Kan corona het lerarentekort oplossen?

Kan corona het lerarentekort oplossen?

Door Johan De Wilde, auteur van 'De startende leraar'.

De coronacrisis is ernstig en heftig. Maar zoals bij vele crisissen zijn er onverwachte effecten en komen er ook mooie dingen naar boven. Bijvoorbeeld in het onderwijs. Nieuwe manieren van lesgeven worden razendsnel bedacht en ingevoerd. Livesessies op smartschool, instructiefilmpjes, gepersonaliseerde oefenbundels voor kwetsbare kinderen, … Dit is ons onderwijs op zijn mooist. Teamspirit en ondernemingszin op hun best. En dat maakt indruk. Een betere campagne om de waarde van een leerkracht in de picture te zetten, kan je haast niet bedenken.

Maar dit momentum is één ding. Om getalenteerde jongeren over de streep te trekken en te behouden in ons onderwijs, is er meer nodig. Sterke profielen willen niet door een drijven-of-zinkenfase, ze willen snel groeien. Ze moeten overtuigd raken dat ze zich een leven lang zullen kunnen blijven professionaliseren in lijn met hun interesses en wisselende taken. Fundamenteler nog, ze moeten vertrouwen voelen in leraren.

 Als belangrijkste hefboom voor kwaliteitsverbetering verdienen ze dat ook. In De startende leraar spreekt Johan De Wilde starters dan ook aan als actoren die hun job, hun begeleiding en hun verdere professionalisering mee in handen nemen. Met een coherente startersbegeleiding worden de juiste mensen leraar en blijven ze het ook. En lossen we samen, na en mede door corona, het lerarentekort op.

Voor meer info, een interview of recensie-exemplaar, contacteer Johan De Wilde: 0492 721718 of johan.dewilde@odisee.be

Persbericht in samenwerking met uitgeverij Lannoo

 

 

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij samen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat 10.000 studenten en 1.200 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via onderstaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel