Emoji-studiekeuzetest van hogeschool Odisee is hit bij laatstejaars secundair onderwijs
Meer dan 3.700 deelnemers vulden test in, in aanloop naar de SID-ins
Vanaf woensdag 16 februari vinden de traditionele Studie-informatiedagen van de Vlaamse overheid plaats, beter bekend als de SID-ins. Ook dit jaar gaan ze opnieuw digitaal, nog steeds vanwege de coronapandemie. In de aanloop naar de SID-ins - een zeer belangrijk studie-oriëntatiemoment voor laatstejaars secundair onderwijs - lanceerde hogeschool Odisee zijn studiekeuzetest: een eenvoudige tool die op basis van emoji's aan laatstejaars vertelt welke richtingen van Odisee bij hen zou kunnen passen. En er bleek duidelijk nood aan zo'n test: in goed twee weken tijd vulden al meer dan 3.700 deelnemers hem in.
De studiekeuzetest van Odisee werd eind januari gelanceerd met een duidelijk doel: 17-jarigen een makkelijke en leuke tool aanbieden om hen te laten nadenken over hun studiekeuze voor het hoger onderwijs. En hoewel er al heel wat wetenschappelijke studiekeuzetesten of belangstellingsproeven zijn, blijkt de test bijzonder in de smaak te vallen: meer dan 3.700 geïnteresseerden legden hem af, waaronder meer dan 2.000 laatstejaars secundair onderwijs (de anderen zijn studenten die al in het hoger onderwijs zitten of andere jaren van het secundair onderwijs). "De reden is allicht dat de test kort is en dus snel vooruit gaat - en ook gewoon fun is", verklaart Inge De Schuyter, studieadviseur en mede-ontwerper van de test. "Je beantwoordt 32 stellingen op basis van telkens 4 emoji's en uiteindelijk krijg je een viertal mogelijke Odisee-studierichtingen voorgesteld. Maar vergis je niet: achter de test zitten ontzettend veel uren samenstelwerk, in overleg met al onze opleidingen en Tree Company en Wieni, die indertijd ook de VRT-stemtest ontwierpen."
Relatief onbekende richting Facility Management is populairst
Met de test hoopte Odisee ook iets minder bekende studierichtingen voor het voetlicht te kunnen brengen. Studierichtingen als Bedrijfsmanagement, leerkracht Lager of Secundair Onderwijs of Sociaal Werk zijn alom bekend. Maar dat is veel minder het geval voor opleidingen als, pakweg, Energietechnologie, Medische Beeldvorming en Radiotherapie of Facility Management. En laat net die laatste nu als populairste richting uit de test komen - voorlopig dan. Dat wil zeggen dat de meeste laatstejaars, op basis van hun interesses en waarden, Facility Management gesuggereerd krijgen. "Dat doet mij natuurlijk veel plezier", zegt Tilly Baute, het opleidingshoofd Facility Management bij Odisee. "Onze opleiding is geen vanzelfsprekend vervolg op een studie in het secundair onderwijs - maar dan vooral omdat ze niet bekend genoeg is. Want veel richtingen leiden er in zekere zin wel voor op en het is ook een heel brede richting, waar veel jonge mensen in terecht kunnen - wat gelukkig blijkt uit onze test."
Veel zorgrichtingen in top-10 van aanbevelingen
Naast Facility Management vallen vooral de zorgrichtingen op in de top-10 van de meest gesuggereerde opleidingen aan de laatstejaars. Zo staat Verpleegkunde duidelijk op twee, gevolgd door bachelor in de Agro- en Biotechnologie op drie, Ergotherapie op vier en Orthopedagogie op vijf. En ook zoiets als Gezinswetenschappen (plaats 6) of graduaat Maatschappelijk werk (plaats 8) staan in de top-10. "De arbeidsmarkt zou zeer blij zijn als deze populariteit in de studiekeuzetest ook realiteit kan worden, want door de coronapandemie is de vraag naar onder meer verpleegkundigen, ergotherapeuten en medisch technologen alleen maar gegroeid", zegt Karen Van Wassenhove, clusterdirecteur Gezondheidszorg.
Studiekeuzetest is ideale voorbereiding voor SID-ins
Op woensdag 16 februari starten de (digitale) SID-ins opnieuw, de grote Studie-informatiedagen van de Vlaamse overheid - een eerste belangrijk studie-oriëntatiemoment voor heel wat zesdejaars. Daarna volgen aan heel wat hoger-onderwijsinstellingen infodagen en open lesdagen. Het studiekeuzeseizoen komt dus op kruissnelheid en de studiekeuzetest past daar uiteraard in. Het kan een prima voorbereiding zijn op meer en dieper informatie zoeken én het kan zesdejaars misschien al een eerste idee of richting geven van wat mogelijk voor hen een interessante opleiding kan zijn.