Afstuderen met kleur

Odisee-studenten Lager onderwijs goed voorbereid op de toekomst

Op 2 juli studeren 40 kersverse leerkrachten Lager onderwijs af aan co-hogeschool Odisee in Sint-Niklaas. Elk van hen studeert af met een verschillende kleur, een eigen specialisatie die hen voorbereidt op het onderwijs van de toekomst. Odisee-studenten Shauni (uit Beveren), Lina (uit Zele), Yves (uit Temse) en Marijke (uit Heldergem) en opleidingshoofd Reine De Rudder leggen uit wat de voordelen zijn voor henzelf en hun toekomstige school.

Meerwaarde voor student en lagere school

Studenten uit het laatste jaar Lager onderwijs aan co-hogeschool Odisee in Sint-Niklaas kozen begin dit academiejaar een keuzetraject dat hen voorbereidt op het onderwijs van de toekomst en dat aansluit bij hun eigen interesse en motivatie. Reine De Rudder, opleidingshoofd Lager onderwijs legt uit: “De studenten hebben zich een jaar lang verdiept in een bepaald keuzetraject via een innovatiebad, stages en hun bachelorproef.” Reine ziet in de keuzetrajecten een meerwaarde voor de lagere scholen en de studenten zelf: “Onze studenten zijn voorbereid op het onderwijs van de toekomst. Ze verruimen hun blik en hun specialisatie sluit aan bij hun eigen interesses. Zo worden zij een echte meerwaarde voor een lagere school. Directies van lagere scholen hebben mij al laten weten dat het voor hen zo ook makkelijker wordt om de juiste persoon voor hun school te vinden, de juiste kandidaat die aansluit bij het pedagogisch project van de school.”

Studenten getuigen

Ook de studenten zien alleen maar maar het positieve van deze specialisatie:

Shauni (uit Beveren) en Lina (uit Zele) kozen voor het keuzetraject Ervaringsgericht leren. Binnen dit traject verruimden ze hun blik op het onderwijs door kennis te maken met methodescholen en konden ze onderzoeken of leerlingen beter onthouden door de leerstof te ervaren: 

Shauni liep een deel van haar stage in methodeschool De Wollewei in Haadonk. “Deze school inspireerde mij om het ‘kringding’ uit de denken: In het Kringding doen kinderen spreekoefeningen in kring in plaats van een spreekbeurt vooraan in de klas. Dit kan helpen tegen faalangst en zo spreekdurf stimuleren.” Het keuzetraject was ook de basis van haar bachelorproef: “Samen met GVBS De Zonnepit heb ik een Kunstenfestival uitgewerkt waarbij alle onderdelen van muzische vorming gevisualiseerd werden. Het Kunstenfestival bestaat uit een museum, mediazaal, mini-theater voor drama en muziek en een hoofdpodium voor dans. Zo kunnen leerlingen ervaring opdoen, die delen en er uit leren.”

Lina wou vooral meer te weten komen over verschillende onderwijssystemen en met een kritische blik kijken naar het reguliere onderwijssysteem. “Ik had het gevoel dat ik hier zeer veel inspiratie uit zou halen om eventueel later toe te passen in mijn eigen klas- / schoolpraktijk. Ik ging er vooral van uit dat leerlingen veel zelfstandiger zijn dan we denken en verdiepte mij in mijn bachelorproef op leerlingenparticipatie, en meer bepaald de leerlingenraad.”

Kinderen zijn meer en meer vertrouwd met de digitale wereld. Binnen het keuzetraject E-learning onderzoeken studenten interactieve leervormen die kinderen kunnen stimuleren in hun leerproces. Yves (uit Temse) koos voor E-learning omdat hij al van kindsbeen af gefascineerd is door de digitale wereld: “Door mij te verdiepen in het keuzetraject E-learning heb ik mijn kennis rond de digitale wereld enorm uitgebreid. Samen met enkele medestudenten heb ik een platform ontwikkeld om leerkrachten digitaal te ondersteunen. Dat werd in deze Coronaperiode natuurlijk heel goed onthaald. Door dit keuzetraject zal ik in deze veranderende wereld zeker een meerwaarde kunnen betekenen voor een lagere school.”

Lagere scholen worden steeds diverser. Marijke (uit Heldergem) vindt dat alle kinderen recht hebben op kwaliteitsvol onderwijs en een school waar ze zich thuis voelen. Daarom koos ze voor het keuzetraject Inclusie. “Ik ben ondergedompeld in wat inclusie is en hoe je er als leerkracht en school aan kan werken. Ik heb mij verdiept in het negatief gedrag van leerlingen. Het stellen van negatief of ongewenst gedrag heeft te maken met de onderontwikkeling van de executieve functies, processen in je brein die je (sociaal)gedrag en je leren aansturen. Maar ik ontdekte ook goed nieuws: executieve functies kunnen verbeterd worden. Door dit te bestuderen, heb ik  tools en een handleiding ontwikkeld om hier sterk op in te zetten in het lager onderwijs. De handleiding biedt de leerkracht extra uitleg en tips bij de ontwikkelde tools. Hierdoor ben ik zeker een meerwaarde voor een lagere school.

Shauni Van Goethem

Studente Lager onderwijs, Odisee campus Sint-Niklaas

Marijke Philips

Studente Lager onderwijs, Odisee campus Sint-Niklaas

Lina Van Holewinckel

Odisee campus Sint-Niklaas

Yves Stevens

Odisee campus Sint-Niklaas

Reine De Rudder

Opleidingshoofd Lager onderwijs, Odisee campus Sint-Niklaas
Catherine Decraene

Catherine Decraene

Communicatie Campus Sint-Niklaas, Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be