Hogeschool Odisee onderzoekt impact van coronacrisis op gezinnen

Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee wil graag weten hoe gezinnen met de coronacrisis omgaan. Hoe combineren ze werk en gezin, nu de kinderen er altijd zijn? Welke oplossingen kiezen ze? Welke steun hebben ze? En hoe vinden ze nu een evenwicht tussen werk en vrije tijd? Om dat uit te zoeken lanceert de hogeschool een online vragenlijst op corona-onderzoek.odisee.be.

Het zijn uitzonderlijke tijden. De kinderen zijn altijd thuis, maar vakantie is het niet - ze hebben taken en deadlines. De ouders werken thuis, als ze dat kunnen en als ze niet technisch werkloos zijn. Een beroep doen op de grootouders kan niet. Even aanlopen bij vriendjes mag niet.

De coronacrisis dwingt gezinnen om een heel nieuw evenwicht te zoeken tussen werk en vrije tijd. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee wil graag weten hoe gezinnen deze nieuwe situatie aanpakken en gaat op onderzoek uit, met een zorgvuldig samengestelde online vragenlijst op corona-onderzoek.odisee.be.

"Telewerken met kinderen in de buurt, is niet evident, zoveel is al duidelijk," zegt onderzoekster Miet Timmers. “Gezinnen vinden creatieve oplossingen, dat zien we via de social media, maar voor veel gezinnen is het elke dag opnieuw zoeken. Gezinnen die geen tuin hebben, die geen of maar één computer hebben, komen weinig in beeld. Voor kinderen die al psychisch kwetsbaar zijn, zijn dit extra stresserende tijden, waardoor ze vaak meer problematisch gedrag vertonen. En wie draagt de zwaarste lasten van de combinatie? Wat zal de impact zijn op de genderverhoudingen in het gezin?”

“Dit onderzoek kan helpen om inzicht te krijgen in de dagelijkse impact van de crisis,” zegt Kathleen Emmery, coördinator van het Kenniscentrum. “We kunnen concreter zien waar de uitdagingen liggen, en vooral ook de kwetsbaarheden, zodat we beter begrijpen hoe gezinnen met dergelijke crisissen omgaan. Daarom hopen we op een ruime verspreiding en deelname.”

Het onderzoek richt zich vooral op gezinnen met kinderen die nog thuis wonen, maar iedereen die 18+ is, kan deelnemen, ook grootouders trouwens. De lijst invullen duurt een halfuurtje, hij blijft beschikbaar tot maandag 20 april en de resultaten worden gepubliceerd tegen 15 mei, de Internationale Dag van het Gezin.

Miet Timmers

Docente en onderzoekster Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee

Charlotte Lannoy

Odisee communicatie Campus Brussel(-Terranova), Dilbeek en Schaarbeek

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be