Odisee-hogeschool gaat van start met opleiding voor OKAN-leerkrachten

Gloednieuw postgraduaat begint op vrijdag 18 oktober in Brussel

Op vrijdag 18 oktober gaat aan hogeschool Odisee (Campus Brussel) het postgraduaat ‘Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers’ van start. De hogeschool wil met die opleiding scholen en leerkrachten helpen om niet-Nederlandstalige leerlingen te ontvangen en begeleiden.

“Met dit postgraduaat komen we tegemoet aan de groeiende nood aan professionalisering in dit vakgebied”, zegt Heleen Vandromme, directeur Advanced education aan Odisee. "We willen met deze opleiding scholen helpen om het onthaal van anderstalige nieuwkomers - de zogenoemde OKAN-klassen - kwalitatief uit te bouwen."

Aandacht voor het sociale aspect

"Via dit postgraduaat, dat vertrekt vanuit onderzoeksonderbouwde workshops, ontdekken de studenten onder andere hoe ze anderstalige nieuwkomers best opvangen, hoe ze een onthaalklas inrichten en hoe ze deze nieuwkomers taalvaardig kunnen stimuleren, zodat ze vlotter aansluiting vinden bij hun medeleerlingen", vertelt Goedroen van Lunenburg, coördinator van het postgraduaat. "We kiezen bewust voor de term ‘onthaalonderwijs’, omdat we naast het onderwijskundige luik ook aandacht besteden aan het sociale aspect.”

Expertise uit verschillende hoeken

De opleiding is opgebouwd uit zes onderdelen. Daarbij komen tal van thema's aan bod, zoals onthaal van anderstalige nieuwkomers en alfabetisering. ​ “Het postgraduaat bestaat ook uit meer dan alleen lessen", aldus Goedroen van Lunenburg. "Zo is er een uitgebreid praktisch luik, met 18 uur stage in een praktijkschool. De opleiding is bovendien tot stand gekomen in cocreatie met verschillende gespecialiseerde organisaties, zoals vzw Foyer, het overheidsagentschap voor Integratie en Inburgering, het Huis van het Nederlands, Solentra - dat zorg biedt aan jonge vluchtelingen - het Centrum Algemeen Welzijnswerk, het  Instituut Anneessens-Funck, VTI Aalst en het Onderwijscentrum Brussel. We brengen in dit OKAN-postgraduaat dus expertise uit verschillende hoeken samen.”

Oproep van de Verenigde Naties

Door de maatschappelijke ontwikkelingen van de voorbije jaren, stijgt het aantal anderstalige nieuwkomers in Vlaanderen, en dus ook de nood aan OKAN-klassen. “Meer nog: in een recent rapport van drie agentschappen - het vluchtelingenagentschap UNHCR, het kinderfonds UNICEF en de internationale organisatie voor migratie IOM - dringen de Verenigde Naties er bij de Europese staten op aan om het onderwijs voor kinderen van vluchtelingen en migranten te stimuleren", zegt docent Jona Hebbrecht, die het OKAN-postgraduaat mee coördineert.

Postgraduaat OKAN én postgraduaat NT2

Naast deze gloednieuwe opleiding voor OKAN-leerkrachten, biedt Odisee al 15 jaar een bijzonder succesvol postgraduaat NT2 aan. “Die opleiding is gericht op leerkrachten die Nederlands geven aan volwassenen die een andere taal spreken. Maar we vonden de tijd dus rijp om ook voor de doelgroep van anderstalige kinderen een specifieke lerarenopleiding te starten”, besluit Jona Hebbrecht.

Praktisch

Programma op 18 oktober:

  • 13u30-14u: Verwelkoming, kennismaking en toelichting programma.
  • 14u-15u: Anderstalige nieuwkomers aan het woord.
  • 15u-16u30: Vluchtelingenspel (in samenwerking met vzw Foyer).

U bent van harte welkom om langs te komen. Bij voorkeur voorafgaand aan de eerste sessie, tussen 13u en 13u30, of tijdens het Vluchtelingenspel om 15u. Graag op voorhand een seintje via onderstaande contactgegevens.

Goedroen van Lunenburg

Coördinator postgraduaat OKAN, Odisee

Jona Hebbrecht

Coördinator postgraduaat OKAN, Odisee

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be