Hogeschool Odisee gaat vol voor co-creatie op Dag van de Leraar

'Leerkrachten en scholen helpen ons lerarenopleiding van de toekomst vorm te geven'

Campus Aalst nieuw.jpg

Op 5 oktober - de Dag van de Leraar - komen meer dan 150 onderwijsprofessionals samen in hogeschool Odisee in Aalst. Deze dag staat helemaal in het teken van co-creatie en samenwerken. Stagementoren, inspecteurs, schooldirecteurs, pedagogische begeleiders, ...  ze komen allemaal naar Odisee Aalst om te leren van elkaar, maar ook om de lerarenopleiding van de toekomst mee vorm te geven. "Zij weten het beste wat er nodig is om een goede leerkracht te zijn", zegt Steven Vanmol van de lerarenopleiding in Aalst.

Een co-creatiedag op de Dag van de Leraar 2022, dat betekent voor hogeschool Odisee in Aalst denken, leren, ontdekken, ideeën uitwisselen, vieren en genieten. Net daarvoor komen morgen meer dan 150 onderwijsprofessionals samen op campus Aalst. Want een dag die in het teken staat van co-creatie, daar hoort uiteraard ook ontmoeting bij. Niet enkel om van elkaar te leren, maar ook om samen met hogeschool Odisee de lerarenopleiding van de toekomst mee vorm te geven.

"We zijn volop bezig met de ontwikkeling van een nieuw curriculum", zegt Steven Vanmol, die in Aalst opleidingshoofd is van de educatieve bachelor Kleuter en Lager Onderwijs. "Wij vinden het enorm belangrijk dat we leerkrachten afleveren die over alle competenties en vaardigheden beschikken om meteen het verschil te maken in het moderne onderwijs, zeker gezien de vele recente ontwikkelingen in de sector."

"Natuurlijk volgen we die ontwikkelingen zelf op de voet en houden we continu de vinger aan de pols, maar het lijkt ons essentieel dat we daarvoor ook luisteren naar de scholen en leerkrachten zelf. Zij weten het beste wat er nodig is om een goede leerkracht te zijn. Zij weten het beste op welke zaken onze opleidingen misschien net iets te veel of iets te weinig nadruk leggen. Het zou erg jammer zijn als we een heel nieuw curriculum uitrollen zonder hen, de mensen die dagelijks met hun voeten in het werkveld staan, daarbij te betrekken."

Onderzoek en coaching

Daarnaast staan er enkele workshops op het programma waarbij het voor de aanwezige onderwijsprofessionals vooral de bedoeling is dat ze leren van elkaar en de resultaten van de vele onderzoeken die jaarlijks op Odisee worden gedaan, meenemen in hun lesgeven. "Lesgeven is ook zelf levenslang leren", zegt Steven Vanmol. "Leerkrachten die een leven lang leren, blinken uit in de begeleiding van leer- en ontwikkelingsprocessen, zullen blijvend in staat zijn om stimulerende leeractiviteiten te ontwikkelen zodat elke individuele leerling zich blijft evolueren, en nemen al die kennis ook met plezier mee naar hun scholen en collega’s."

"Binnen onze lerarenopleidingen lopen tal van onderzoeksprojecten. Op deze co-creatiedag stellen onze collega's die graag voor op een ‘onderzoeksmarkt’. Bezoekers kunnen langsgaan bij standjes, snuisteren in folders en boeken, en onderzoeks- en studiemateriaal bekijken. Willen ze meer weten over de projecten 'Boeken troef!', STEM', 'Participa', 'Kaatje Klank',...? Dan kunnen ze zich inschrijven voor een blind date met de onderzoekers van die projecten en onmiddellijk horen hoe ze met de resultaten aan de slag kunnen in hun eigen lessen."

Tenslotte kunnen leerkrachten en scholen op deze ‘Co-creatiedag van de Leraar’ leren wat er belangrijk is bij coaching en het geven van feedback. Hoe doe je dat concreet? Hoe reageer je precies op wat een kleuter, leerling, leerkracht of student nodig heeft? Een expert legt het uit in een leuke workshop en nadien wordt de opgedane kennis onmiddellijk omgezet in de praktijk, aan de hand van alledaagse voorbeelden.

Praktisch

De co-creatiedag op hogeschool Odisee vindt plaats op campus Aalst (Kwalestraat 154) en start om 13u30. De sessies duren tot 17u. Uiteraard gaan de aanwezigen, op ‘hun’ Dag van de Leraar, niet met lege handen naar huis.

Meer info: https://www.odisee.be/co-creatiedag-lets-co 
 

Lisa Stemgée

Lisa Stemgée

medewerker Communicatie campus Aalst, Odisee Hogeschool

Tobias Daneels

Algemeen persverantwoordelijke, Hogeschool Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Contact

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be