25% meer studenten in lerarenopleiding secundair onderwijs sinds verhuisaankondiging naar Dilbeekse campus van hogeschool Odisee

23 September 2024 | Start academiejaar - Lerarenopleiding Secundair Onderwijs officieel verhuisd van campus Brussel naar Dilbeek

Deze week starten de toekomstige leraren secundair onderwijs met hun opleiding op de Dilbeekse campus van hogeschool Odisee. Het gaat om een grotere groep dan voorgaande jaren, want een deel van de opleiding werd tot vorig academiejaar nog georganiseerd in Brussel. Nu verhuist de volledige opleiding naar Campus Dilbeek. Sinds de aankondiging van die verhuis ziet de hogeschool een kwart meer studenten voor de opleiding kiezen. "Door de lerarenopleiding te centraliseren in Dilbeek kunnen studenten makkelijker onderwijsvakken combineren én kan de opleiding verder uitgebouwd worden", klinkt het.

De Dilbeekse campus was al de thuisbasis voor de studenten Secundair Onderwijs die kozen voor het onderwijsvak lichamelijke opvoeding of bewegingsrecreatie. Met verschillende sportzalen, maar ook buitensportterreinen én Finse piste - die voor het nieuwe academiejaar werd heraangelegd - was de campus dan ook hun uitvalsbasis bij uitstek. Ze deelden de campus reeds met studenten Orthopedagogie, en daar komen dus nu nog een pak studenten bij. De overige collega-studenten Secundair Onderwijs, die andere vakken volgen zoals Nederlands of biologie, maken nu dus de verhuisbeweging van Brussel naar Dilbeek.

"De verhuisoperatie is zorgvuldig voorbereid", aldus Dilbeeks sitemanager Marleen Mostinckx. “We hebben eerst de noden van de verschillende onderwijsvakken in kaart gebracht. Sommige vakken zoals plastische opvoeding of biologie vereisen namelijk een specifieke uitrusting”, legt Mostinckx uit. Om hieraan te voldoen, is het creatief atelier aangepast en is er een wetenschapslokaal ingericht met onder andere microscopen. "Dankzij de vlotte samenwerking tussen de opleidingsteams zijn we volledig klaar om alle studenten dit academiejaar te verwelkomen”, concludeert Mostinckx.

Studenten én docenten genieten van het zonnetje tijdens de onthaaldagen.
Studenten én docenten genieten van het zonnetje tijdens de onthaaldagen.

Een kwart meer studenten

Campus Dilbeek, gelegen aan de rand van onze hoofdstad, vormt een waardevolle troef om meer studenten aan te trekken en dus meer leraren voor de klas te krijgen dan momenteel het geval is. "Sinds de aankondiging van de verhuis vorig academiejaar, is het aantal studenten Secundair Onderwijs met 25% gestegen tegenover voorgaande jaren", vertelt opleidingshoofd Bart De Nul. De hogeschool merkt ook een shift op in het profiel van de ingeschreven studenten. "Uit de verschillende onderwijsvakken wordt er meer gekozen voor wiskunde of Nederlands, waarnaar de vraag erg groot is in het onderwijs. Dat studenten ervoor kiezen om later les te geven in deze vakken, is dus een erg goede zaak voor secundaire scholen", aldus De Nul.

Door de studenten Secundair Onderwijs op één plek samen te brengen, zal het voor hen mogelijk zijn om meer onderwijsvakken te combineren. Een student die kiest voor lichamelijke opvoeding, zal bijvoorbeeld vanaf dit academiejaar als tweede keuzevak ook kunnen kiezen tussen biologie, aardrijkskunde of economie. "Studenten kunnen nu nog meer vanuit hun interesse kiezen. En meer mogelijke combinaties, betekent dat er meer variatie komt in de afgestudeerde profielen voor het onderwijs", vertelt De Nul. ​

Studenten Secundair Onderwijs tijdens de onthaaldagen op campus Dilbeek
Studenten Secundair Onderwijs tijdens de onthaaldagen op campus Dilbeek

Connectie met Brussel blijft

"Natuurlijk blijft de connectie met Brussel erg belangrijk en blijft de opleiding sterk inzetten op onze hoofdstad", vertelt Gert Naessens, directeur studiegebied Onderwijs. "De studenten blijven er bijvoorbeeld nog steeds stage lopen", verduidelijkt Naessens. Naessens ziet in Campus Dilbeek de ideale plek om toekomstige leraren op te leiden en voor te bereiden op hun loopbaan. "Willen we de lerarenopleiding voor secundair onderwijs verder én sterker uitbouwen, is Dilbeek de uitgelezen locatie hiervoor. De groene Dilbeekse campus, met een heel professionele infrastructuur en team wordt meer dan ooit een sterke onderwijscampus in de regio", besluit Naessens.

Media

Niet voor publicatie:

  • Het academiejaar op hogeschool Odisee start op 23 september 2024. Een kijkje komen nemen of contact opnemen met het opleidingshoofd? Laat gerust iets weten aan persmedewerker Arthur Meul.
    • Opleidingshoofd Secundair Onderwijs: Bart De Nul
    • Directeur Lerarenopleidingen: Gert Naessens
Arthur Meul

Arthur Meul

Persmedewerker campussen Brussel, Dilbeek en Schaarbeek

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee, dat 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Gent, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

info@odisee.be

www.odisee.be