Meespeeltheater 'Koninkrijk der Weetgierigen' leert kinderen kritisch denken en twijfelen aan wat ze weten
Wetenschapsfilosofisch toneelstuk van Odisee-hogeschool en ERLNMYR tourt langs Brusselse basisscholen
Is het slim om te twijfelen? Die vraag staat centraal in 'Koninkrijk der Weetgierigen', een sprookjesachtig toneelstuk van Odisee-hogeschool en wetenschappelijk improvisatietheater ERLNMYR. In deze interactieve voorstelling voor kinderen van acht tot twaalf jaar vertolken enkele kinderen uit het publiek zélf de hoofdrollen. Zo leren ze samen met twee leden van de hofhouding om kritisch te kijken naar wat ze denken te weten.
Heeft een zebra altijd strepen? Kan staal branden? In het nieuwsgierige meespeeltheater 'Koninkrijk der Weetgierigen' nemen Odisee-hogeschool en ERLNMYR telkens een groep kinderen mee in de wereld van de wetenschapsfilosofie. In het toneelstuk willen zowel de koning als de prinses van het koninkrijk véél weten, maar ze hebben daar zo hun eigen aanpak voor.
"De koning wil alles weten wat er te weten valt en maakt daarom lijstjes om alles te onthouden", vertelt Tine Van den Broeck. Ze is lerarenopleider aan Odisee-hogeschool en een van de twee acteurs uit het toneelstuk. "Op die manier wil hij zijn volk helpen en standvastigheid bieden. Van twijfelen is hij geen fan, dat zorgt alleen maar voor minder kennis en meer onzekerheid. De prinses daarentegen gaat liever op onderzoek uit en stelt net alles in vraag om meer te weten te komen."
Verwondering centraal
In een sprookjesachtig en kleurrijk decor voeren ze experimenten uit en stellen ze hun eigen kennis in vraag. Extra leuke factor: drie kinderen uit het publiek mogen zelf de rol van koning, koningin en prinses op zich nemen. "Dat vinden ze soms spannend, maar eenmaal ze loskomen, gaan ze helemaal op in het verhaal", aldus Van den Broeck. "Ook de kinderen in het publiek worden actief betrokken. De voorstelling roept allerlei vragen op waar we samen met hen dieper op ingaan. We nodigen de kinderen uit om vanuit verwondering mee te denken, tijdens en tot lang na de voorstelling, want voor leerkrachten is er ook een lesmap voorzien om nog verder met het thema aan de slag te gaan."
Gratis voor Brusselse organisaties
Dankzij de steun van het Brussels Gewest - Innoviris is de voorstelling gratis te boeken door Brusselse scholen, bibliotheken en organisaties. Haal je de voorstelling graag tot bij jou? Mail dan naar tine.vandenbroeck@odisee.be. Nog tot eind juni 2025 worden er voorstellingen gespeeld.
'Koninkrijk der Weetgierigen' is een productie van Odisee-hogeschool en ERLNMYR, naar een verhaal van Pieter Tijtgat (De Prinses die Alles Weten Wou). Met steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – Innoviris.
Teaser
Foto's
Niet voor publicatie
Voor meer informatie en interviews kun je terecht bij Tine Van den Broeck (lerarenopleider Odisee-hogeschool en actrice 'Koninkrijk der Weetgierigen'). Haar telefoonnummer kun je opvragen bij persmedewerker Arthur.
Arthur Meul