Hogeschool Odisee wil met Odibuddy-project sociaal contact onder studenten verhogen

Hogeschool Odisee wil met Odibuddy-project sociaal contact onder studenten verhogen

Studentenraad schakelt buddy’s in voor studenten die nood hebben aan babbel

Veel studenten hebben het moeilijk met de impact die corona op hun (studenten)leven heeft. Om een - laagdrempelig - luisterend oor te bieden introduceert de Algemene Studentenraad (ASR) van hogeschool Odisee het Odibuddy-project. Al zo’n 70 studenten stelden zich kandidaat als buddy. Ook voor het Odisee-personeel staat een gelijkaardig project in de steigers.

Dat studenten het mentaal lastig hebben met de lockdown, social distancing en andere coronamaatregelen die een grote impact hebben op hun leven, is de Studentenraad van hogeschool Odisee niet ontgaan. Daarom lanceren zij het Odibuddy-project, waarbij studenten gerekruteerd worden die als Odibuddy een aanspreekpunt zullen vormen voor studenten met uiteenlopende vragen.

Nood aan sociaal contact

“De bedoeling is vooral dat studenten op een laagdrempelige manier een medestudent kunnen aanspreken voor tal van vragen”, legt Robbe Van Leemput van de Studentenraad uit. “Dat kan gaan over praktische vragen, maar ook om samen - online - te studeren, of gewoon voor een babbel. De nood aan sociaal contact is hoog en daar kunnen de Odibuddy’s een mooie rol in spelen. Op onze website (www.asr.ac/odibuddy) hebben we alle Odibuddy’s per campus gebundeld. Geïnteresseerde studenten kunnen hun profielen bekijken en op basis van hun gemeenschappelijke interesses iemand uitkiezen waarmee ze denken een match te zullen hebben.”

Begeleiding door psychologen

De Odibuddy’s zullen zelf ook goed begeleid worden. “Er hebben zich momenteel al zo’n 70 studenten kandidaat gesteld. Zij krijgen de nodige ondersteuning, onder meer van de psychologen van STUVO+, de dienst studentenvoorzieningen van de hogeschool. Als er grotere problemen opduiken nemen professionals het over, het is niet de bedoeling dat de Odibuddy’s er zelf aan onderdoor gaan.” De ASR verwacht heel binnenkort de eerste studenten te kunnen matchen met een Odibuddy. Ook na corona zal het project wellicht blijven lopen. “Er staat bewust geen einddatum op. We willen vooral dat studenten in verbinding blijven met elkaar, niet alleen in moeilijke coronatijden. Als beide partijen hier mentaal beter uitkomen zullen we alvast tevreden zijn over dit project”, klinkt het.

Odisee-personeelsbuddy’s

Ook voor het Odisee-personeel is een gelijkaardig project in de maak. Momenteel loopt een oproep bij de personeelsleden om zich kandidaat te stellen als buddy. “We merken dat een aantal mensen het niet eenvoudig heeft dezer dagen, en dat er soms ook digitaal isolement is. Ook voor veel collega’s die nieuw zijn bij Odisee is het geen makkelijke start geweest. Daarom ook voor hen een buddy-project, waarbij collega’s zullen fungeren als luisterend oor voor zij die er nood aan hebben’, zegt personeelsdirecteur Domien Dessein daarover.

Persinfo – niet voor publicatie

Voor verdere toelichting over het Odibuddy-project kan u terecht bij Robbe Van Leemput, bestuurder communicatie van de Studentenraad, op 0470 64 27 40 of via robbe.vanleemput@student.odisee.be.

Bijkomende vragen kan u stellen aan persverantwoordelijke Tom Deschacht, via de gegevens bij dit bericht.

Contacteer ons
Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel