70 jongeren uit onze regio kiezen bewust voor een job als leerkracht

Aftrap campagne #mooisteberoep op speelse startdag studenten Lager onderwijs

prof11.jpg

‘Leerkracht is het mooiste beroep ter wereld,’ vertelt studente Annabel Foubert van de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas. Nochtans durft of kan niet iedereen de stap naar het onderwijs te zetten. De publieke opinie speelt daarbij zeker een rol. Toch kozen 70 18-jarigen uit onze regio dit jaar heel bewust voor de opleiding Lager onderwijs op Odisee campus Sint-Niklaas. Samen met de tweede- en derdejaars gaan ze op vrijdag 30 september een heel dag spelenderwijs aan de slag op de startdag ‘Leerkracht word je samen’, rond de job als leerkracht. Het ideale moment om de campagne #demooistejob af te trappen op Odisee campus Sint-Niklaas.

Leerkracht word je samen

150 generatiestudenten van het eerste, tweede en derde jaar van de opleiding Lager onderwijs gaan op 30 september samen aan de slag op de campus en in het stadspark van Sint-Niklaas. Het thema van de dag is ‘leerkracht word je samen’. In kleine groepjes voeren de studenten spelopdrachten uit waarbij ze onderling uitwisselen wat hen aanspreekt in de job als leerkracht, welk soort leerkracht ze willen worden, wat goed onderwijs is, … Deze ideeën zal Odisee op dag van de leraar van 5 oktober delen op haar sociale mediakanalen. Afsluiten doen ze met een picknick in de tuin van de campus en… de eerstejaarsstudenten zorgen voor het dessertenbuffet.

Docenten Annelies Wangen, Heidi Huysveld en Ruth Van Uytvanck maken deel uit van de werkgroep onthaaltraject en vertellen waarom deze dag zo belangrijk is: ‘Uit onderzoek (Osterman, 2000) blijkt dat studenten die net nieuw zijn in een opleiding in het hoger onderwijs vaak wat onzeker zijn of ze wel een goede studiekeuze hebben gemaakt. Wat kan helpen om enthousiast voor jouw studie te gaan en je als student thuis te voelen in jouw opleiding, zijn o.a. informele contacten met studenten die al wat verder in de opleiding zitten. Daar willen we als co-hogeschool graag op inspelen.

#demooistejob

Deze startdag ‘Leerkracht word je samen’ is dan ook de ideale manier om onze campagne #HetMooisteBeroep af te trappen in en rond onze Odisee-campus in Sint-Niklaas. Hiermee willen we promotie maken voor het lerarenberoep. Odisee Hogeschool liet totebags maken met enkele stoute statements om een dialoog te starten over het beroep. De leerkrachten in spe ontvangen vrijdag allemaal een tote bag met een van volgende statements: ‘Ik heb drie maanden vakantie. En jij?’ ‘Een uur duurt bij mij 50 minuten. En bij jou?’

Dit is nog maar de start van de campagne #demooistejob. ‘Leerkracht is het mooiste beroep ter wereld,’ vertelt Annabel Foubert, studente uit het derde jaar Lager onderwijs: ‘en als leerkracht lever je een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Je kan echt een verschil kan maken voor kinderen. Jij bent uiteindelijk degene die hen een heleboel handvaten meegeeft voor het verdere leven.’ Iedereen die ooit voor de klas gestaan heeft, weet dat. Vraag het aan elke leerkracht die het geluk en de fierheid ziet in de blik van een leerling die zijn eerste verhaal zelf kan lezen. Vraag het aan elke wiskundeleraar die zijn klas uitdaagt een (te) moeilijk stelling op te lossen maar toch samen het juiste antwoord vindt. Leraar zijn: het is fantastisch! En een leraar is iemand met ontzaglijk veel talenten. Met deze campagne wil Odisee zijn studenten stimuleren om ambassadeur te zijn voor dit prachtige beroep.

Meer info op odisee.be/mooiste-job-van-wereld

Geert Van Buynder

Geert Van Buynder

Opleidingshoofd Lager onderwijs Sint-Niklaas, Odisee campus Sint-Niklaas

Ruth Van Uytvanck

Docent Lager onderwijs

Annabel Foubert

Studente Lager onderwijs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Contact

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be