Hogeschool Odisee viert 15-jarig jubileum van campus en gezondheidscentrum Brussel-Terranova 

“Blijvend inspelen op nood aan divers sensitieve en Nederlandstalige zorg in Brussel”

Campus Brussel-Terranova van hogeschool Odisee viert zijn vijftienjarig bestaan. De campus, die ook dienstdoet als gezondheidscentrum voor Brusselaars, werd opgericht eind 2009 in samenwerking met het ziekenhuis Sint-Jan. Ter gelegenheid van deze mijlpaal organiseerde de campus op 25 maart 2025 een feestelijke bijeenkomst waarbij divers sensitieve zorg centraal stond. Een belangrijk thema in de Brusselse zorgsector. 

In gezondheidscentrum Terranova vind je een therapeutisch centrum (vzw Lerni), kinesitherapie, een kinderdagverblijf (De Ketjes) en diverse ziekenhuisdiensten. Daarnaast is het ook de thuisbasis voor de opleidingen Ergotherapie, Verpleegkunde, Medische Beeldvorming en Radiotherapie, en de unieke opleiding Oogzorg van hogeschool Odisee. De studenten krijgen er les in moderne skillslabs die hen alvast vertrouwd maken met de praktijk. “We streven ernaar onze studenten de meest actuele vaardigheden mee te geven, specifiek ook in de grootstad Brussel”, vertelt Karen Van Wassenhove, directeur Gezondheid en Zorg van de hogeschool.

Zorg voor patiënten met diverse achtergronden

Eén van die belangrijke vaardigheden in Brussel is divers sensitieve zorg, waarbij zorgverleners rekening houden met sociale, culturele en persoonlijke achtergronden van patiënten. “Voor onze jubileumviering kozen we samen met het werkveld om met z’n allen dieper in te gaan op dit thema. Samen gaan we de komende jaren voor een nog sterkere zorgsector in het Brusselse, met oog voor elke patiënt”, vult Van Wassenhove aan.

De hogeschool zorgde in het verleden alvast voor professionalisering rond inclusie voor docenten. Zo’n 80% van hen schoolde zich daar inmiddels in bij. Zo ook docente Verpleegkunde en stagebegeleider Sarah Ben Yakoub, die handvaten reikt aan haar studenten om zorg te bieden in een grootstedelijke context. “Ik probeer verschillende referentiekaders te delen met studenten en hier samen ook naar te kijken”, vertelt Ben Yakoub. “Zo hebben we specifiek aandacht voor effectieve communicatie en empathie op stage. Het is essentieel dat onze toekomstige zorgverleners begrijpen hoe ze effectief zorg kunnen bieden aan patiënten met diverse achtergronden. Dat gaat dan over verschillende diversiteitsaspecten zoals gender, socio-economische status, verblijfsstatuut, religie en cultuur.”

Meertaligheid als troef

Hoewel Odisee een Nederlandstalige hogeschool is, kiezen niet enkel Nederlandstalige studenten voor een zorgopleiding op Campus Brussel-Terranova. Vorig jaar was de helft van de studentenpopulatie er uitsluitend Nederlandstalig thuis, terwijl de andere helft ook een andere taal spreekt in de thuisomgeving. Bij de hogeschool zien ze die meertaligheid als een meerwaarde voor studiesucces in een meertalige samenleving, waarbij het essentieel is om die meertaligheid van studenten te waarderen en valideren. “Dat inwoners van onze hoofdstad en elders voor een Nederlandstalige zorgopleiding kiezen, komt de diversiteit in de zorgverlening echt ten goede”, vertelt Van Wassenhove. “Het zorgt ervoor dat we beter kunnen inspelen op de noden van Brusselse patiënten in een meertalige context, ook in het Nederlands. We hopen daar met Campus Brussel-Terranova blijvend ons steentje aan te kunnen bijdragen.”

Waardevolle samenwerking ​

Duidelijke visie voor de toekomst dus, maar hoe blikt de hogeschool terug op de afgelopen vijftien jaar? "Terranova is en blijft een waardevolle samenwerking tussen onze hogeschool en meerdere partnerorganisaties", vertelt campusbeheerder Lieselot Van Droogenbroeck. “We zijn trots op wat we in de afgelopen vijftien jaar hebben bereikt en op al onze afgestudeerden die dagelijks bijdragen aan een betere zorgverlening in Brussel en daarbuiten. We kijken uit naar de komende jaren waarin we blijven innoveren en samenwerken om de zorgsector verder te versterken”, besluit ze.

Media

 

 

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kun je terecht bij Karen Van Wassenhove (directeur Gezondheid en Zorg). Haar telefoonnummer kun je opvragen bij persmedewerker Arthur.

Arthur Meul

Arthur Meul

Persmedewerker Brussel, Dilbeek en Schaarbeek

 

 

 

Share

Latest News

Website preview
Website preview
Website preview
Meespeeltheater 'Koninkrijk der Weetgierigen' leert kinderen kritisch denken en twijfelen aan wat ze weten
Wetenschapsfilosofisch toneelstuk van Odisee-hogeschool en ERLNMYR tourt langs Brusselse basisscholen
odisee.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Odisee biedt 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aan. We tellen meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden, en denken en doen zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent Schaarbeek en Sint-Niklaas.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

communicatie@odisee.be

www.odisee.be