‘Kamp in uw kot’ voor mensen met een beperking

Odisee-studenten organiseren virtueel alternatief voor jaarlijks sportkamp

Elk jaar organiseren studenten Lichamelijke opvoeding en Orthopedagogie van de Odisee hogeschool een sportkamp voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking. Ze laten campus Dilbeek dan even achter zich en trekken gepakt en gezakt naar Herentals voor een week vol sport en spel. Maar dat was buiten het coronavirus gerekend. ‘Kamp Herentals’ moest noodgedwongen geannuleerd worden. Om de deelnemers toch een waardig alternatief te kunnen aanreiken, hebben de studenten beslist om kamp Herentals deze week om te dopen tot ‘Kamp in uw kot’, een virtuele variant.

Net zoals bij een normaal sportkamp staan er dagelijks sport- en bewegingsactiviteiten op het programma. De studenten hebben aangepaste activiteiten bedacht die perfect van thuis uit kunnen uitgevoerd worden. De 18 deelnemers worden individueel bijgestaan door verschillende studenten: één student Lichamelijke opvoeding, die de oefeningen voorbereidt en uitlegt, en 3 à 4 studenten Orthopedagogie, die de deelnemer via webcam begeleiden bij de uitvoering ervan.

Sofie neemt voor de tweede keer deel aan het sportkamp: “Ik heb me opnieuw ingeschreven, omdat ik als rolstoelbasketbalster ook graag eens andere sporten wil beoefenen en ook omdat ik graag onder de mensen ben. Toen ik hoorde dat het sportkamp virtueel zou doorgaan, had ik eerlijk gezegd een beetje twijfels. Hoe kun je nu online sporten? Maar al spelen we nu geen rugby of basket zoals gewoonlijk, we doen toch superfijne dingen en we blijven bewegen, wat in deze tijden niet evident is. Ik sta er eigenlijk een beetje van te kijken hoe creatief de studenten zijn. Ze bedenken de leukste dingen. Gisteren hebben we allemaal gelijktijdig een wandelzoektocht gedaan in onze omgeving. We moesten op zoek gaan naar specifieke dingen zoals gele auto’s en een trein en daarvan foto’s maken. Per foto die we maakten, kregen we ook punten en ‘s avonds werd dan een ranking gemaakt. Zo was er zelfs een competitie-element aan de zoektocht gekoppeld. Als competitiebeest is dat natuurlijk fantastisch.” lacht Sofie.

Ook virtueel samenzijn belangrijk

Er is niet enkel aandacht voor sport en ontspanning, ook het sociale element dat voor veel deelnemers zo belangrijk is, komt aan bod. Dat samenzijn is bij veel deelnemers in deze coronatijden nóg belangrijker dan anders. Warda bijvoorbeeld, die al meer dan 10 jaar mee op kamp gaat, verblijft in een centrum voor volwassenen met een beperking. Omwille van de coronamaatregelen is haar sociaal contact heel beperkt. Daarom is dit initiatief voor haar extra waardevol: “Ik vind het virtuele kamp fantastisch. Ik heb al 7 weken geen bezoek meer gekregen en dat is niet leuk natuurlijk. Met de studenten kan ik goed praten en dat vind ik fijn. Ook samen zingen en spelletjes doen, zoals een bingo of een quiz, vind ik super. Ik ben zo gelukkig met alles wat we samen doen dat ik ook na deze coronatijden graag met hen nog eens zou afspreken.” aldus Warda.

Charlotte Lannoy

Odisee communicatie Campus Brussel(-Terranova), Dilbeek en Schaarbeek

Inge Baert

Docente Orthopedagogie

Sofie Polfliet

Deelneemster

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be