Hackathon van de zorg: Studenten van Odisee-hogeschool en HOGENT co-creëren de toekomst van de gezondheidszorg
Odisee- en HOGENT-studenten bundelen krachten om uitdagingen binnen de gezondheidszorg aan te pakken
Op 2 en 3 mei verzamelden studenten van de Odisee-hogeschool en HOGENT zich op de Odisee-campus in Aalst voor de langverwachte hackathon van de zorg. Het evenement, georganiseerd door de Odisee-hogeschool in samenwerking met ZorgLab van Stad Aalst, heeft 200 studenten samengebracht om gezamenlijk en interdisciplinair te werken aan de toekomst van de gezondheidszorg.
De hackathon van de zorg was een dynamisch platform waar studenten uit diverse disciplines, waaronder Verpleegkunde, Voedings- en dieetkunde, Health care management, Ergotherapie, Biomedische laboratoriumtechnologie en Oogzorg, samenkwamen. Het doel van deze hackathon was om innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen binnen de gezondheidszorg te bedenken.
“Het is geweldig om te zien hoe studenten tijdens een hackathon samenkomen, hun ideeën delen en werken aan innovatieve oplossingen die een impact kunnen hebben op de toekomst van de gezondheidszorg”, aldus Nina Callebaut, onderwijsanker van gezondheidszorg binnen de Odisee-hogeschool.
Innovatie in actie
Gedurende de hackathon kregen studenten van Odisee-hogeschool en HOGENT de kans om zich te verdiepen in reële problemen die werden voorgesteld door toonaangevende instellingen zoals het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV), Mederi en maatwerkbedrijven. Deze uitdagingen vormden de kern van hun werk, waarbij ze hebben gestreefd naar praktische oplossingen voor specifieke kwesties, zoals het verminderen van voedselverspilling in ziekenhuizen en het ontwikkelen van ondersteuningsmethoden voor mensen met een arbeidsbeperking.
“Deze real-life uitdagingen bieden een unieke kans voor studenten om hun creativiteit en probleemoplossend vermogen te laten zien”, besluit Nina Callebaut. “Hun inspanningen zijn gericht op tastbare verbeteringen en een belofte voor een betere toekomst voor de gezondheidszorg.”
Hoogtepunten op het programma
Het programma omvatte een reeks inspirerende en informatieve momenten. Donderdagochtend begon het evenement met een verwelkoming en praktische informatie voor de deelnemende studenten, gevolgd door een keynote van Joris Hessels, bekend acteur en televisiepresentator. Hierna werkten de studenten de casussen uit het werkveld uit.
Op vrijdagochtend werden de studenten verwelkomd door Katrien Beulens, schepen van economie van de stad Aalst. In de middag vond de bekendmaking van de winnaars plaats. Het project "Too Good To Waste", gericht op het verminderen van voedselverspilling in ziekenhuizen, werd door de jury bekroond tot winnaar van de hackathon. Naast de officiële jurywinnaar werd ook een publiekswinnaar gekozen, die een project presenteerde dat gericht was op het versnellen en verbeteren van het ontslagproces van patiënten uit het ziekenhuis. Het project kreeg de naam "Launge bliep". Beide uitdagingen waren voorgesteld door het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV).
Het evenement werd afgesloten met een inspirerend woord van Candice De Windt, Vlaams zorgambassadeur.
Magali Van Daele