Hogeschool Odisee lanceert wetenschappelijke speeltuin op I Love Science-festival

Het doel: kinderen op speelse manier in contact brengen met wetenschap en techniek

Van vrijdag 15 tot zondag 17 oktober vindt op de Heizel in Brussel het wetenschaps- en technologiefestival I Love Science plaats, dat zich zowel op volwassenen als op jongeren richt. Op dat festival presenteren onderzoekers van hogeschool Odisee voor het eerst een wetenschappelijke speeltuin die kinderen al spelend in contact wil brengen met wiskundige en natuurkundige principes. Of hoe schommelen meteen ook leren wordt, zonder dat je het goed en wel beseft.

Hoe leg je aan kinderen uit hoe energie wordt overgedragen? Je kan het zo eenvoudig mogelijk proberen te vertellen, maar je kan het hen ook doen ervaren. Via een schommel bijvoorbeeld - een partnerschommel, meer bepaald. Dat is een schommel voor twee personen waarbij de ene persoon het geschommel doorgeeft aan de andere, precies omdat de schommels verbonden zijn. En zo breng je het principe van 'energie-overdracht' op een eenvoudige manier in de praktijk - helemaal op kindermaat.

Met dat idee gingen onderzoekers Pieter Tijtgat en Jan Sermeus van de Odisee-hogeschool aan de slag om een heuse STEM-speeltuin uit te bouwen, waarbij STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. "Niet elk kind is natuurlijk spontaan fan van wiskundige formules, principes in de fysica of stabiliteitsberekeningen," zegt Jan Sermeus, "maar een basiskennis van STEM is wel van groot belang voor zijn of haar toekomst, zeker in onze hoogtechnologische samenleving van vandaag, die zo snel verandert. Vandaar dat wij aan de slag gingen met het idee van een wetenschappelijke speeltuin om kinderen mee te krijgen in dat verhaal - zonder dat ze goed en wel beseffen dat ze aan het leren zijn."

Wetenschap naar minder evidente doelgroepen brengen

Die speeltuin presenteren de onderzoekers dit weekend op het I Love Science-festival in Brussel. Er zal dus niet alleen een schommel staan, maar ook een glijbaan, een klimmuur, klimladders... Om veel moeilijkere dingen uit te leggen als 'niet-lineaire principes', 'massa-evenwicht', 'energie-overdracht', maar ook zoiets als 'verbanden zoeken'. "Op die manier laten we ze verschillende wetenschappelijke principes voelen terwijl ze spelen", vertelt onderzoeker Pieter Tijtgat, "en later, wanneer ze in de lessen wetenschappen of wiskunde soortgelijke functies ontdekken of berekeningen maken, zullen ze die principes zeker herkennen. Het idee van zo'n speeltuin sluit meteen ook aan bij onze missie om wetenschap, techniek en STEM bij doelgroepen te brengen waarvoor ze minder evident zijn. En omdat we expliciet de link zullen leggen naar mogelijke beroepen die uit die principes voortvloeien, tonen we ook de maatschappelijke relevantie ervan aan."

Nog meer STEM-speeltuinen, in België en misschien daarbuiten

Een klassieke speeltuin waarbij elk speeltuig vanzelf aanzet tot nadenken over wetenschap en wiskunde, dat bestaat nog niet echt in België, volgens de onderzoekers. Ze dromen er dan ook hardop van om - na de lancering dit weekend in Brussel - de wetenschappelijke speeltuin ook op andere plekken in België op te stellen - en wie weet zelfs later in het buitenland. De realisatie van de eerste speeltuin werd trouwens mee mogelijk gemaakt met de steun van Innoviris, de organisatie voor onderzoek en innovatie van het Brusselse gewest, voor burgers, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en non-profitorganisaties.

Praktisch

  • De STEM-speeltuin gaat in première op het I Love Science-festival in Brussel, dat plaatsvindt op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 oktober. Alle info over het festival vind je via deze link.

Niet voor publicatie

  • Als journalist bent u natuurlijk van harte welkom om een kijkje te nemen op het festival, om de speeltuin in werking te zien. U kan uiteraard een interview afnemen van de onderzoekers en praten met de kinderen die de speeltuigen uitproberen (op voorwaarde van toestemming door de ouders).

Pieter Tijtgat

Coördinator Wetenschapscommunicatie hogeschool Odisee

Filip Salmon

diensthoofd Communicatie, hogeschool Odisee

Share

Latest News

Website preview
Helft beheerders assistentiewoningen bereid om lege woningen tijdelijk aan te bieden aan pas gescheiden ouders
Donderdag 15 mei - Internationale Dag van het Gezin - Kenniscentrum Gezinswetenschappen sprak 2.000 gezinnen en zoekt oplossingen voor hun concrete woonvragen
odisee.prezly.com
Website preview
Groene vingers in de stad: woensdag 7 mei open dag in de Experimententuin van Odisee-hogeschool Gent
"Samen hebben we de verantwoordelijkheid om een gezonde leef- en voedselomgeving voor kinderen te creëren"
odisee.prezly.com
Website preview
Odisee-hogeschool breidt studieaanbod in Sint-Niklaas uit: "Met Sales Support spelen we in op sterke vraag naar commerciële profielen"
Na Accounting Administration introduceert de Odisee-hogeschool in Sint-Niklaas een tweede graduaatsopleiding binnen het studiegebied Bedrijfskunde
odisee.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Odisee biedt 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aan. We tellen meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden, en denken en doen zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent Schaarbeek en Sint-Niklaas.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

communicatie@odisee.be

www.odisee.be