Odisee hogeschool lanceert een eetbare stadstuin

Odisee hogeschool lanceert een eetbare stadstuin

Middenin de Gentse Rabotwijk ontwikkelt Odisee hogeschool samen met Sogent en twee buurtscholen een eetbaar stadslandschap.

Brecht Gryson, praktijklector in de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie: "We kregen van Sogent (het stadsontwikkelingsbedrijf van stad Gent) een braakliggend terrein vlak naast de Technologiecampus ter beschikking, op dit terrein gaan we met de lagereschoolkinderen uit de Rabotwijk aan de slag om groenten te zaaien en te oogsten, insectenhotels te bouwen, gerechten te koken en te leren composteren."

"Gezondheid en duurzaamheid zijn de kernwaarden van dit project, maar tegelijk geven we de jongste generatie kinderen voeling met de natuur, landbouw en seizoensgebonden voeding." vult ook Liselotte Van Hevele praktijlector Voedings- en dieetkunde aan.

Tijdens dit project wordt volop ingezet op een totaalbeleving: van het bewerken van de grond tot het eten van de groenten.

Eva Coppens, lerares middenbouw Hippo's hof: "Wij zijn een echte stadsschool, we merken bij onze leerlingen dat de voedselvaardigheid achteruit gaat: waar komen eieren vandaan? Hoe groeien groenten? Hoe wordt kaas gemaakt? Dankzij deze stadsmoestuin kunnen ze in de aarde wroeten, pompoenen  plukken en zelfs aardappelen oogsten. Dit project is voor ons enkel een win-winsituatie, het enthousiasme bij onze leerlingen is erg groot, ze leren zelfredzaam te zijn en spenderen veel tijd in openlucht."

Odisee hogeschool ziet de toekomst van deze experimententuin graag vakoverschijdend uitbreiden. Zo geven laatstejaarsstudenten stagelessen koken in de tuin, betrekken ze ook microscopie bij de totaalbeleving en stimuleren ze bij de lagere schoolleerlingen het ruimtelijk inzicht door samen de plantenbakken uit te tekenen. Een mooi co-creatie verhaal met de buurt en de verschillende partners.

Els Pollet
Els Pollet Odisee communicatie Technologiecampus Gent
Brecht Gryson Praktijklector

 

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel