Week van de Zorg: Odisee-hogeschool en partners vieren jubileum Terranova in Brussel

Week van de Zorg: Odisee-hogeschool en partners vieren jubileum Terranova in Brussel

Multidisciplinaire zorg- en leeromgeving al 10 jaar actief & klaar voor de toekomst

Op maandag 9 maart, tijdens de Week van de Zorg, vieren hogeschool Odisee en partners de 10de verjaardag van ‘vzw Brussels Health and Education Center Terranova’, kortweg vzw Terranova: een innovatief project dat in 10 jaar tijd is uitgegroeid tot een vaste waarde in de Brusselse gezondheidszorg. De vzw is een multidisciplinaire zorg- en leeromgeving waar Odisee-studenten en docenten, zorgprofessionals én patiënten samenkomen op één grote campus in het hart van Brussel.

Vzw Terranova brengt 5 verschillende zorgpartners - Kliniek Sint-Jan, Lerni, kinderdagverblijf de Ketjes, Eclips zorggroep en Huis voor Gezondheid - samen met hogeschool Odisee onder één dak. Zo vormt de campus een unieke wisselwerking tussen de Odisee-hogeschool en de lokale gezondheidszorg. De fysieke nabijheid van al die partners en hun intensieve samenwerking leveren heel wat voordelen op. “Studenten leren in reële situaties hoe ze met patiënten moeten omgaan”, zegt Karen Van Wassenhove, directeur Gezondheidszorg aan hogeschool Odisee. “Zo komen onze studenten Ergotherapie en Verpleegkunde al in hun eerste jaar voor bepaalde aspecten van het vaardigheidsonderwijs in contact met de patiënten met een niet-aangeboren hersenletsel of jongdementie.”

Groeiende multiculturaliteit in Brussel

Terranova bestaat ondertussen 10 jaar. Sinds de start van het initiatief is er heel wat veranderd. “Onze hoofdstad zou na Dubai de tweede meest kosmopolitische stad ter de wereld zijn, met 180 verschillende nationaliteiten”, zegt Karen Van Wassenhove. “Een van onze partners, het therapeutisch centrum voor taal-, leer- en ontwikkelingsstoornissen Lerni vzw, behandelt zo’n 200 kinderen per jaar. 40% van hen heeft geen Nederlands of Frans als moedertaal. We bieden op Campus Brussel-Terranova naast de reguliere opleiding Verpleegkunde ook een internationale variant aan: dat is uniek in Vlaanderen.”

Studenten nemen ziekenhuisafdeling over

Dat beaamt ook Alexandre Deschuymere, directeur patiëntenzorg bij Kliniek Sint-Jan en voorzitter van Terranova vzw: “Maatschappelijke evoluties of vernieuwingen uit het werkveld sijpelen sneller door naar de opleidingsprogramma’s. Omdat we onder één dak leven, is het bovendien gemakkelijker om samen innovatieve onderwijsvormen te implementeren. Denk maar aan de leerwerkplaats, waarbij laatstejaarsstudenten Verpleegkunde en Ergotherapie van Odisee een volledige afdeling van Kliniek Sint-Jan overnemen. Dag en nacht! Maar het omgekeerde geldt ook. De geavanceerde medische apparatuur in de skillslabs van Terranova biedt mensen uit het werkveld de kans om zich continu bij te scholen. Zo biedt de Odisee-opleiding Medische beeldvorming en radiotherapie via opleidingscentrum Imago heel wat navormingen.”

Moderne 'skillslabs'

Die zogenoemde skillslabs op Brussel-Terranova zijn indrukwekkend. Als je die binnengaat, waan je je meteen in een ziekenhuis. "We investeren dan ook fors in de toekomst", aldus Karen Van Wassenhove. "Zo wordt er op regelmatige basis geavanceerde medische apparatuur aangekocht om de evoluties in de medische sector op te vangen. De meest recente aankoop is een OCT-scan, die toelaat om via een infrarode lichtbundel beelden van de oogstructuur te maken. Daarnaast zijn we sinds kort ook de fiere eigenaar van een nieuwe gammacamera. Al die toestellen maken deel uit van de vooruitstrevende skillslabs van Brussel-Terranova: moderne lokalen die gebruikt worden voor praktijklessen, maar ook om navormingen te geven aan mensen uit het werkveld."

Verankering in maatschappelijke netwerk

Het valt op dat Brussel-Terranova na 10 jaar een vaste waarde is geworden in de Brusselse gezondheidszorg. “We raken alsmaar meer verankerd in het Brusselse maatschappelijke weefsel.” zegt Alexandre Deschuymere. “Enerzijds omdat steeds meer patiënten en cliënten hun weg vinden naar ons centrum, anderzijds door de vele contacten die alle partners hebben met allerlei lokale organisaties. Het Huis voor Gezondheid is daarbij een ideale partner. In de toekomst willen we nog meer inzetten op onze netwerken in Brussel.”

4 Odisee-bacheloropleidingen zijn gehuisvest in het Terranova-gebouw:

Event 10 jaar Terranova

U bent van harte welkom op de viering van het 10-jarige jubileum, op maandag 9 maart vanaf 17u. Adres: Blekerijstraat 26-29, 1000 Brussel. Graag een seintje vooraf via Charlotte Lannoy (contactgegevens hieronder).

Programma

  • 17u-18u30: onthaal en rondleiding op de campus     
  • 18u30-18u40: Terranova, 10 jaar synergie in de Brusselse zorgsector. Door Alexandre Deschuymere, voorzitter Terranova vzw
  • 18u40-18u50: Terranova, 10 jaar realisaties ten dienste van onze Brusselse gemeenschap. Door Candice De Windt, directeur Onderwijs en Onderzoek Odisee, en Karen Van Wassenhove, directeur studiegebied Gezondheidszorg Odisee
  • 18u50-19u20: Hoe we onze gezondheidszorg veel beter kunnen maken: toekomstige uitdagingen binnen de Brusselse hoofdstad. Door Dr. R. De Ridder, ex-directeur-generaal van het RIZIV, voorzitter van Dokters van de wereld België
  • 19u20-19u30: Zorgberoepen en welzijnsberoepen in Brussel. Door Dr. Annick Dermine, directeur Huis voor Gezondheid.
  • 19u30: walking dinner
Charlotte Lannoy Odisee communicatie Campus Brussel(-Terranova), Dilbeek en Schaarbeek
Karen Van Wassenhove Odisee directeur studiegebied Gezondheidszorg

 

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij samen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat 10.000 studenten en 1.200 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via onderstaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel