Brusselse Odisee-studenten organiseren screenings en bloedinzameling in Benin

Internationale uitwisseling zorgt voor inzameling van bijna 9000 euro

Twee weken lang trokken verpleegkundestudenten van de Brusselse Odisee-hogeschool samen met collega's uit Aalst, Gent en Sint-Niklaas naar Benin om er onder meer aan wondzorg en bloedinzameling te doen in lokale dorpen. De reis was een internationale uitwisseling die kaderde in hun opleiding, maar de studenten zamelden ook geld en medisch materiaal in voor de plaatselijke bevolking en een Belgisch-Beninse ngo.

Screening op ondervoeding en malaria

Midden februari trokken 25 studenten Verpleegkunde en Biomedische Laboratoriumtechnologie van verschillende campussen van de Odisee-hogeschool op buitenlandse ervaring naar Benin. Ter plekke zetten ze diverse uitwisselingsprojecten op om de lokale bevolking te helpen op het vlak van medische zorgen en verzorgend materiaal.

Samen met de stichting Hubi en Vinciane werden op afgelegen gebieden medische posten opgericht en screenden ze de lokale bevolking op ondervoeding bij kinderen en malaria. "De verzorging is echt een multidisciplinaire samenwerking", vertelt docente Verpleegkunde Marijke Goedemé. De studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie staan namelijk in voor de screening van malaria terwijl de student-verpleegkundigen instaan voor de verzorging.

Brusselse studente Amke Dely stond mee in voor de verzorging en vond het een erg waardevolle ervaring: "Ik vond dit zeer leerzaam, aangezien wij in België amper patiënten met malaria hebben. De mooie samenwerking met de verpleegkundigen in Benin, is iets wat mij zal bijblijven."

Verder organiseerden ze in samenwerking met het Rode Kruis een bloedinzameling, door een schrijnend tekort aan bloed in de zuikenhuizen. En dat was een succes: "door de grote opkomst hebben we maar liefst 138 zakjes bloed kunnen inzamelen, en alle donoren ook nog een klein geschenkje kunnen meegeven", aldus studente Leontine De Boever.

Bloedinzamelingsactie
Bloedinzamelingsactie

Inzichten delen met lokale universiteit

De studenten ​beleefden ook verschillende uitwisselingsmomenten met collega-universiteitsstudenten van Parakou en Dassa. Kennis en ervaringen uitdelen met elkaar vond studente Amke Dely een grote meerwaarde: "Deze ervaring biedt niet alleen een bredere kijk op verpleegkunde, maar stelt je ook in staat om de cultuur te begrijpen en de invloed ervan op de manier waarop zorg wordt verleend te doorgronden.”

Studenten op de universiteit van Parakou
Studenten op de universiteit van Parakou

Inzameling van 9000€ voor lokale projecten

In totaal verzamelden de studenten in totaal zo'n 9000€ voor allerlei projecten in Benin. "We zijn erg blij met deze opbrengst, na onze verschillende acties zoals een pannenkoeken- en snoepverkoop", klinkt het. De opbrengt gaat onder meer naar tablets voor de universiteiten van Dassa en Parakou, medicatie en bloeddrukmeters.

De studenten mochten ook een cheque van 4500€ bezorgen aan de stichting Hubi en Vinciane.

Inzamelingsactie in Benin
Inzamelingsactie in Benin

Afbeeldingen

Arthur Meul

Arthur Meul

medewerker Communicatie campus Brussel, hogeschool Odisee

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be