Duurzaamheidsfestival BioBeo brengt onderwijs dichter bij bio-economie

Workshops en lezingen over bio-economie: bezoekers leren er champignons groeien op koffiedik

BioBeo festival op hogeschool Odisee campus Brussel
BioBeo festival op hogeschool Odisee campus Brussel

Op 15 maart vond het duurzaamheidsfestival BioBeo plaats op campus Brussel van hogeschool Odisee. Het festival wil bio-economie dichter brengen bij het onderwijs, en kwam tot stand met steun van de Europese Commissie. Het werd een bruisende dag vol boeiende workshops, interessante lezingen, live muziek, comedy en animatie.

Champignons groeien op koffiedik

Op het duurzaamheidsfestival gingen uiteenlopende workshops en lezingen door. Scholieren uit secundaire scholen leerden er onder andere champignons groeien op koffiedik of werden ondergedompeld in de schoonheid van bossen door een kunstinstallatie, in samenwerking met respectievelijk de Brusselse organisatie PermaFungi en BOS+. Met een interactieve wandeling met quiz werden dan weer lokale Brusselse bio-economie initiatieven in de kijker gezet, zoals de lokale tuin in de Alhambrawijk waar Brusselaars ook kunnen composteren.

Gaëlle Le Bouler, verbonden aan het departement Innovation Research bij de Europese Commissie, was ook aanwezig op het festival. "We zijn erg blij dat we met de Europese Commissie onderwijsprojecten als deze kunnen ondersteunen", aldus Le Bouler.

Workshop champignons groeien op koffiedik
Workshop champignons groeien op koffiedik
Workshop rode kool gebruiken als kleurstof
Workshop rode kool gebruiken als kleurstof

Internationale samenwerking tussen hogeronderwijsinstellingen uit Ierland, Zweden en Brussel

Het BioBeo-festival markeert een innovatieve stap in het onderwijs over de bio-economie. Bart Hempen, projectcoördinator voor hogeschool Odisee, benadrukt: "Het doel van dit project en festival is om de bio-economie dichter bij het onderwijs te brengen en jongeren zo te betrekken bij duurzame initiatieven.” Horizon Europe – dat BioBeo financiert – helpt Europese samenwerkingsverbanden te ontwikkelen en uit te voeren. In dit project zijn maar liefst 15 partners betrokken waaronder universiteiten en hogescholen uit Ierland, Duitsland, Polen, Roemenië en Nederland. Zo namen ook scholen uit Ierland deel aan het festival via een livestream.

Met zijn jarenlange ervaring in internationalisering benadrukt Hempen verder de meerwaarde van dit soort internationale samenwerkingen. “Door internationaal studenten en docenten te betrekken, krijgt het onderwijs een kans om het echte leven in andere landen te verkennen, vooroordelen te herzien en de afstand tussen mensen te verkleinen.”

Gaëlle Le Bouler
Gaëlle Le Bouler

Foto's

Niet voor publicatie

Meer info via: [email protected] of 0497 92 70 20

Arthur Meul

Arthur Meul

medewerker Communicatie campus Brussel, hogeschool Odisee

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be