Hogeschool Odisee brengt unieke paramedische opleiding naar Gent en Leuven
8 november: Werelddag van de Radiologie - Praktijklessen Medische Beeldvorming en Radiotherapie vanaf 2024 te volgen in universitaire ziekenhuizen Gent en Leuven
Hogeschool Odisee organiseert vanaf 2024 praktijklessen op locatie in samenwerking met de universitaire ziekenhuizen van Gent en Leuven. Deze zogenaamde 'satellietwerking' komt er in de eerste plaats voor de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie, die de hogeschool aanbiedt op haar campus in Brussel. "We willen de opleiding zo dichter bij het werkveld en bij de studenten brengen", klinkt het.
Wie ervan droomt om later op een dienst medische beeldvorming te werken, kan de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie volgen aan hogeschool Odisee in Brussel. Het is de enige hoger onderwijsinstelling in Vlaanderen die het traject aanbiedt. "We ontvangen dan ook studenten vanuit verschillende uithoeken van het land", vertelt opleidingshoofd Charlotte Laridaen. "Door een deel van de praktijklessen te organiseren in Gent en Leuven, hopen we de opleiding toegankelijker te maken en de instroom te vergroten."
Vanaf februari 2024 kunnen studenten praktijklessen volgen in het UZ Gent. Vanaf volgend academiejaar stelt ook UZ Leuven haar apparatuur ter beschikking. De samenwerking met Odisee kadert meteen ook binnen de onderwijsopdracht van beide ziekenhuizen. "Nu er lessen zullen doorgaan in ons ziekenhuis, slaan we een brug tussen de opleiding en het werkveld", licht adjunct-hoofdtechnoloog Tony Thienpont (UZ Gent) toe. "De studenten komen in contact met de nieuwste ontwikkelingen en technieken op de werkvloer, die op hun beurt sneller een plaats krijgen in de lessen."
Dichter bij huis
Student Guy-Robert Vreugd ziet alvast de voordelen in van de satellietwerking: "Ik woon in Kortrijk en reisde tot nu toe steeds naar Brussel voor de lessen", getuigt hij. "Het is dus mooi meegenomen dat ik vanaf februari bepaalde lessen kan volgen in Gent. Zo moet ik me minder ver verplaatsen."
Voor eerstejaarsstudent Rune Deschepper is de samenwerking met het UZ Gent al helemaal ideaal: "Ik woon in het West-Vlaamse Wingene, maar zit in Gent op kot om vlotter naar Brussel te kunnen pendelen. Wanneer ik binnenkort ook enkele lessen kan volgen in Gent, spaart me dat veel tijd uit."
"Voor velen die de richting overwegen, is het een struikelblok dat de opleiding enkel in Brussel georganiseerd wordt", voegt Rune nog toe. "Met een gedeeltelijke uitbreiding naar studentensteden Gent en Leuven spreek je een stuk meer studenten aan." Guy-Robert beaamt dat: "Hoe kleiner de afstand die je als student moet afleggen, hoe groter de motivatie om een bepaalde opleiding te volgen."
"Studenten die liever les volgen in het Brusselse, kunnen uiteraard nog gewoon op onze campus terecht", verzekert Laridaen. "We beschikken zelf ook over goed uitgeruste praktijklokalen waarin onze technologen in spe naar hartenlust kunnen oefenen."
Tekort aan technologen wegwerken
Niet enkel de voordelen voor de studenten speelden mee in de beslissing om deze samenwerking op te zetten. "Er is een hoge nood aan technologen medische beeldvorming - niet alleen in Brussel, maar in alle regio's in Vlaanderen", licht studiegebieddirecteur Karen Van Wassenhove toe. "Het grote personeelstekort heeft uiteraard ook een impact op patiënten. Hoe langer ze moeten wachten op een onderzoek, hoe langer een diagnose uitblijft."
"Waar we kunnen, pakken wij als opleiding problemen in de sector graag mee aan", voegt Laridaen toe. "We vinden het heel fijn dat we daarvoor kunnen rekenen op sterke werkveldpartners."
Niet voor publicatie
Voor meer informatie of interviews kan u contact opnemen via de gegevens hieronder:
- Charlotte Laridaen, opleidingshoofd Medische Beeldvorming en Radiotherapie - 0473 50 15 81
- Karen Van Wassenhove, studiegebieddirecteur Gezondheidszorg - 0474 66 69 65
- Rune Deschepper, eerstejaarsstudent Medische Beeldvorming en Radiotherapie - 0478 13 92 00
Hanne Van Daele