Bachelor Oogzorg leidt op tot nieuw paramedisch beroep orthoptist-optometrist
Hogeschool Odisee verandert naam van opleiding
Wie in Vlaanderen wil studeren voor het nieuwe beroep orthoptist-optometrist, dat vorig jaar officieel werd goedgekeurd, kan dat vanaf nu alleen via de bacheloropleiding Oogzorg. Dat is de nieuwe naam van Optiek en optometrie aan hogeschool Odisee (Campus Brussel-Terranova).
Oogzorg is een unieke bacheloropleiding in Vlaanderen. Studenten kunnen de opleiding enkel bij Odisee volgen. Het is zo ook de enige bachelor in Vlaanderen die opleidt tot het nieuwe paramedische beroep orthoptist-optometrist, dat in april 2019 in het leven werd geroepen door een Koninklijk Besluit. “Daardoor krijgen oogzorgverleners die oogmetingen uitvoeren voortaan een wettelijke erkenning”, zegt Marijke Dierickx, opleidingshoofd Oogzorg aan Odisee (Campus Brussel-Terranova).
Nieuwe naam voor de opleiding
“Het KB betekende dat de oude naam van onze opleiding, Bachelor in de Optiek en optometrie, niet langer kon blijven bestaan. Want naast het begeleiden van patiënten naar een geschikt visueel hulpmiddel als optometrist, leiden we onze studenten nu ook op tot orthoptist, die oogstoornissen onderzoekt en behandelt in nauwe samenwerking met een oogarts. Daarom besloten we de nieuwe naam, Bachelor in de Oogzorg, te introduceren. Die naam dekt de hele lading, aangezien we nu alle aspecten van oogzorg aanbieden aan onze studenten.”
In ziekenhuis of als zelfstandige
Een afgestudeerde kan aan de slag gaan op de dienst Oftalmologie in een ziekenhuis, waar hij of zij als orthoptist-optometrist alle onderzoeksmethoden en behandelingsmethoden uitvoert en eventueel assisteert bij oogoperaties. "Maar even goed kunnen onze studenten kiezen voor een job in een zelfstandige setting, waarbij ze als orthoptist-optometrist oogmetingen uitvoeren en contactlenzen of low vision hulpmiddelen aanpassen. Ze worden tijdens hun driejarige opleiding in elk geval perfect voorbereid op hun rol in de eerstelijnszorg. Bovendien zetten we bij Oogzorg volop in op deontologie, zodat onze afgestudeerden later als orthoptist-optometrist bij de minste twijfel doorverwijzen naar een oogarts.”