"Niet elke dakloze is dronken en onverzorgd": hogeschool Odisee lanceert online cursus rond dakloosheid in Brussel
Clichés rond dak- en thuisloosheid doorbreken met online cursus
Hogeschool Odisee lanceert vanaf 28 maart een nieuwe online cursus rond dak- en thuisloosheid in Brussel. Er komen verschillende perspectieven aan bod, zowel die van beleidsmakers als van sociaal werkers ter plekke. Met de cursus willen de onderzoekers stereotiepe beelden over daklozen doorbreken, en bijdragen aan een beter begrip van deze problematiek.
Dakloosheid is niet enkel zichtbaar op straat. Achter de gevels van de hoofdstad verblijven mensen tijdelijk bij vrienden, schuilen ze in kraakpanden of kunnen ze terecht in gebedshuizen. Allemaal situaties van dak- of thuisloosheid die vaak onzichtbaar blijven voor het grote publiek. Toch zit het clichébeeld van de onverzorgde en dronken dakloze diepgeworteld, terwijl de realiteit een stuk complexer is.
Uit de recentste Brusselse dak- en thuislozentelling in 2022 - gecoördineerd door organisatie Bruss'help en die ook aan bod komt in de cursus - bleek dat er een grote verscheidenheid aan situaties is waarin dak- en thuislozen leven. Het gaat bijvoorbeeld over niet-erkende opvangvoorzieningen of mensen die verblijven bij vrienden of familie. Met de cursus willen de onderzoekers van hogeschool Odisee de stereotiepe beelden doorbreken, en bijdragen aan een beter begrip van deze problematiek. "Want een beter begrip is de eerste stap naar betere oplossingen", aldus Mieke Schrooten, verbonden aan het onderzoekscentrum Sociaal Werk van de Odisee-hogeschool.
Onvoldoende kennis
Daklozen die op straat leven vormen dus het topje van de ijsberg. Over de andere leefsituaties van thuislozen is nu te weinig kennis. "En net die kennis willen we vergroten, aangezien we signalen uit de sociale sector krijgen dat die onvoldoende aanwezig is", vult Schrooten aan. Sociaal werkers uit verschillende sectoren, zoals het jeugdwerk of algemeen welzijnswerk, komen in aanraking met dak- en thuislozen, soms zonder het zelf te beseffen. Maar er zijn ook heel wat informele spelers, zoals burgerinitiatieven, die onbewust dak- en thuislozen helpen en geen zicht hebben op het bestaande ondersteuningsaanbod.
Als antwoord hierop werd de cursus ontwikkeld. Die omvat onder andere getuigenissen van dak- en thuislozen, de Brusselse beleidscontext en de rol van informele spelers. Het begrijpen van dak- en thuisloosheid is dan ook essentieel voor het ontwikkelen van effectieve oplossingen. De cursus richt zich op alle geïnteresseerden die betrokken zijn bij dit maatschappelijke vraagstuk, maar in het bijzonder op (toekomstige) sociale professionals.
Regularisatie als mogelijke oplossing
"We geven dus niet enkel een analyse van de dak- en thuisloosheid in Brussel, maar bewandelen ook enkele pistes die voor oplossingen kunnen zorgen", vertelt onderzoeker Harm Deleu. Er wordt in de cursus onder meer geijverd voor preventief en intersectoraal werken, zoals meer samenwerking tussen jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en het gevangeniswezen.
Deleu, ook verbonden aan het onderzoekscentrum Sociaal Werk van hogeschool Odisee, ziet regularisatie als een deel van de oplossing voor de dak- en thuislozenproblematiek: "Er zijn nog heel wat mensen in Brussel die systematisch uitgesloten worden, hetgeen heel wat problemen met zich teweegbrengt. Terwijl net deze mensen met behulp van de juiste papieren wel een leven kunnen opbouwen, inclusief het vinden van een veilige en goede huisvesting. En dat laatste is ook net een uitdaging in Brussel, aangezien de woonmarkt onder druk staat".
"Met de cursus willen we dus bijdragen aan een beter begrip van de dak- en thuislozenproblematiek specifiek in de unieke en complexe Brusselse context", besluit Schrooten.
Praktisch
De cursus is gratis en beschikbaar in zowel het Nederlands als het Frans op het e-coursesplatform van Odisee. Het doornemen van de cursus duurt ongeveer 1,5 uur.
Niet voor publicatie
Meer info via
- Mieke Schrooten: mieke.schrooten@odisee.be of 0494 46 02 85
- Harm Deleu: harm.deleu@odisee.be
Arthur Meul