Hogeschool Odisee wil leesmotivatie verhogen tijdens coronacrisis

Hogeschool Odisee wil leesmotivatie verhogen tijdens coronacrisis

Studiegebied Onderwijs binnen Odisee lanceert een webinitiatief vol leesinspiratie en leesmotivatie

Het enthousiasme voor lezen kan in deze tijden van thuisonderwijs soms ver te zoeken zijn. Toch biedt lezen net nu verstrooiing en ontspanning. Hogeschool Odisee wil lezen aanmoedigen, ook vanuit ons kot en lanceert vandaag #Odiseeleest, een webplatform vol kennis, tips en expertise rond lezen.

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts lanceerde onlangs een oproep naar meer aandacht voor taalstimulerende activiteiten: “Nu het er naar uitziet dat we deze zomer met z’n allen meer dan ooit onze vakantie in Vlaanderen zullen beleven, is een bijkomend aanbod aan taalstimulerende activiteiten zoals 'Lezen op school' welgekomen. Kinderen die we tijdens de zomer traditioneel moeilijker bereiken, en die op 1 september vaak met een achterstand weer op de schoolbanken belanden, hopen we zeker deze zomer te bereiken.”

Hogeschoool Odisee wil met het #Odiseeleest-platform een antwoord bieden op die oproep:

  • Marlies Algoet - coördinator postgraduaat Leescoach, geeft toelichting:  “We bundelden op het platform onze tips, ervaringen en connecties rond lezen. Niet alleen studenten maar ook leraren, scholen, ouders en bibliotheken kunnen er een duik nemen in ons leesnetwerk en kwalitatieve informatie over begrijpend lezen en leesmotivatie ontdekken.”
  • Silvie Vanoosthuyze - docent Secundair onderwijs: "Het platform richt zich op drie doelgroepen: basisonderwijs, secundair onderwijs en partners in het leesonderwijs. In elk van die categorieën vind je lesmateriaal en inspiratie rond verhalen, theater, poëzie, podcasts, strips en begrijpend lezen. Kortom: veel tips om je te tonen hoe je van lezen echt kunt genieten.”
  • “Lezen vermindert stress, maakt je slimmer en is gewoon plezant, het kan ook een leerrijke en stimulerende aanvulling zijn op het aanbod rond aanloopleren. Net daarom worden sommige digitale boeken, verhalen en apps die wij aanraden op het platform door onze partners gratis aangeboden tijdens deze periode van thuisonderwijs”, zegt Jaantje Verbruggen, docente Kleuteronderwijs.

Leraar als belangrijke motivator

Leesmotivatie ontstaat niet alleen omdat je lezen leuk vindt, maar ook omdat je lezen als nuttig ervaart - en een leraar kan daarin een sleutelfiguur zijn. Niet alleen voor de klas, maar ook online en digitaal kunnen leerlingen daarin gestimuleerd worden.

Zo kunnen leerkrachten op het #Odiseeleest-platform digitale prentenboeken vinden maar ook e-boeken, luisterverhalen en zelfs verhalende games. Alles om van thuis uit ook een krachtige leesomgeving op te zetten en zo leerlingen te motiveren en ondersteunen.

Leesbevorderingsbeleid noodzakelijk

“Minder leesvaardigheid heeft gevolgen voor de taalvaardigheid en dus ook voor de slaagkansen van studenten, maar met louter dat argument krijg je mensen niet aan het lezen”, voegt Odisee talenbeleidcoördinator An De Moor toe. “Daarom willen we bij onze studenten, maar ook docenten en andere collega’s, leesmotivatie aanwakkeren. Met dit webinitiatief geven we inspiratie voor meer leesaandacht.”

Praktisch

Alle info kan je hier vinden https://www.odisee.be/nl/odiseeleest

Niet voor publicatie: via de contactpersonen bij dit bericht kunnen we u steeds in contact brengen met docenten, experts en studenten aan hogeschool Odisee.

An De Moor Talenbeleidcoördinator Odisee, Odisee
Els Pollet
Els Pollet Odisee communicatie Technologiecampus Gent
Ann Martin Odisee studiegebieddirecteur Onderwijs
Story image

 

 

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij samen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat 10.000 studenten en 1.200 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via onderstaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel