Hogeschool Odisee lanceert wetenschappelijke speeltuin op I Love Science-festival
Het doel: kinderen op speelse manier in contact brengen met wetenschap en techniek
Van vrijdag 15 tot zondag 17 oktober vindt op de Heizel in Brussel het wetenschaps- en technologiefestival I Love Science plaats, dat zich zowel op volwassenen als op jongeren richt. Op dat festival presenteren onderzoekers van hogeschool Odisee voor het eerst een wetenschappelijke speeltuin die kinderen al spelend in contact wil brengen met wiskundige en natuurkundige principes. Of hoe schommelen meteen ook leren wordt, zonder dat je het goed en wel beseft.
Hoe leg je aan kinderen uit hoe energie wordt overgedragen? Je kan het zo eenvoudig mogelijk proberen te vertellen, maar je kan het hen ook doen ervaren. Via een schommel bijvoorbeeld - een partnerschommel, meer bepaald. Dat is een schommel voor twee personen waarbij de ene persoon het geschommel doorgeeft aan de andere, precies omdat de schommels verbonden zijn. En zo breng je het principe van 'energie-overdracht' op een eenvoudige manier in de praktijk - helemaal op kindermaat.
Met dat idee gingen onderzoekers Pieter Tijtgat en Jan Sermeus van de Odisee-hogeschool aan de slag om een heuse STEM-speeltuin uit te bouwen, waarbij STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. "Niet elk kind is natuurlijk spontaan fan van wiskundige formules, principes in de fysica of stabiliteitsberekeningen," zegt Jan Sermeus, "maar een basiskennis van STEM is wel van groot belang voor zijn of haar toekomst, zeker in onze hoogtechnologische samenleving van vandaag, die zo snel verandert. Vandaar dat wij aan de slag gingen met het idee van een wetenschappelijke speeltuin om kinderen mee te krijgen in dat verhaal - zonder dat ze goed en wel beseffen dat ze aan het leren zijn."
Wetenschap naar minder evidente doelgroepen brengen
Die speeltuin presenteren de onderzoekers dit weekend op het I Love Science-festival in Brussel. Er zal dus niet alleen een schommel staan, maar ook een glijbaan, een klimmuur, klimladders... Om veel moeilijkere dingen uit te leggen als 'niet-lineaire principes', 'massa-evenwicht', 'energie-overdracht', maar ook zoiets als 'verbanden zoeken'. "Op die manier laten we ze verschillende wetenschappelijke principes voelen terwijl ze spelen", vertelt onderzoeker Pieter Tijtgat, "en later, wanneer ze in de lessen wetenschappen of wiskunde soortgelijke functies ontdekken of berekeningen maken, zullen ze die principes zeker herkennen. Het idee van zo'n speeltuin sluit meteen ook aan bij onze missie om wetenschap, techniek en STEM bij doelgroepen te brengen waarvoor ze minder evident zijn. En omdat we expliciet de link zullen leggen naar mogelijke beroepen die uit die principes voortvloeien, tonen we ook de maatschappelijke relevantie ervan aan."
Nog meer STEM-speeltuinen, in België en misschien daarbuiten
Een klassieke speeltuin waarbij elk speeltuig vanzelf aanzet tot nadenken over wetenschap en wiskunde, dat bestaat nog niet echt in België, volgens de onderzoekers. Ze dromen er dan ook hardop van om - na de lancering dit weekend in Brussel - de wetenschappelijke speeltuin ook op andere plekken in België op te stellen - en wie weet zelfs later in het buitenland. De realisatie van de eerste speeltuin werd trouwens mee mogelijk gemaakt met de steun van Innoviris, de organisatie voor onderzoek en innovatie van het Brusselse gewest, voor burgers, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en non-profitorganisaties.
Praktisch
- De STEM-speeltuin gaat in première op het I Love Science-festival in Brussel, dat plaatsvindt op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 oktober. Alle info over het festival vind je via deze link.
Niet voor publicatie
- Als journalist bent u natuurlijk van harte welkom om een kijkje te nemen op het festival, om de speeltuin in werking te zien. U kan uiteraard een interview afnemen van de onderzoekers en praten met de kinderen die de speeltuigen uitproberen (op voorwaarde van toestemming door de ouders).