Hogeschool Odisee verdeelt 100 selectieve vallen voor Aziatische hoornaar in Aalst
"We roepen de Aalsterse bevolking op om mee te helpen met voorjaarsvangen"
De Aziatische hoornaar is een relatief nieuwe wespensoort in onze regio. Deze invasieve exoot vormt een bedreiging voor diverse insecten, waaronder onze geliefde honingbij. In een poging om de verspreiding van de Aziatische hoornaar in te perken, lanceert hogeschool Odisee campus Aalst het burgerwetenschapsproject 'VESPA', waarbij 100 selectieve vallen gratis worden uitgedeeld.
Het initiatief wordt gelanceerd door de dienst wetenschapscommunicatie van Odisee Aalst, in samenwerking met de Lerarenopleidingen en de opleiding Agro- en biotechnologie in Sint-Niklaas. Het project heeft als doel om in de lente zoveel mogelijk koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen voordat ze nesten beginnen te bouwen.
Bedreiging voor de algehele biodiversiteit
Geert Callebaut, onderzoeker aan de Odisee-hogeschool en imker, benadrukt het belang van dit project: "De Aziatische hoornaar bedreigt niet alleen onze honingbijen, maar ook de algehele biodiversiteit. Volledige bijenkasten kunnen geplunderd worden als er een nest van de Aziatische hoornaar in de buurt is. Daarom is het belangrijk dat we deze soort bestrijden. Met proefprojecten zoals dit trachten we meer te weten te komen over de invasieve exoot."
100 gratis vallen in Aalst
De hogeschool roept de lokale bevolking op om deel te nemen aan dit onderzoek. "We roepen graag de Aalsterse bevolking op om een selectieve val te plaatsen in hun tuin, op het terras of het balkon," legt Geert Callebaut uit. "Zo helpen de deelnemers niet alleen bij het beperken van de verspreiding van de Aziatische hoornaar, maar dragen ze ook bij aan het onderzoek naar het effect van voorjaarsvangen op het voorkomen van grote zomernesten."
Deelname en werkwijze
Wil je deelnemen aan dit onderzoek? Registreer je dan op odisee.be/vespa. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail waarmee je je gratis val kan ophalen aan het onthaal van Odisee Aalst (Kwalestraat 154). De val kan eenvoudig worden gelijmd in de bijgeleverde plastic doos, waarin je zelf lokstof op basis van witte wijn, blond bier en zoete siroop kan plaatsen. Heb je een Aziatische hoornaar gevangen? Dan kan je dit melden op dezelfde website, zodat de onderzoekers de gegevens kunnen analyseren en de verspreiding van deze invasieve soort nauwlettend kunnen volgen.
Voor meer informatie over het project en hoe deel te nemen, kan je contact opnemen met:
Lisa Stemgée