Aantrekkingskracht Brussel doet aantal inschrijvingen aan Odisee stijgen

Daling aantal verpleegkundestudenten, maar andere zorgopleidingen scoren wel

Vandaag start het academiejaar voor alle studenten aan de zeven verschillende campussen van de Odisee-hogeschool. En dat zijn er een pak meer dan een jaar geleden. In vergelijking met het aantal ingeschreven studenten bij de start van academiejaar 2021-2022 ziet Odisee een stijging van zo'n 7%. Hoewel het gaat om voorlopige cijfers - late beslissers kunnen zich nog tot 10 oktober inschrijven - is de trend wel duidelijk: hogeschool Odisee start dit academiejaar met meer eerstejaars studenten dan vorig jaar en het is vooral campus Brussel die voor de extra boost zorgt. En hoewel er een terugval is bij de opleidingen Verpleegkunde, scoren andere zorgopleidingen wel goed.

Op de verschillende infodagen van hogeschool Odisee was de groeiende interesse al duidelijk. Bij de laatste infodag voor de start van het academiejaar, op zaterdag 3 september, stond er aan campus Brussel 's morgens vroeg al een lange rij geïnteresseerde jongeren aan te schuiven, nog voor de deuren geopend waren. De interesse voor een bachelor-, graduaats- of postgraduaatsopleiding aan de Odisee-hogeschool was groot. En bij eerdere infodagen was het ook al meteen duidelijk dat het vooral campus Brussel en campus Brussel-Terranova waren die de meeste studenten aantrokken.

"Met 17% meer studenten dan vorig jaar kennen onze Brusselse campussen een vliegende start dit academiejaar", zegt algemeen directeur van Odisee Ann Verreth. "De aantrekkingskracht van Brussel als studentenstad, maar tegelijk ook als zo veel meer, groeit duidelijk bij 17- en 18-jarigen. En het zijn vooral onze business-opleidingen die het goed doen. De twee Bedrijfskunde-opleidingen doen het elk een kwart beter dan vorig jaar, onze internationale opleiding Bachelor Business Management stijgt zelfs met een derde. En ook Toegepaste Informatica en Organisatie en Management (het vroegere Office Management) scoren goed."

Minder verpleegkundestudenten, maar andere zorgopleidingen stijgen

Net als bij andere hogescholen merkt ook hogeschool Odisee dat de cijfers in de opleidingen verpleegkunde wat dalen. Maar tegelijk scoren andere zorgopleidingen zoals Oogzorg en Medische Beeldvorming wel goed. "De aandacht voor de zorgberoepen is door het uitdoven van de coronacrisis wat verdwenen en daarmee ook de interesse voor een carrière in verpleegkunde", zegt Ann Verreth. "Nu gaat er meer aandacht naar onderwijs en dat zien we ook in de inschrijvingscijfers. Tegelijk scoren bepaalde niche-opleidingen in de zorgsector wel erg goed, zoals Oogzorg en Medische Beeldvorming. Dus de interesse in en het engagement voor een loopbaan in de zorgsector is zeker niet helemaal verdwenen."

Zij-instromers en carrièreswitchers

Naast Brussel vallen vooral de goede cijfers van campus Aalst op. Aalst probeert zich al jaren nadrukkelijk op de kaart te zetten als studentenstad en dat lijkt zich ook te vertalen aan hogeschool Odisee in Aalst. De campus telt bij aanvang van het academiejaar 13% meer startende studenten dan vorig jaar en die stijgingen zitten vooral in de lerarenopleidingen. 

"Eigenlijk gaan bijna alle lerarenopleidingen erop vooruit op onze campus in Aalst", zegt algemeen directeur Ann Verreth. "Maar de strafste stijgers zien we toch bij de opleidingen die gericht zijn naar volwassenen, zij-instromers, of carrièreswitchers, zoals de bachelor Lager Onderwijs in afstandsonderwijs of verkorte trajecten Secundair Onderwijs in afstands- of avondonderwijs. De laatste jaren hebben we steeds meer ingezet op die groeiende groep werkende mensen die toch nog iets anders willen studeren, of zich willen bijschaven. We hebben een infodag, speciaal voor volwassen, en kijken elk jaar waar we nog bepaalde opleidingen kunnen bij creeëren in afstands- of avondonderwijs. Dat werpt nu z'n vruchten af."

Late beslissers hebben nog tot 10 oktober om zich in te schrijven. Alle informatie om te studeren aan hogeschool Odisee en alle opleidingen die je kan volgen op de campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek en Sint-Niklaas vind je op de website van Odisee.

Tobias Daneels

Algemeen persverantwoordelijke, Hogeschool Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Contact

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be