71% van de Odisee-studenten wil zich laten vaccineren

Bereidheid vanuit persoonlijke motivatie, niet vanwege druk van buitenaf

Uit een bevraging bij 1.209 studenten van de Odisee-hogeschool blijkt dat 71% van hen zich wil laten vaccineren. Een opmerkelijk percentage, want de perceptie is wel vaker dat jongeren niet hoog oplopen met de coronaregels. Verder twijfelt 14% wel nog steeds aan vaccinatie en zou 15% waarschijnlijk weigeren om zich te laten vaccineren. Wie zich wel wil laten vaccineren, doet dat vanuit een persoonlijke motivatie - en niet vanwege externe druk.

Tussen 25 februari en 19 maart 2021 namen 1.209 studenten van de Odisee-hogeschool deel aan een vragenlijst die peilde naar het mentale welzijn in tijden van COVID-19. De bevraging werd opgezet in samenwerking met de bekende Motivatiebarometer van de UGent. De lijst peilde naar hoe het met de studenten gaat, op psychologisch vlak, maar stelde ook expliciet de vraag naar de vaccinatiebereidheid. En daaruit bleek dat de grote meerderheid van de bevraagde studenten bereid is om zich straks te laten vaccineren.

"De bereidheid die we bij de studenten in deze bevraging zien, ligt in lijn met wat we zien in onze algemene Motivatiebarometer van begin april (Rapport 28)", verklaart Joachim Waterschoot. "Ook daar zien we dat bij de jongste leeftijdsgroep, de 18- tot 35-jarigen, de vaccinatiebereidheid hoger is (68%) dan bij de midvolwassenen (35-55-jarigen). Dat spreekt dus echt wel het beeld tegen dat soms ontstaat dat jongeren hun verantwoordelijkheid niet willen opnemen in deze crisis. Er is duidelijk een substantieel deel van hen dat dat wel wil doen, vanuit een prosociale of vrijwillige motivatie."

Kimberly Cauwberghs (23) uit Tienen zit in haar tweede jaar Bedrijfsmanagement bij Odisee en is zo iemand: "Enerzijds laat ik mij vaccineren omdat mijn ouders tot een risicogoep behoren, anderzijds wil ik het ook doen om eindelijk uit deze situatie te geraken. Ik heb mij al min of meer een jaar opgesloten, ik mis sociaal contact, fysiek naar de les gaan. En het is gewoon niet fijn om je vrienden te zien en bang te moeten zijn dat je het virus doorgeeft. Ik wil een gerust hart - ik wil niet langer bang zijn dat ik iemand ernstig ziek zou kunnen maken. En of ik het allemaal vertrouw? Ja, de vaccins zijn snel ontwikkeld, maar ze zijn ook streng gecontroleerd. Ik ben ervan overtuigd dat ze betrouwbaar zijn en dat ze zullen werken." 

Vaccinaties en examens

Intussen komen de blok en de examens steeds dichterbij. Wat met vaccinaties van studenten in die periode? "Hoogstwaarschijnlijk zal de overheid de meerderheid van de studenten pas ná hun examens uitnodigen voor vaccinatie - omdat ze nog jong zijn natuurlijk, zij komen later aan de beurt", licht algemeen directeur Ann Verreth toe. "En als het toch zou gebeuren dat een bepaalde (oudere) student vroeger wordt uitgenodigd en dat dat zijn of haar examens doorkruist, dan zullen we daar samen een oplossing voor zoeken. We vinden het belangrijk dat onze studenten een vaccin kunnen krijgen - maar ook dat ze hun examens in de best mogelijke omstandigheden kunnen afleggen. Hun jaar is al moeilijk genoeg geweest."

Meer op sociale media, minder gelukkig

Naast de hoge vaccinatiebereidheid leerde de bevraging van Odisee en UGent ook dat de studenten veel meer tijd spenderen op de sociale media dan voor de coronacrisis: 18,9% van de studenten geeft aan meer dan vijf uur per dag door te brengen op sociale media terwijl dat voor de crisis amper 6,2% was. En tot slot toont de bevraging opnieuw dat Odisee-studenten, net zoals hun leeftijdsgenoten, meer depressieve en angstige symptomen, minder vitaliteit en minder levenstevredenheid in het algemeen vertonen dan andere leeftijdsgroepen. Gegevens die helaas ook al uit eerdere onderzoeken naar voren kwamen en waar de hogeschool mee aan de slag ging door intensief in te zetten op studentenbegeleiding, psychologische ondersteuning en buddy-projecten

Niet voor publicatie

Als bijlage vindt u het rapport van de bevraging van Odisee en UGent. Voor meer details kan u altijd contact opnemen met UGent-onderzoeker Joachim Waterschoot, van wie u de gegevens als bijlage vindt. Ook de gegevens van de studente vindt u als bijlage; u mag haar altijd contacteren voor een interview.

Rapport Odisee Welzijn Studenten.pdf

PDF - 513 Kb

Joachim Waterschoot

Doctoraatsonderzoeker, UGent
Filip Salmon

Filip Salmon

Diensthoofd Communicatie, Odisee

Kimberly Cauwberghs

Studente Bedrijfsmanagement, Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be