Dankzij werkwoordenwiel nooit meer dt-fouten

Odisee-student Secundair onderwijs vindt oplossing met bachelorproef

Sint-Niklaas/Lokeren - Yannick Vercauteren, student Secundair onderwijs aan hogeschool Odisee in Sint-Niklaas vond met zijn bachelorproef het ultieme hulpmiddel om geen dt-fouten meer te maken: het werkwoordenwiel. Zo kunnen leerlingen op een leuke manier oefenen op hun vervoegingen. Ook voor volwassenen is het een handig hulpmiddel.

Niet alleen leerlingen hebben het moeilijk met werkwoordspelling, ook heel wat volwassen zijn onzeker over hun vervoegingen. Yannick Vercauteren uit Lokeren vroeg zich in zijn bachelorproef voor de Educatieve bachelor Secundair onderwijs af wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn en ontwikkelde een werkwoordenwiel waardoor dt-fouten verleden tijd zullen zijn.

Oorzaken van foute vervoegingen
In zijn bachelorproef ging Yannick eerst op zoek naar de oorzaak van werkwoordfouten. Waarom twijfelen we zo vaak over ‘het gebeurt’? Waarom hebben we de neiging om dat met een d te schrijven in plaats van een t? Het antwoord op die vraag is vrij eenvoudig: de vorm ‘gebeurd’ komt nu eenmaal vaker voor. Daardoor schrijven we sneller de vaak voorkomende vormen in de foute context. Het wordt nog moeilijker wanneer er tussen ons onderwerp en ons vervoegd werkwoord nog een heleboel andere woorden staan. “Ik begin me stilaan af te vragen of ik morgen ook voor de nieuwe regering op het paleis van onze koning in Brussel verwacht word.” Dit is al een ingewikkelde zin, maar het kan. Je moet op het einde van je zin nog weten dat ‘ik’ je onderwerp is en dat daar dus de vorm word met d bij hoort. Naast de regels in verband met werkwoordspelling is het ook belangrijk om de structuur (grammatica) van je zin te begrijpen om correct te kunnen vervoegen.

Draaien aan een wiel
Yannick zocht een praktische tool die leerlingen zou kunnen helpen bij het vervoegen van werkwoorden. Hij wou iets vinden dat alle schema's vervangt, iets praktisch, visueels, iets met vormen en kleuren dat bijblijft en het vervoegen van werkwoorden leuker en interessanter maakt. Zo ontwikkelde hij een prototype van een werkwoordenwiel. Hogeschool Odisee nam de productie op zich, in de kleuren en de huisstijl van de hogeschool. 

Leerlingen starten in het midden van het werkwoordenwiel met de vraag of het werkwoord dat vervoegd moet worden een persoonsvorm is. Ze volgen telkens de bijpassende kleur (gekleurde vormen en bolletjes). De gekleurde vormen moeten overeenkomen voor de juiste oplossing.. De focus ligt op werkwoorden die in de persoonsvorm zijn.

Leerlingen én leerkrachten enthousiast 
Intussen testte hij het werkwoordenwiel uit in een derde middelbaar en in een eerste middelbaar. Zowel leerlingen als leerkrachten waren heel enthousiast over het concept. De leerlingen vonden het leuker om hiermee te werken dan met een schema en de leerkrachten vroegen allemaal of ze enkele exemplaren konden krijgen.

Bachelorproef
Alle info over het onderzoek en de totstandkoming van het werkwoordenwiel schreef Yannick in zijn bachelorproef 'Kan een praktische kijkwijzer voor werkwoordspelling leerlingen helpen om werkwoorden te vervoegen? Het werkwoordenwiel.' Op de foto's staat Yannick Vercauteren met zijn klas, aan de slag met het werkwoordenwiel.

Yannick Vercauteren

 
Catherine Decraene

Catherine Decraene

Communicatie Campus Sint-Niklaas, Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be