Nieuwe podcast laat jongeren kennismaken met hoger onderwijs

Hogeschool Odisee lanceert podcastreeks StudiOstudent voor toekomstige studenten, in aanloop naar de SID-ins

Afbeelding persbericht SID-in en podcasts.jpg

Hoe ziet een academiejaar eruit? Wat betekent dat: een graduaat, bachelor of master? En hoe werkt het systeem van studiepunten in het hoger onderwijs? Voor de meeste 17- en 18-jarigen is de hogeschool- en universiteitswereld een totaal nieuw en onbekend terrein - maar over een aantal maanden moeten ze wél een studiekeuze maken. Hogeschool Odisee wil hen daarbij zo goed mogelijk helpen, zeker nu de studie-informatiedagen van de Vlaamse overheid (de SID-ins) eraan komen, vanaf donderdag. Daarom lanceert de hogeschool na een grote studiekeuzetest, een liveshow en een chatplatform vorig jaar nu ook StudiOstudent, een podcastreeks waarin studieadviseurs haarfijn uitleggen hoe je je studiekeuze kan aanpakken, als 17-jarige maar ook als volwassene. 

Nu donderdag 12 januari start in Leuven de eerste SID-in (studie-informatiedag) van dit schooljaar. De SID-ins - die in januari en februari in alle Vlaamse provincies plaatsvinden - zijn voor veel 17- en 18-jarigen een eerste kennismaking met het hoger onderwijs en het aanbod van de verschillende hogescholen en universiteiten. Een soort autosalon voor kandidaat-studenten, zeg maar. Want veel jongeren zitten niet alleen met de vraag wat ze willen studeren, maar vragen zich vooral ook af hoe alles in elkaar zit en wat ze mogen verwachten. 

Zorgen wegnemen bij jongeren én ouders

"Buiten enkele verhalen van familie of vrienden blijft de hogeschool of de universiteit een grote, onbekende wereld voor jongeren", zegt Leen Smisdom, die als studieadviseur bijna dagelijks jongeren wegwijs maakt en helpt met hun studiekeuze. "Naast vragen over studiekeuze, krijgen we ook veel vragen over studiepunten en de organisatie van het hoger onderwijs, over specifieke begeleiding - én financiële vragen. We merken dat veel jongeren - en ook hun ouders - al na een kort gesprek met een veel geruster hart uitkijken naar de start van het academiejaar. Vandaar dat we vorig jaar al tal van initiatieven namen om hen in dat proces zo goed mogelijk te begeleiden - en dat willen we nu voortzetten in een nieuwe podcast: StudiOstudent. Informeren en zorgen wegnemen dus. En meteen zijn de verschillende afleveringen die nu al online staan de ideale voorbereiding op de SID-ins, zowel voor jongeren als hun ouders."

Podcast is deel van batterij hulpmiddelen

Leen Smisdom spreekt als studiogast in de eerste aflevering over een studiekeuze maken. Haar collega-studieadviseur Inge De Schuyter legt in de tweede aflevering uit hoe het hoger onderwijs in elkaar zit en wat de grootste verschillen met het secundair onderwijs zijn. In de derde aflevering komt directeur Levenslang Leren bij hogeschool Odisee Luk Schoofs alles vertellen wat je moet weten over hoger onderwijs voor volwassenen - want ook die groep van studenten wordt alsmaar groter, aan de hogeschool. Telkens is er ook ruimte voor getuigenissen van huidige en voormalige studenten.

"We willen jongeren zo veel mogelijk helpen in hun reis naar en door het hoger onderwijs en een podcast is daarvoor vandaag een onmisbaar medium geworden", zegt Filip Salmon, diensthoofd Communicatie bij hogeschool Odisee. "Podcasts zijn meer en meer mainstream aan het worden. Als hogeschool is het dan ook belangrijk om via dat medium actief te zijn. Bovendien past de podcast perfect in een geheel van hulpmiddelen dat we willen aanbieden aan jongeren én volwassenen. We hebben natuurlijk onze website, onze brochures en onze infodagen als informatiebron – en vorig jaar lanceerden we ook al een chatplatform en een stevig onderbouwde emoji-studiekeuzetest. Die werd intussen al bijna 30.000 keer ingevuld, dus er is zeker nood aan informatie over het hoger onderwijs. Vandaar dat we daar vandaag heel graag onze podcastreeks aan toevoegen.”

Al drie afleveringen te beluisteren

De eerste drie afleveringen van StudiOstudent staan ondertussen online op alle grote platformen, zoals Spotify, Apple Podcasts en Castbox. Alle links vind je via www.odisee.be/podcast. En uiteraard komen er daar in de volgende weken en maanden nog meer bij.

Filip Salmon

diensthoofd Communicatie, hogeschool Odisee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Contact

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be