De Paralympische Spelen achterna: Odisee-studenten organiseren sportkamp voor personen met beperking

Inschrijvingen jaarlijks sportkamp geopend - sportieveling Danny (56) gaat al 20 jaar mee

Terwijl onze Paralympiërs het beste van zichzelf geven in Parijs, krijgen personen met een fysieke, auditieve of visuele beperking ook dichter bij huis de kans om hun sportieve kant te laten zien. Studenten en docenten van Odisee Campus Dilbeek organiseren jaarlijks in maart een sportkamp voor deze doelgroep in het Limburgse Pelt. De inschrijvingen voor de editie van 2025 zijn pas gestart en staan open voor sportievelingen vanaf 14 jaar, met grote of kleine Paralympische ambities.

Van 17 tot en met 21 maart 2025 willen de Dilbeekse Odisee-studenten het Paralympische gevoel nog even naar Vlaanderen brengen tijdens hun jaarlijkse sportkamp voor personen met een fysieke, auditieve of visuele beperking. Provinciaal domein Dommelhof in Pelt vormt dan het decor voor een actieve en speelse week, die zelfs al op een aantal trouwe fans kan rekenen. Danny Sacré (56) neemt al twintig jaar deel aan het kamp. "Ondertussen zijn er al hechte vriendschappen ontstaan tussen de deelnemers", getuigt hij. "Zelf ben ik rolstoelgebruiker, maar ik leerde er al heel wat mensen kennen met andere beperkingen. Samen sporten en de week doorbrengen is heel verrijkend, zowel voor ons als voor de studenten die het kamp begeleiden." Welke sport hij het liefst beoefent? "Rolstoelbasketbal. Daarin mogen we soms de rol van coach opnemen voor studenten die voor het eerst meesporten vanuit een rolstoel. Dat vind ik een heel fijne taak."

Danny Sacré (56) neemt al 20 jaar deel aan het sportkamp, georganiseerd door Odisee-studenten en -docenten.
Danny Sacré (56) neemt al 20 jaar deel aan het sportkamp, georganiseerd door Odisee-studenten en -docenten.

Multidisciplinair team

"Het doet ons veel plezier dat sommige deelnemers al jaren bij ons kamp aansluiten", vertelt Hilke Peremans, docent Orthopedagogie aan hogeschool Odisee. "Het kamp is meer dan dertig jaar geleden ontstaan vanuit het idee dat samen sporten verbindend werkt. Studenten Orthopedagogie en Secundair Onderwijs - Lichamelijke Opvoeding vormen een multidisciplinair team met enkele Verpleegkundestudenten van onze andere Odisee-campussen. Tijdens het kamp ontdekken ze hoe het is om te sporten met een fysieke beperking, en hoe je activiteiten kunt aanpassen aan deze doelgroep."

Ryan Bonnewijn (22) begeleidde de afgelopen editie mee, in het kader van zijn opleiding Lichamelijke Opvoeding. "Dankzij het kamp leerde ik dat je soms creatieve oplossingen moet bedenken wanneer je een beperking hebt. Het is als begeleider ook geen schande om advies te vragen aan de deelnemers over hoe je iets moet aanpakken. Zij weten nu eenmaal als de beste wat voor hen lukt en wat niet."

Sport en sociale interactie

Jasper Schollen (27) blikt enthousiast terug op het kamp van 2023, waar hij als student Orthopedagogie deel van uitmaakte: "Voor velen van ons is het kamp de eerste keer dat we 24/7 ondersteuning bieden in de praktijk. We krijgen daarin veel vertrouwen van onze docenten, maar ook van de deelnemers. Dat nodigt uit om zorgvuldig en met passie te werk te gaan. De hele week lang motiveren we elkaar om uit onze comfortzone te stappen. Soms hebben deelnemers dat kleine duwtje nodig om die muur te beklimmen. De gelukzaligheid achteraf werkt geweldig aanstekelijk."

"We motiveren elkaar om uit onze comfortzone te stappen. De gelukzaligheid achteraf werkt geweldig aanstekelijk" - Jasper Schollen, begeleider sportkamp

"Samen ga je sportieve uitdagingen aan en maak je tijd voor warme sociale contacten", vult Ryan aan. "Er valt heel wat te beleven: voetbal, dans, badminton, tafeltennis,... We voorzien alles op maat van de deelnemers en vullen het sportieve programma aan met leuke avondactiviteiten. Zo organiseerden we vorige keer een quiz waarbij begeleiders en deelnemers samen teams vormden. De interactie tussen beide groepen is heel erg belangrijk tijdens het kamp."

Sommige banden die ontstaan, reiken zelfs verder dan de jaarlijkse kampweek, vertelt Jasper nog. "Zo weet ik bijvoorbeeld dat een blinde deelnemer enkele studenten meevroeg naar een festival om hem daar te begeleiden. Van een verrijkende leeromgeving gesproken!"

 

Schuilt er ook een Paralympisch atleet in jou? Inschrijven voor het sportkamp kan tot en met 11 november 2024 via odisee.be/sportkamp-pelt. Deelname voor vijf dagen kost 230 euro, inclusief maaltijden en overnachting.

Schuilt er eerder een begeleider in jou? Kom dan de opleidingen Orthopedagogie, Secundair Onderwijs en Verpleegkunde ontdekken tijdens de laatste infodag van hogeschool Odisee op zaterdag 7 september. Meer info via odisee.be/infodag.

 

Niet voor publicatie

Voor meer informatie en interviews kun je contact opnemen met:

  • Hilke Peremans, docent Orthopedagogie en coördinator sportkamp - 0473 92 88 32
Arthur Meul

Arthur Meul

Persmedewerker campussen Brussel, Dilbeek en Schaarbeek

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee, dat 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Gent, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

info@odisee.be

www.odisee.be