Hogeschool Odisee schakelt over naar code rood vanaf 9 november

Afstandsonderwijs wordt norm op alle campussen, niet alleen Brusselse

Het directiecomité van de Odisee-hogeschool besliste vanmiddag dat al haar campussen vanaf maandag 9 november - meteen na de herfstvakantie dus - naar code rood gaan. Dat betekent dat al het onderwijs vanaf die datum vanop afstand zal verlopen, behalve praktijklessen, praktijkexamens en labo-oefeningen. "We kunnen niet anders meer, als je de coranacijfers bekijkt."

De coronacijfers blijven helaas stevig stijgen, in Vlaanderen en zeker in Brussel en Wallonië. Naar aanleiding van de strengere maatregelen van de federale regering, de Waalse regering en de Brusselse regering, wil ook hogeschool Odisee zijn verantwoordelijkheid opnemen en tegelijk duidelijkheid scheppen voor iedereen.

Vanaf maandag 9 november 2020 – meteen na de herfstvakantie dus – zullen alle Odisee-campussen naar code rood gaan. Niet alleen de campussen in het Brusselse dus (Brussel centrum, Schaarbeek), maar ook de campussen in Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Code rood zal sowieso twee weken lang gelden; op vrijdag 20 november wordt er geherevalueerd en nagekeken of een verlenging nodig is.

"Momenteel bevinden we ons met onze hogeschool in code oranje", verklaart Philippe Van Hellemont, voorzitter van het directiecomité. "Dat betekent dat er al strenge maatregelen gelden en we willen die nog één week aanhouden, tot aan de herfstvakantie, om de overgang naar rood voor te bereiden. Maar sowieso vinden vanaf maandag al meer en meer theoretische vakken online plaats, richting 9 november."

Ook voor eerstejaars

Code rood vanaf maandag 9 november betekent ook dat eerstejaars bij Odisee vanaf dan weer zullen overschakelen naar afstandsonderwijs, na de herfstvakantie. "Uiteraard vinden we dat in het bijzonder voor hen jammer", zegt Van Hellemont, "maar gelukkig kunnen zij wel nog terecht op de campussen voor hun praktijklessen en praktijkexamens. We zijn immers een hogeschool, praktijk is voor ons ontzettend belangrijk en het is net door naar code rood over te gaan dat we hopen dat we de praktijklessen nog kunnen vrijwaren."

Ook de rustige studieplekken waarin de dienst studentenvoorzieningen voorziet, voor kwetsbare studenten, blijven toegankelijk op alle campussen. "Odisee noemt zich de co-hogeschool - dat staat voor samen je studies aanpakken - en dat willen we ook nu zo goed mogelijk waarmaken, ook in deze moeilijke coronatijden. Samen met onze studentenraad namen we dan ook flankerende ondersteuningsinitiatieven voor die studenten die het moeilijker hebben met de omschakeling. We nemen onze verantwoordelijkheid op, maar we dragen er tegelijkertijd zorg voor om iedereen aan boord te houden in zijn of haar studietraject", aldus Van Hellemont.

Tom Deschacht

Persmedewerker Odisee, Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be