Nieuwe tool biedt steun aan naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt: "Belangrijk om gezin niet uit het oog te verliezen"
Hogeschool Odisee betrekt naasten van personen met suïcidegedachten via tool mee-leven.be
Naar schatting tussen de 3,3 en 10% van de volwassen Vlamingen heeft het afgelopen jaar aan zelfdoding gedacht. Een veelvoud aan gezinsleden wordt hierdoor geraakt en heeft hiervoor ondersteuning nodig. Uit onderzoek van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool blijkt dat er heel wat drempels zijn om als naaste steun te vragen en te krijgen. Daarom lanceert het Kenniscentrum op donderdag 14 maart de online tool mee-leven.be. Het platform zit boordevol tips, informatie, getuigenissen en een handige toolbox, ter ondersteuning van naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt.
Iemand die aan zelfdoding denkt, heeft meestal nood aan continue en kwaliteitsvolle zorg. Het zijn dan vaak gezinsleden die een zorgende rol opnemen. Het is hierbij belangrijk dat deze gezinsleden door de professionele hulpverlening betrokken en ondersteund worden, want ook zij ondervinden een zware impact op hun persoonlijk leven.
Gezinsleden cijferen zichzelf te vaak weg
"Een suïcidaal proces eindigt gelukkig meestal niet met een overlijden maar het duurt vaak lang, is levensbedreigend, onvoorspelbaar en ingrijpend", aldus dr. Alexandre Reynders (Kenniscentrum Gezinswetenschappen – Hogeschool Odisee). Hij ging tijdens het onderzoek van het Kenniscentrum in gesprek met tientallen naasten en hulpverleners. "Meeleven met een suïcidaal gezinslid grijpt in op alle levensdomeinen van de naasten, met mogelijk ernstige gevolgen op korte en lange termijn." Die gevolgen kunnen zich onder meer uiten in een verhoogd risico op psychische en fysieke klachten, sociaal isolement, verminderde professionele of schoolse prestaties maar ook verstoorde gezinsrelaties.
Helaas zijn naasten vaak niet snel geneigd om hun noden aan ondersteuning kenbaar te maken. Dit komt omdat ze anderen niet bijkomend tot last willen zijn, zichzelf wegcijferen of het suïcidale gezinslid geen schuldgevoel willen geven. Voor hulpverleners, wiens aandacht in grote mate naar de suïcidale persoon gaat, is het vaak niet eenvoudig om oog te hebben voor de naasten als zorgvragers. "Ondanks dat iedereen de noden van naasten herkent, stellen we vast dat er zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde heel wat drempels zijn om naasten voldoende te ondersteunen", zegt Reynders. "Met mee-leven.be willen we bijdragen aan de ondersteuning van deze grote groep van naasten."
Meer aandacht voor naasten binnen de hulpverlening
Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee-hogeschool speelt al jaren een voortrekkersrol in het betrekken van naasten van personen met suïcidegedachten. Het eerste project met focus op deze doelgroep dateert al van 2015. Met mee-leven.be wil het Kenniscentrum nu op een laagdrempelige manier ondersteuning bieden aan naasten. Het platform biedt erkenning aan hun ervaringen en noden, bevat tips voor zelfzorg en informatie over hulp zoeken. Daarnaast bevat mee-leven.be heel wat getuigenissen en een handige toolbox. Tot slot is er ook een uitgebreid luik voor hulpverleners met informatie over hoe en waarom naasten te ondersteunen.
Mee-leven.be kadert binnen het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie III (2022-2023). Het Actieplan beoogt het aantal zelfdodingen tegen 2030 met 10% te verminderen ten opzichte van 2020 en heeft hierbij ruime aandacht voor naasten van een suïcidaal gezinslid. Mee-leven.be zal deel uitmaken van de portaalsite zelfmoord1813.be.
Niet voor publicatie
- Ter info: mediarichtlijnen voor berichtgeving rond zelfdoding (zelfmoord1813.be)
- Voor meer informatie en interviews kan u contact opnemen met onderstaande contactpersonen. Dr. Alexandre Reynders is op donderdag 14/03 beschikbaar voor interviews tot 10.30 uur en vanaf 13 uur. Daartussen licht hij het onderzoek toe tijdens een studiedag van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen, waar de tool wordt voorgesteld.
Hanne Van Daele