Hogeschool Odisee ziet interesse in businessopleidingen jaar na jaar toenemen in Brussel
Voorlopige inschrijvingscijfers op de Brusselse campussen tonen een stijgende interesse in businessopleidingen, maar ook zorg en sociaal-agogische opleidingen zitten in de lift
Met de start van het nieuwe academiejaar in het vooruitzicht, geeft hogeschool Odisee een inkijk in de voorlopige inschrijvingscijfers voor 2024-2025. Vooral de businessopleidingen doen het goed dit jaar in Brussel, maar ook de zorg- en sociaal-agogische opleidingen zitten in de lift.
Op maandag 23 september start het nieuwe academiejaar, en mag hogeschool Odisee weer heel wat nieuwe eerstejaarsstudenten verwelkomen op hun Brusselse campussen in het centrum en in Schaarbeek. Vooral opleidingen binnen de studiegebieden Mens en Samenleving, Gezondheidszorg én Business en Management nemen dit jaar in de hoofdstad de vlucht vooruit qua inschrijvingen.
Businessopleidingen boomen
De businessopleidingen op de Brusselse campus blijven hun opwaartse trend voortzetten. “De bacheloropleiding Bedrijfsmanagement, met specialisaties in Accountancy-Fiscaliteit, Financiën en Verzekeringen, Supply Chain Management en Marketing, blijft jaar na jaar erg populair,” zegt opleidingshoofd Dries Eeckhout. "Voor de afstudeerrichtingen Accountancy-Fiscaliteit en Financiën en Verzekeringen zien we voorlopig een stijging van 36% ten opzichte van vorig academiejaar", duidt Eeckhout. "Als we verder terugkijken, zien we zelfs sinds 2021 bijna een verdubbeling van het aantal studenten voor deze afstudeerrichtingen", aldus het opleidingshoofd.
Ook de graduaatsopleidingen, die twee jaar duren en studenten voorbereiden op specifieke beroepen zijn zeer gewild," vertelt Soetkin Bauwens, directeur van het studiegebied. Voor de graduaatsopleidingen Accounting Administration en Marketing- en Communicatiesupport zijn er nu al meer dan een vijfde meer studenten ingeschreven, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.”
“Onze businessopleidingen staan bekend om hun praktijkgerichte aanpak en nauwe samenwerking met het werkveld,” vervolgt Bauwens. “We bereiden onze studenten voor op functies waar momenteel veel vraag naar is, en dat is duidelijk te zien in de stijgende inschrijvingscijfers”, aldus Bauwens. "We zijn uiteraard heel blij met deze stijging in de graduaatsopleidingen, omdat we met dit aanbod meer jongvolwassenen kansen geven tot een hoger onderwijsdiploma. Jammer genoeg worden deze opleidingen van overheidswege ondergefinancierd, waardoor de groeiende studentenaantallen ons voor uitdagingen stellen op het gebied van personeel en organisatie", vult Bauwens nog aan.
Mensgerichte opleidingen in de lift
Dat de kersverse lichting hogeschoolstudenten bekommerd is om zijn medemens, blijkt ook uit de eerste voorlopige inschrijvingscijfers. Zo doet het graduaat Maatschappelijk Werk het erg goed, ten opzichte van vorig jaar schreven meer dan dubbel zoveel studenten zich al in. Ook het volwassenentraject Sociaal Werk in Brussel heeft succes, met bijna drie keer zoveel inschrijvingen als vorig jaar deze tijd. De unieke bachelor Gezinswetenschappen zit eveneens middenin een inhaalbeweging ten opzichte van vorig academiejaar.
"Studenten die voor een opleiding in het sociale werkveld kiezen, vertrekken vaak vanuit een engagement en gedrevenheid om de samenleving te verbeteren", verklaart Tanja Nuelant, directeur van het studiegebied Sociaal Agogisch Werk. "Op infodagen horen we ook van zij-instromers dat ze op zoek zijn naar een job met meerwaarde: ze willen iets betekenen voor mensen en willen ook de samenleving veranderen. Studenten kiezen ook bewust voor Brussel als leerplek, een boeiende omgeving om opgeleid te worden“.
Knelpuntberoepen
Ook de verschillende zorgopleidingen bereiden zich voor op een academische opening met mooie studentenaantallen. Zo gaan de inschrijvingen voor de bacheloropleiding Verpleegkunde in stijgende lijn, met het hoogste aantal inschrijvingscijfers van de laatste zes jaar. Ook de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie doet het erg goed, die een stijging kunnen waarnemen van maar liefst 40%. “Dat is een erg goede zaak”, vertelt studiegebieddirecteur Karen Van Wassenhove. “De vraag naar dergelijke profielen is erg groot, aangezien Brussel al jarenlang kampt met een tekort aan verpleegkundigen en technologen medische beeldvorming. "Het feit dat weer meer studenten kiezen voor een zorgopleiding, zien we niet alleen als een mooie evolutie voor ons als hogeschool, maar zeker ook voor het werkveld", besluit Van Wassenhove.
Nieuw aanbod
Voor de de opleiding Human Resources Management wordt maandag 23 september een extra spannende dag. De nieuwe bacheloropleiding schiet dan officieel uit de startblokken. Opvallend: deze opleiding is een samenwerking tussen Odisee-hogeschool, HOGENT en Arteveldehogeschool. Studenten kiezen zelf of ze les volgen in Brussel of in Gent, wat zorgt voor een flexibel studietraject.
Media
Niet voor publicatie
De inschrijvingscijfers zijn niet definitief en stijgen nog verder. Inschrijven kan nog tot en met 10 oktober.
Wilt u contact opnemen voor verdere informatie? Neem gerust contact met de persmedewerker hieronder, we bezorgen u graag de contactgegevens van onderstaande Odisee-medewerkers.
- Lieselot Van Droogenbroeck, campusbeheerder campussen Brussel, Schaarbeek en Dilbeek
- Dries Eeckhout, opleidingshoofd Bedrijfsmanagement campus Brussel
- Tanja Nuelant, directeur studiegebied Sociaal en Agogisch Werk
- Karen Van Wassenhove, directeur studiegebied Gezondheid en Zorg
- Soetkin Bauwens, directeur studiegebied Business en Management
- Kurt Van Belle, opleidingshoofd Medische Beeldvorming en Radiotherapie
Arthur Meul