Dag van de Wetenschap na drie jaar nog eens live

Verdwalen in Koninkrijk der Weetgierigen en er een pak slimmer uitkomen

Zondag vindt in hartje Brussel de Dag van de Wetenschap plaats in bibliotheek Muntpunt. Voor veel wetenschappers en wetenschapsfanaten is het een leuk weerzien na twee digitale edities. Op de planning staan een vijftigtal activiteiten vanuit verschillende organisaties en ook hogeschool Odisee wil de bezoekers, en vooral de jongste bezoekers, betoveren. “In Koninkrijk der Weetgierigen kunnen kinderen verdwalen in de wondere wereld van onderzoek en wetenschap”, zegt Margot Chauliac van hogeschool Odisee.

Bibliotheek Muntpunt op het Muntplein in Brussel is al jaren de uitvalsbasis van het Wetenschapsfestival Brussel, maar de laatste twee edities moesten vanwege de coronapandemie digitaal doorgaan. Reden te meer om dit jaar extra in te zetten op beleving en 'aan den lijve' ontdekken. 

'Voor hogeschool Odisee zijn de bezoekers niet enkel toeschouwer, maar vooral ook deelnemer', zegt Margot Chauliac, coördinator wetenschapscommunicatie van Odisee. 'Onze Explonauten nemen jong en oud mee in hun laboratorium langs filosofische vragen als 'Hebben wetenschappers altijd gelijk?', of 'Loopt de tijd altijd vooruit?'. Tijdens 'Je identiteit op een kruispunt' ervaren bezoekers hoe het is om met een ander kleurtje, een andere geaardheid, of een beperking door het leven te gaan. En in Koninkrijk der Weetgierigen worden jonge bezoekers op een sprookjesachtige manier ondergedompeld in de wondere wereld van onderzoek en wetenschap."

Meespelen is de boodschap

In het nieuwsgierige meespeeltheater Koninrijk der Weetgierigen nemen Odisee en ERLNMYR telkens een groep kinderen mee in de onderzoekswereld van de wetenschapsfilosofie. Het is een filosofisch sprookje dat gaat over een koning die houdt van zekerheid, standvastigheid en orde, en een prinses die haar zorgeloze maar kleine wereld liever inruilt voor een leven waarin ze op onderzoek uitgaat. De voorstelling roept allerhande vragen op die we uitdiepen via de wetenschappelijke methode en het socratisch gesprek. We nodigen zo alle kinderen uit om mee te denken: tijdens en tot lang na de voorstelling.

Bekijk de teaser van Koninkrijk der Weetgierigen

Voetbal, middeleeuwen en peulvruchten

Daarnaast staan er nog tal van andere wetenschapsactiviteiten op het programma en ook de Dag van de Wetenschap kan niet ontsnappen aan het WK Voetbal. De wedstrijd België-Marokko om 14u wordt voorzien van live commentaar, doorspekt met interviews over sportwetenschap en wetenschappelijke weetjes over voetbal:

  • Wat zijn de grootste voetbalmythes?
  • Verklaren je spiervezels je sporttalent?
  • Waarom draait een voetbal vierkant?
  • Wat eten en drinken de Rode Duivels om op topniveau te presteren?
  • Kun je met artificiële intelligentie een doelpunt voorspellen?
  • Hoe beïnvloedt vermoeidheid de prestaties tegen het einde van een voetbalwedstrijd?
  • Wat schuilt er achter de glitter en glamour van het profvoetbal?
  • Waarom zou het WK in Qatar dit jaar best niet plaatsvinden?

Gratis

De Dag van de Wetenschap is een samenwerking tussen de verschillende hogeronderwijsinstellingen in Brussel, de bib Muntpunt en organsiaties FWO en SciMingo. Iedereen is (gratis!) welkom in Muntpunt op het Muntplein in Brussel tussen 10u en 17u. Meer informatie vind je op dagvandewetenschap.be.

Tobias Daneels

Algemeen persverantwoordelijke, Hogeschool Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Contact

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be