Groene vingers in de stad: woensdag 7 mei open dag in de Experimententuin van Odisee-hogeschool Gent

"Samen hebben we de verantwoordelijkheid om een gezonde leef- en voedselomgeving voor kinderen te creëren"

Op woensdag 7 mei organiseert Odisee-hogeschool een open dag van 13 tot 17 uur in de Experimententuin van de Technologiecampus in Gent. Buurtbewoners zijn welkom om de tuin te ontdekken, workshops te volgen en spelletjes te spelen. De Experimententuin is een onderzoeksproject van Odisee-hogeschool dat kinderen uit de buurt op een speelse manier laat kennismaken met moestuinieren en hen stimuleert om gezond en duurzaam met voeding om te gaan.

“We zijn met dit project begonnen omdat kinderen vaak niet weten waar hun voeding vandaan komt, bijvoorbeeld dat een wortel eigenlijk loof heeft en onder de grond groeit”, vertelt Brecht Gryson, initiatiefnemer en docent bij de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie. “Vroeger hadden veel meer mensen dan nu thuis een moestuin, tegenwoordig zien kinderen veel minder hoe onze groentjes groeien. Zeker in de stad. We willen daar graag iets aan doen en daarom openen we woensdag 7 mei de deuren van onze Experimententuin, iedereen is welkom.”

Vorige week nog kondigde de Vlaamse regering aan dat ze zullen investeren in gezonde en duurzame schoolmaaltijden. Dat is een goede zaak. Maar weten kinderen dan precies wat ze op hun bord krijgen? Wat is dat gezond en duurzaam? En waar komt dat dan vandaan? Het zijn enkele vragen waar we met de Experimententuin een antwoord op willen bieden aan kinderen. Want een voedingsbeleid op school, gaat verder dan wat er op je bord verschijnt.

Kookworkshops en handcrème maken

Studenten uit de opleidingen Voedings- en Dieetkunde en Biomedische Laboratoriumtechnologie, en stagestudenten van Arteveldehogeschool organiseren tussen 13 en 17 uur verschillende workshops, spelletjes en activiteiten voor kinderen in De Experimententuin. Op de planning staat onder andere een kookworkshop met groenten uit de moestuin en een workshop die op een laagdrempelige manier demonstreert hoe een allergietest werkt. Kinderen kunnen ook leren hoe je op basis van planten zelf een handcrème of zeep maakt, of samen met een begeleider het voedingsaanbod in de Rabotwijk in kaart brengen.

Voedselvaardigheden aanleren

Student Robbe Berghman uit de opleiding Voedings- en Dieetkunde gaf mee vorm aan het project: “Kinderobesitas zit in België helaas in de lift. Dit komt niet enkel door een gebrek aan beweging maar ook door ongezonde voeding. Zowel scholen en ouders, als de voedingsindustrie hebben de verantwoordelijkheid om een gezonde leef- en voedselomgeving voor kinderen te creëren. We willen hen daarnaast ook zelf van jongs af aan de nodige vaardigheden aanleren zodat ze later goede voedingskeuzes maken. Met een project zoals dit willen we dat doel realiseren én een leuke dag voor kinderen voorzien.”

Met de open dag op 7 mei hoopt Odisee het belang van voedselvaardigheden en wetenschapseducatie voor kinderen extra in de kijker te zetten — en zaait het letterlijk en figuurlijk zaadjes voor de toekomst. Inschrijven voor de open dag is niet nodig.

In de voormiddag organiseert de hogeschool een netwerkmoment voor de verschillende partners waar nagedacht wordt over diverse topics zoals voedselvaardigheid bij kinderen en voedselbeleid op school. De provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt De Experimententuin via subsidies. Gedeputeerde Joke Schauvliege opent het evenement en spreekt de aanwezigen toe om 9.45 uur.

Praktisch:

Wat? Open dag Experimententuin Odisee-hogeschool

Wanneer? Woensdag 7 mei, van 13 tot 17 uur

Waar? Technologiecampus Odisee-hogeschool, Gebroeders De Smetstraat 1, Gent

Komt u langs voor een reportage of interview? Graag een seintje aan persverantwoordelijke Ewoud Boone

 

Ewoud Boone

Ewoud Boone

Persmedewerker Gent

 

Share

Latest News

Website preview
Odisee-hogeschool breidt studieaanbod in Sint-Niklaas uit: "Met Sales Support spelen we in op sterke vraag naar commerciële profielen"
Na Accounting Administration introduceert de Odisee-hogeschool in Sint-Niklaas een tweede graduaatsopleiding binnen het studiegebied Bedrijfskunde
odisee.prezly.com
Website preview
Studenten doneren € 1.079 ten voordele van oogzorg in Afrika
Studenten Oogzorg van hogeschool Odisee zamelen € 1.079,26 in voor Light for the World België
odisee.prezly.com
Website preview
UZ Gent en Odisee-hogeschool leiden technologen medische beeldvorming op met VR-brillen
"Oefenen in veilige VR-omgeving verhoogt kwaliteit medische beeldvorming"
odisee.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Odisee biedt 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aan. We tellen meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden, en denken en doen zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent Schaarbeek en Sint-Niklaas.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

communicatie@odisee.be

www.odisee.be