Hogeschool Odisee werkt samen met UZ Gent voor praktijklessen Medische Beeldvorming

Rechtstreeks contact met nieuwste ontwikkelingen op de werkvloer

Studenten Medische Beeldvorming en Radiotherapie van hogeschool Odisee kunnen vanaf vandaag wekelijks praktijklessen volgen in het universitair ziekenhuis van Gent. Deze zogenaamde 'satellietwerking' heeft als doel om de opleiding dichter bij het werkveld en bij de studenten te brengen. Vanaf volgend academiejaar breiden de lessen op locatie ook nog uit naar het UZ Leuven.

Eind januari publiceerde de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) een nieuwe lijst met knelpuntberoepen. Eén van de jobs op die lijst: technoloog medische beeldvorming. En er staat zelfs een uitroepteken bij vermeld. "Er is een hoge nood aan technologen medische beeldvorming in alle regio's in Vlaanderen", licht Karen Van Wassenhove toe. Ze is directeur van het studiegebied Gezondheidszorg bij Odisee-hogeschool. "Het grote personeelstekort heeft uiteraard ook een impact op patiënten. Hoe langer ze moeten wachten op een onderzoek, hoe langer een diagnose uitblijft."

"Waar we kunnen, pakken wij als opleiding problemen in de sector graag mee aan", voegt opleidingshoofd Medische Beeldvorming en Radiotherapie Kurt Van Belle toe. "Voorlopig zijn we de enige hoger onderwijsinstelling in Vlaanderen die het traject aanbiedt, en dat op onze campus in Brussel. We ontvangen dan ook studenten vanuit verschillende uithoeken van het land. Door een deel van onze praktijklessen te organiseren in studentensteden Gent en Leuven, hopen we de opleiding toegankelijker te maken en de instroom te vergroten."

Dichter bij de werkvloer

Vanaf 23 februari kunnen studenten dus een deel van de praktijklessen volgen in het UZ Gent. Vanaf volgend academiejaar stelt ook UZ Leuven haar apparatuur ter beschikking. De samenwerking met hogeschool Odisee kadert meteen ook binnen de onderwijsopdracht van beide ziekenhuizen. "Nu er lessen zullen doorgaan in ons ziekenhuis, slaan we een brug tussen de opleiding en het werkveld", licht adjunct-hoofdtechnoloog Tony Thienpont (UZ Gent) toe. "De studenten komen in contact met de nieuwste ontwikkelingen en technieken op de werkvloer, die op hun beurt sneller een plaats krijgen in de lessen."

"Studenten die liever les volgen in het Brusselse, kunnen uiteraard nog gewoon op onze campus terecht", verzekert Van Belle. "We beschikken zelf ook over goed uitgeruste praktijklokalen waarin onze technologen in spe naar hartenlust kunnen oefenen."

Dichter bij huis

Student Guy-Robert Vreugd ziet alvast de voordelen in van de satellietwerking: "Ik woon in Kortrijk en reisde tot nu toe steeds naar Brussel voor de lessen", getuigt hij. "Het is dus mooi meegenomen dat ik vanaf nu bepaalde lessen kan volgen in Gent. Zo moet ik me minder ver verplaatsen."

Voor eerstejaarsstudent Rune Deschepper is de samenwerking met het UZ Gent al helemaal ideaal: "Ik woon in het West-Vlaamse Wingene, maar zit in Gent op kot om vlotter naar Brussel te kunnen pendelen. Nu ik ook enkele lessen kan volgen in Gent, spaart me dat veel tijd uit."

"Voor velen die de richting overwegen, is het een struikelblok dat de opleiding enkel in Brussel georganiseerd wordt", voegt Rune nog toe. "Met een gedeeltelijke uitbreiding naar Gent en Leuven spreek je een stuk meer studenten aan." Guy-Robert beaamt dat: "Hoe kleiner de afstand die je als student moet afleggen, hoe groter de motivatie om een bepaalde opleiding te volgen."

De opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie ontdekken? Dat kan op de verschillende openles- en infodagen vanaf maart. Alle info kan je terugvinden op odisee.be/welkom.

 

Niet voor publicatie

Voor meer informatie of interviews kan u contact opnemen via de gegevens hieronder:

  • Kurt Van Belle, opleidingshoofd Medische Beeldvorming en Radiotherapie - 0484 76 69 78
Hanne Van Daele

Hanne Van Daele

Algemeen persverantwoordelijke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee, dat 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Gent, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

info@odisee.be

www.odisee.be