Hogeschool Odisee helpt 16 Gentse lagere scholen de moestuin ontdekken

"Kinderen ontdekken de natuur in hartje Gent"

moestuin.jpg

Vanaf eind september kunnen de leerlingen van 16 Gentse basisscholen dankzij hogeschool Odisee de wondere wereld van de moestuin ontdekken via het onderzoeksproject ‘De Experimententuin’. Met kant-en-klare lessen en een koffer vol werkmateriaal vanuit Odisee, werken acht scholen dit schooljaar rond duurzaamheid en gezonde voeding in de eigen schoolmoestuin. Acht andere scholen komen met hun leerlingen naar de gedeelde moestuin aan de Technologiecampus van Odisee in Gent. Op die manier leren de kinderen over het belang van gezonde voeding en over de natuur en versterken ze hun voedselvaardigheid.

Van zaadje in de grond tot op je bord

“Met dit project willen we kinderen actief betrekken in het volledige proces van zaadje in de grond tot lekker en gezond op het bord”, zegt Brecht Gryson, één van de initiatiefnemers van het project en docent in de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie. “We zijn hiermee begonnen omdat kinderen vaak niet weten waar hun voeding vandaan komt, bijvoorbeeld dat een wortel eigenlijk loof heeft en onder de grond groeit. Vroeger hadden veel meer mensen dan nu thuis een moestuin, tegenwoordig zien kinderen veel minder hoe onze groentjes groeien. Zeker in de stad. We willen daar graag iets aan doen en daarom gaan we nu in zee met die 16 scholen”.

De kinderen doen heel wat meer dan enkel bemesten en bewateren. Voor ze van start gaan voeren ze eerst een heus bodemonderzoek uit waarbij ze zelfs de zuurtegraad van de bodem bepalen. Daarna wordt er gezaaid, verzorgen de leerlingen eigenhandig de plantjes tijdens het groeiproces en oogsten ze ook zelf de opbrengst van de moestuin. Aan het einde van de rit maken de kinderen een gezonde maaltijd klaar met producten uit de moestuin.

Joyce Vergauwen geeft les in het vijfde leerjaar aan de basisschool Nieuwen Bosch, één van de deelnemende scholen, en wil graag van start gaan met het project: “Ik kijk er enorm naar uit om de kinderen mee te nemen in de wondere wereld van de moestuin. De verwondering in hun ogen als ze de pompoenen zien groeien geeft me als leerkracht een fantastisch gevoel. Door hieraan mee te werken, bieden we onze kinderen de kans om te experimenteren en te genieten van een stukje natuur midden in de stad”.

Zomerschool

De Experimententuin zet tijdens het jaar heel wat projecten rond gezonde voeding op voor kinderen en is niet aan zijn proefstuk toe. Afgelopen zomer verwelkomden ze nog meer dan 60 maatschappelijk kwetsbare kinderen tussen 6 en 12 jaar op de Odisee Technologiecampus voor een twee weken durende zomerschool.

Meer informatie over De Experimententuin via: https://odisee.be/onderzoeksprojecten/experimententuin

Praktisch

U bent van harte welkom op de campus voor een reportage of interview. Er is telkens een lagere school aanwezig in de moestuin op één van de onderstaande momenten.

Waar: Odisee Technologiecampus, Gebroeders de Smetstraat 1 Gent

Wanneer:

  • Dinsdag 27 september tussen 9 en 11 u (basisschool Francois Laurentinstituut Gent)

           of 

  • Donderdag 29 september tussen 13.30 u en 15.30 u (basisschool Klimop Gent)

Interviews: Brecht Gryson, Dorien Masschelein, Liselotte Van Hevele & Ellen Van Gucht, initiatiefnemers van De Experimententuin. Op bovenstaande momenten is er ook telkens een klas uit de derde graad van het basisonderwijs aanwezig in de moestuin, samen met de leerkracht.

Ewoud Boone

medewerker Communicatie Technologiecampus Gent, Odisee Hogeschool

Brecht Gryson

Praktijklector & één van de initiatiefnemers van De Experimententuin

Tobias Daneels

Algemeen persverantwoordelijke, Hogeschool Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Contact

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be