Inclusie op de arbeidsmarkt: dankzij slimme camera’s en projectie weten maatwerkers precies wat ze moeten doen

Odisee-onderzoek ondersteunt personen met afstand tot de arbeidsmarkt via digitale werkinstructies

Medewerkers van maatwerkbedrijven, dagbesteding en andere personen met een arbeidsbeperking worden steeds vaker ingezet bij complexere assemblage- en productieprocessen. Om de maatwerkbedrijven en dagbesteding hierbij te ondersteunen onderzochten onderzoekers van Odisee-hogeschool, Vives en Flanders Make, in samenwerking met het Agentschap Innoveren en Ondernemen, hoe assistieve technologie ingezet kan worden op de werkvloer. Ruim 20 sociale ondernemingen van over heel Vlaanderen maken op donderdag 17 oktober kennis met de vele mogelijkheden op de Technologiecampus van Odisee-hogeschool in Gent.

“Vroeger bestonden de productieprocessen binnen maatwerkbedrijven vooral uit eenvoudige handelingen, bijvoorbeeld pralines in een doos stoppen”, zegt Robin Decoster, onderzoeker bij Odisee-hogeschool. “We zien dat heel veel van die processen ondertussen door machines gedaan worden, dat is voor bedrijven vaak goedkoper. Een andere relatief eenvoudige taak die verdwijnt, is goederen herverpakken, zoals bijvoorbeeld de 2+1 shampooverpakkingen. Om ecologische redenen wordt dat niet meer gedaan, dus ook daardoor gaan helaas arbeidsplaatsen voor maatwerkers en mensen met een arbeidsbeperking verloren. Om competitief te blijven moeten de maatwerkbedrijven dus inzetten op andere, vaak complexere processen, bijvoorbeeld de assemblage van elektronica.”

Digitale werkinstructies voor maatwerkbedrijven

Die complexe processen vormen een grote uitdaging voor de maatwerkers en doelgroepmedewerkers. Om hen hierbij te ondersteunen onderzochten Odisee-onderzoekers hoe assistieve technologie ingezet kan worden. Die technologie helpt maatwerkers en controleert ook de kwaliteit bij het uitvoeren van een handeling. “Een maatwerker kan met de hulp van assistieve technologie bijvoorbeeld zelfstandig werken aan de assemblage van een stuk elektronica”, zegt projectmedewerker Elke Wuyts. “Een slimme camera belicht dan de plek waar het volgende onderdeel moet komen. Maakt de maatwerker een fout, dan ziet de slimme camera dit ook. Dat is een concreet voorbeeld van hoe maatwerkbedrijven de technologie kunnen inzetten, maar er zijn bijvoorbeeld ook heel wat mogelijkheden met video. De assistieve technologie zorgt ervoor dat werknemers meer verschillende handelingen zelfstandig kunnen uitvoeren, wat hun zelfvertrouwen een echte boost geeft.”

Via projectietechnologie krijgt de maatwerker stap voor stap instructies.
Via projectietechnologie krijgt de maatwerker stap voor stap instructies.

Proefopstellingen op de Technologiecampus

Donderdag 17 oktober maken een twintigtal sociale ondernemingen op de Technologiecampus van Odisee-hogeschool kennis met het onderzoeksproject en de verschillende technologieën. Tijdens het event krijgen de bedrijven via proefopstellingen inzicht in de technologische mogelijkheden en economische voordelen van digitale werkinstructies. Ze gaan er na welke toepassingen passen bij hun productieproces en ontdekken er hoe de technologie hun personeel kan ondersteunen bij het uitvoeren van hun werk.

VZW Kompas is een Gentse organisatie die begeleid werk biedt aan mensen met een beperking. De organisatie nam deel aan het onderzoeksproject en experimenteerde reeds met assistieve technologie. “Voor ons was het project een leerschool waarin we konden proeven van de mogelijkheden van de technologie”, klinkt het. “Door het project kregen we de kans om in te gaan op de vraag van onze klant om de productiecapaciteit te verhogen. We konden tegemoet komen aan de klant en tegelijkertijd onze eigen werking onder de loep nemen door meer mensen de mogelijkheid te bieden om zelfstandig aan de slag te gaan met complexere opdrachten. We merkten dat de technologie voor een werkdrukverlaging zorgt op de werkvloer. In de toekomst willen we zeker nagaan of we assistieve technologie verder kunnen uitrollen.”

 

Niet voor publicatie

Voor meer informatie en interviews kun je contact opnemen met onderstaande Odisee-medewerkers. Ewoud Boone (persmedewerker Gent) of persverantwoordelijke Hanne Van Daele brengen je graag met hen in contact.

  • Robin Decoster - coördinator speerpunt Zorginnovatie en onderzoeker Gezondheidszorg
  • Elke Wuyts - projectmedewerker en onderzoeker Gezondheidszorg
Hanne Van Daele

Hanne Van Daele

Algemeen persverantwoordelijke
Ewoud Boone

Ewoud Boone

Persmedewerker Technologiecampus Gent

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee, dat 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Gent, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

info@odisee.be

www.odisee.be