Hogeschool Odisee roept ouders van prematuren op om verhaal te delen
17 november: Wereld Prematurendag - hogeschool Odisee verzamelt getuigenissen van ouders op platform 'Te Vroeg'
In het kader van Wereld Prematurendag wil hogeschool Odisee ouders van prematuren oproepen om hun verhaal te delen. De hogeschool werkt namelijk, samen met enkele partners, aan het digitale platform ‘Te Vroeg’. Daarbij willen ze ouders zoveel mogelijk betrekken, om hen nog beter te kunnen ondersteunen. "Via getuigenissen en ervaringen van lotgenoten willen we ouders met elkaar verbinden."
"Prematuriteit heeft een grote impact op een gezin", begint Inge Tency, onderzoeker aan de Odisee-hogeschool. "Ondersteuning is dan ook ontzettend belangrijk. Niet alleen door hulpverleners, maar ook door het sociale netwerk van de ouders. Zowel familie, vrienden, als lotgenoten spelen daarin een grote rol."
Alle info op één plek
De verhalen van die lotgenoten wil de hogeschool verzamelen op het platform 'Te Vroeg', een website die informatie over prematuriteit bundelt. Naast elkaars getuigenissen, kunnen ouders er onder andere een woordenboek vol termen rond prematuriteit raadplegen. Ze vinden er ook gemakkelijk terug bij welke organisaties ze zoal terecht kunnen.
Een mama die alvast haar verhaal deelde op het platform, is Lien Ooghe (32). Een kleine twee jaar geleden beviel ze van Bente, zes weken te vroeg. "Een vroeggeboorte is niet iets waar je je als ouder op voorbereidt", vertelt ze. "Het gebeurt onverwacht, dus je zoekt er vooraf geen informatie over op. In het ziekenhuis gaat alles heel snel en word je goed omkaderd door het zorgpersoneel, maar wat daarna? Je hebt andere info nodig dan na de geboorte van een niet te vroeg geboren kindje, want je doorloopt nu eenmaal een ander traject.”
“Weten wat er allemaal bij prematuriteit komt kijken, zorgt ervoor dat je bepaalde uitdagingen beter kan plaatsen", voegt Lien nog toe. "Zo leerden we bijvoorbeeld dat premature baby’s vaak sneller overprikkeld zijn. Maar het is niet evident om zelf het internet af te schuimen op zoek naar antwoorden. Dan komt een platform als 'Te Vroeg' als geroepen."
Krachten bundelen voor betere ondersteuning
"We werken voortdurend aan ons platform, zodat we blijvend kunnen voorzien in de noden van ouders", licht Tency toe. "Een pagina rond zorg na de bevalling en opvolging van de baby is nu in volle opbouw. Ook Odisee-studenten uit de zorgopleidingen sleutelen mee aan de website. Zo werkten enkele laatstejaars Verpleegkunde in het kader van hun bachelorproef een pagina rond zelfzorg uit. Een studente Vroedkunde ontfermde zich over een eerste reeks getuigenissen."
Odisee-hogeschool werkte voor de ontwikkeling van ‘Te Vroeg’ ook samen met organisaties als de Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) en patiëntenorganisaties COKOEN en Noah's Ark Belgium. “We vinden deze co-creatie zeer belangrijk en willen samen met die partners een ruimer expertisenetwerk rond prematuriteit uitbouwen in Vlaanderen - en bij uitbreiding heel België”, aldus Tency. “Morgen, op Wereld Prematurendag, organiseert VVOC hun jaarlijkse studiedag op de Odisee-campus in Sint-Niklaas. Een gelegenheid die we willen aangrijpen om zoveel mogelijk expertise rond het thema samen te brengen. Zo hopen we ouders steeds beter te kunnen informeren en ondersteunen, en de zorg voor gezinnen te optimaliseren."
Dat ouders baat hebben bij optimale ondersteuning, weet Lien als geen ander. “En dat zit soms ook in kleine dingen, zoals de verhalen van andere ouders lezen. Elk verhaal is anders, maar ik voelde me effectief minder alleen in het verwerkingsproces na de bevalling en tijdens de eerste maanden met Bente. Je ziet wat de ups en downs waren in andere gezinnen en voelt je meteen gerustgesteld. Op die manier kunnen we alvast veel voor elkaar betekenen.”
Ben jij ouder van een vroeggeboren baby en wil je ook je verhaal delen? Surf dan naar tevroeg.be/lotgenoten voor meer info.
Niet voor publicatie
Voor meer informatie of interviews kan u contact opnemen met:
- Inge Tency: onderzoeker prematuriteit, Odisee-hogeschool – 0474 98 84 27
- Lien Ooghe: mama van Bente – 0497 78 21 15
Hanne Van Daele