Verdeling van maaltijden door Let's Save Food! in de Gentse Sint-Jozefkerk (Rabotwijk)
Verdeling van maaltijden door Let's Save Food! in de Gentse Sint-Jozefkerk (Rabotwijk)

Gentse campus Odisee-hogeschool en KU Leuven gaat de strijd aan tegen voedselverspilling

"Alle voeding belandt op een bord en niet bij het afval"

Odisee-hogeschool en KU Leuven-Gent zetten samen een belangrijke stap in de strijd tegen voedselverspilling op hun gedeelde campus in de Rabotwijk. In samenwerking met de Gentse organisatie Let’s Save Food! zorgen ze ervoor dat voedseloverschotten uit het studentenrestaurant op een duurzame manier worden herverdeeld naar wie het kan gebruiken.

Het studentenrestaurant op de campus zorgt op drukke dagen voor ongeveer 600 warme maaltijden voor de studenten en personeelsleden die studeren en werken op de campus. Er moet dus dagelijks een inschatting gemaakt worden van het aantal eters, waardoor voedseloverschotten soms onvermijdelijk zijn. Dankzij de nieuwe samenwerking met de vzw Let’s Save Food! gaan deze maaltijden niet verloren. De vzw verzamelt en verdeelt in de verschillende Gentse wijken voeding om voedselverlies te beperken, de klimaatimpact te verkleinen en sociale verbinding te stimuleren.

Joke De Weirdt, chef-gerant van het Sodexo-studentenrestaurant op de Gentse campus, is bijzonder tevreden met deze samenwerking. “Op deze manier gaan we voedselverspilling tegen en nemen we als instelling voor hoger onderwijs een bredere maatschappelijke rol op binnen de buurt en de stad. Dat vinden we uiteraard een echte meerwaarde. In de nabije toekomst gaan we ook eens op bezoek bij Let’s save food! Zo hebben we een nog beter zicht op hun werking.”

Sociale én ecologische impact

Vrijwilligers van Let’s Save Food! halen het eten op afroep op en zorgen ervoor dat het dezelfde dag nog wordt verspreid via een verdeelpunt of één van de zes reddingsautomaten die in de stad staan. De ingezamelde maaltijden worden verdeeld in de Gentse wijken Sluizeken en Rabot, waar ze terechtkomen bij een diverse groep mensen. Niet enkel wie het financieel moeilijk heeft krijgt een maaltijd. De overschotten kunnen afgehaald worden door iedereen die ze kan gebruiken en mee voedselverspilling wil tegengaan.

Liselot Claeys, medewerker bij Let's Save Food is erg enthousiast over de nieuwe samenwerking "De warme maaltijden zijn erg waardevol voor onze werking. Op deze manier krijgt overtollig voedsel een tweede leven en belandt het op een bord in plaats van bij het afval. ​ Zo bouwen we samen aan een meer duurzame en solidaire samenleving, waar iedereen toegang heeft tot een voedzame én lekkere maaltijd. Studenten zijn trouwens ook altijd welkom in onze 11 verdeelpunten om zo samen een positieve impact te hebben op de planeet en de buurt."

Duurzaamheid voorop

Ook duurzaamheid staat centraal: het transport gebeurt onder andere met elektrische fietsen en aan gebruikers wordt gevraagd om zelf een herbruikbaar bakje voor hun maaltijd mee te nemen. Uiteraard wordt ook strikte hygiëne gewaarborgd. De 11 verdeelpunten van Let's Save Food! beschikken elk over een toelating van het FAVV.

Niet voor publicatie:

Meer informatie over Let's Save Food! en hun werking via medewerker Liselot Claeys: 0486 67 80 33 of liselot.claeys@letssavefood.be Voor andere vragen contacteer je Ewoud Boone.

Ewoud Boone

Ewoud Boone

Persmedewerker Gent

 

Share

Latest News

Website preview
Hogeschool Odisee viert 15-jarig jubileum van campus en gezondheidscentrum Brussel-Terranova 
“Blijvend inspelen op nood aan divers sensitieve en Nederlandstalige zorg in Brussel”
odisee.prezly.com
Website preview
Website preview
Meespeeltheater 'Koninkrijk der Weetgierigen' leert kinderen kritisch denken en twijfelen aan wat ze weten
Wetenschapsfilosofisch toneelstuk van Odisee-hogeschool en ERLNMYR tourt langs Brusselse basisscholen
odisee.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Odisee biedt 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aan. We tellen meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden, en denken en doen zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent Schaarbeek en Sint-Niklaas.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

communicatie@odisee.be

www.odisee.be