Hogeschool Odisee lanceert digitaal wetenschapssprookje

Hogeschool Odisee lanceert digitaal wetenschapssprookje

Digitale Dag van de Wetenschap zet aan tot innovatieve creaties

Met het digitale wetenschapssprookje 'De prinses die alles weten wou' brengt hogeschool Odisee voor de Dag van de Wetenschap op innovatieve manier kinderen in contact met wetenschap en onderzoek.

“Hofnar, weet jij hoe de wereld is ontstaan?"
"Ligt onze toekomst vast?"
"Wat betekenen dromen?"
"Weet de koning werkelijk alles?”

Een prinses die met haar onderzoeksvragen tegen beter weten in optornt tegen de macht van haar alwetende vader, de koning. Daarover gaat het gloednieuwe digitale wetenschapssprookje dat hogeschool Odisee komende zondag 22 november lanceert, op de (digitale) Dag van de Wetenschap.

Pieter Tijtgat, wetenschapscommunicator bij Odisee: “Op die Dag van de Wetenschap is Odisee elk jaar aanwezig met fijne workshops en presentaties, onder andere voor gezinnen met jonge kinderen. Maar dit jaar kregen we dankzij de coronacrisis pas laat de opdracht om voor een volledig digitaal hoogkwalitatief product te gaan. Omdat er al heel wat video’s en digitale doe-activiteiten te vinden zijn op YouTube en andere kanalen, was ons team Wetenschapscommunicatie meteen bereid om met iets nieuws en creatief uit de hoek te komen."

SPROOKJE VOOR NICHTJE

Met 'De prinses die alles weten wou' brengt Odisee een digitaal prentenboek uit dat geschikt is om kinderen vanaf vier jaar te laten luisteren, kijken en ontdekken. "Dé vraag was hoe we onze rijkdom aan praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek op een laagdrempelige manier aan bod konden laten komen. De sleutel lag uiteindelijk bij een verhaal dat ik zelf enkele jaren geleden verzon voor mijn nichtje met toneelambities", aldus Tijtgat.

"Het verhaal op zich gaat al over een wetenschappelijke zoektocht en de weerstand die je hierbij kan ondervinden van een alwetende andere, zeker als je een klein meisje bent. Maar met behulp van onze illustratrice Mandy Van Passel toverden we doorheen dat verhaal ook extra elementen die dan weer wijzen op het rijke Odisee-onderzoek. Zo linken we op elke pagina enkele elementen van de tekening aan Odisee-onderzoek, en creëren we een tweede en verdiepende laag. Ook handig als je kind telkens opnieuw hetzelfde verhaal wil horen. Met behulp van onze ICT-dienst werd alles in een digitaal jasje gestoken. We zijn dan ook heel enthousiast dat we dit mooie sprookje op korte tijd konderen realiseren."

PRAKTISCH

  • Het digitale sprookjesboek wordt gelanceerd op zondag 22 november, op de digitale Dag van de Wetenschap. Alle info op www.dagvandewetenschap.be
  • 'De prinses die alles weten wou' kun je hier alvast bekijken.
  • De realisatie van het digitale sprookjesboek was mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse overheid

PERS - Niet voor publicatie

  • Pieter Tijtgat is beschikbaar voor interviews via 0470 44 38 37

 

Contacteer ons
Pieter Tijtgat Odisee Wetenschapscommunicatie
Tom Deschacht Persverantwoordelijke Odisee
Pieter Tijtgat Odisee Wetenschapscommunicatie
Tom Deschacht Persverantwoordelijke Odisee
Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel