Hogeschool Odisee geeft studenten tips mee om thuis en op kot energie te besparen

thermostat-g8c12d6018_1920.jpg

De energiecrisis door de oorlog in Oekraïne blijft bij iedereen voor problemen zorgen, ook bij studenten. Daarnaast konden we deze week in de media ook lezen dat studenten het sowieso moeilijk hebben om een betaalbaar kot te vinden. Hogeschool Odisee komt daarom met tips voor haar studenten om ook zelf - thuis of op kot - energie te besparen en kosten te drukken.

Deze week getuigden studenten in verschillende media nog over hoe studeren en een kot vinden duur geworden is. Vaak moeten ze er een (extra) vakantiejob bijnemen. Ook voor hen zijn de gestegen energieprijzen kosten die doorwegen, zeker als ze op kot zitten. Daarom komt hogeschool Odisee met tips voor hoe ook de studenten zelf energie en dus geld kunnen besparen.

'Het zijn heel kleine dingen die je kan doen, maar als je dat op jaarbasis optelt, kan je veel besparen', zegt Dirk Vermeir, medewerker facilitair en technisch beheer bij hogeschool Odisee in Brussel. 'Bij Odisee hebben we al jaren een duurzaam beleid rond energie en denken we veel na over hoe we energie kunnen besparen. Zeker niet enkel sinds de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. En veel van de dingen die we hier doen, kan je thuis ook toepassen. Maar sommige zaken zijn ook heel specifiek voor kotstudenten, zoals samen koken: de keukenruimte wordt maar 1 keer verwarmd en je kan afwisselend hetzelfde vuur gebruiken of samen warm water nemen van de kraan. Allemaal kleine trucjes die energie besparen.'

Een paar van de tips:

  • Verwarming een graadje lager en geen warme lucht laten ontsnappen (bv. tochtstopper)
  • Lampen vervangen door ledlampen
  • Let op sluipverbruik, zeker bij langere afwezigheid zoals het weekend thuis doorbrengen
    • Met een stekkerdoos met aan/uitknop kan je alle toestellen tegelijk uitschakelen
    • Verwarming lager of af bij langere afwezigheid
  • Samen koken en (af)wassen
  • Help elkaar en wijs elkaar vriendelijke op de kleine dingetjes zoals scherm uitzetten, licht uitdoen, ...

Ook in eigen boezem kijken

De tips worden ook gedeeld met alle medewerkers van Odisee. Ook voor hen zijn de tips soms evident, maar daarom niet minder interessant aangezien sommigen van hen regelmatig telewerken.

Hogeschool Odisee zet al langer in op duurzaamheid en probeert bijvoorbeeld bij verbouwingen en nieuwbouw zo veel mogelijk na te denken over energieverbruik en het verwarmen van de gebouwen. Maar nu de energieprijzen de hoogte in gegaan zijn en iedereen nadenkt over manieren om met de energieschaarste en hoge facturen om te gaan, besliste de school om de verwarming in alle gebouwen wat lager te zetten. Dit geldt voor alle campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Hiermee volgt de hogeschool het voorbeeld van heel wat overheidsgebouwen, winkels en basis- en secundaire scholen.

Tobias Daneels

Algemeen persverantwoordelijke, Hogeschool Odisee

Bo Mathys

medewerker Communicatie campus Brussel, Hogeschool Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Contact

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be