Odisee-hogeschool lanceert website speciaal voor vaders: “Online informatie over opvoeden nog te vaak gericht op moeders”

Website vaderen.be vertrekt vanuit vragen van vaders

Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee lanceert vandaag ‘vaderen.be’, een website speciaal voor vaders. “Heel wat vaders zijn zoekend naar hun rol in de opvoeding”, licht onderzoeker Mohammed Mansouri toe. “Deze website helpt hen om hun plek in het gezin te vinden, onder andere door in gesprek te gaan met hun partner en kinderen.” Het platform bundelt verhalen en informatie over opvoeding en partnerrelaties, maar biedt ook tips, tools en spelvormen om zelf mee aan de slag te gaan.

Vaders krijgen voor hun rol als opvoeder niet altijd dezelfde waardering als moeders. Op school worden bijvoorbeeld ‘leesmoeders’ gevraagd, op Facebook bestaan er veel meer mamagroepen dan papagroepen, en een vader die op het werk op tijd wil vertrekken om aan de schoolpoort te staan, voelt zich daarin minder ondersteund door zijn werkgever. En waar vind je de verschoningstafels voor baby’s doorgaans in openbare toiletten? Bij de vrouwenwc’s.

“We lanceren deze website in de eerste plaats om vaders te erkennen in hun rol als gelijkwaardige opvoeder”, verklaart Mohammed Mansouri. Naast onderzoeker aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee, is hij ook sleutelfiguur bij de vaderwerking van vzw De Brug in Waregem. Via tal van projecten bereikte hij daar de afgelopen jaren honderden vaders, voornamelijk vaders die geboren en opgegroeid zijn buiten Vlaanderen.

Voorbeeld van eigen vader als opvoeder ontbreekt

Mansouri: “In hun land van herkomst was de vader meestal de kostwinner en de moeder de zorgfiguur. In België zijn beide ouders meer intensief met de opvoeding bezig en tegelijkertijd zijn ze vaak allebei aan het werk. Omdat deze groep vaders geen voorbeelden heeft meegekregen van hun eigen vader als opvoeder, zijn ze vaak zoekende. Ze vinden een goede band met de kinderen belangrijk, maar weten niet goed hoe ze gesprekken met hen kunnen aangaan, bijvoorbeeld. Daarom ontwikkelden we het kaartspel ‘in gesprek met je tiener’, een interactief onderdeel van vaderen.be.”

De website wil niet alleen dialoog met de kinderen, maar ook gesprekken tussen beide ouders stimuleren. “Tijdens onze interviews met vaders merkten we dat de samenwerking tussen de partners soms moeilijk loopt”, vertelt Kathleen Emmery, coördinator van het Kenniscentrum. “De tools op vaderen.be zijn dan een handig instrument om dialoog te initiëren. Encounter Vlaanderen, een organisatie die relaties tussen mensen wil versterken, deelde daarvoor hun expertise over vormingen voor koppels met ons.”

Goede partnerrelatie als solide basis voor gezin

“Wij vinden het enorm waardevol dat een website voor vaders aandacht besteedt aan de partnerrelatie”, aldus Johan De Keyser, die vanuit Encounter Vlaanderen meewerkte aan het project. “Tijd vinden voor elkaar binnen de drukte van het gezinsleven is voor veel koppels niet evident. De zorg voor kinderen, in combinatie met werk en andere verplichtingen, vraagt veel energie, wat soms ten koste gaat van de aandacht en energie voor de partnerrelatie. De website biedt eenvoudige tools om die partnerrelatie warm te houden. Een stevige band tussen de partners vormt een solide basis voor een veilige hechting van kinderen. Het is ook in dat warme nest dat jongeren relatiebekwaamheid opbouwen.”

Ook andere partners droegen hun steentje bij aan de ontwikkeling van het platform. Zo gaf Ferm Kraamzorg input voor de pagina’s rond het prille ouderschap: “Het welzijn van de moeder staat vanzelfsprekend erg centraal in onze werking”, begint stafmedewerker Hilde Vrancken. “Maar ook vaders hebben een belangrijke bijdrage aan dit welbevinden én hebben hun eigen noden. Zij vragen zich af hoe ze de zwangerschap en kraamtijd draaglijker kunnen maken voor de mama, en hoe ze hun eigen onzekerheid over het vaderschap kunnen overwinnen. Vaderen.be brengt de rol van de papa vanaf een vroeg stadium al ter sprake.”

Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG) De Schommel in Averbode ​ heeft al ervaring in het online aanbieden van opvoedingsondersteuning en werkte mee de pagina over omgaan met stress uit: “Zelfzorg is enorm belangrijk, maar het is iets wat ouders zelden spontaan aanbrengen”, getuigt Laurien Tielens, coördinator oudertrainingen. “Tot nu toe vonden vooral vrouwen de weg naar onze oudercursussen. Met de lancering van vaderen.be hopen we nu ook meer papa’s te bereiken.”

Dit project kwam tot stand dankzij de financiële steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur in het kader van de projectoproep ‘Gedeeld en betrokken ouderschap’. 

 

Niet voor publicatie

Voor meer informatie en interviews kan u contact opnemen met:

  • Mohammed Mansouri, onderzoeker Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee-hogeschool) en medewerker vzw De Brug – 0472 84 25 80
  • Kathleen Emmery, coördinator Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee-hogeschool) – 0485 65 66 80
  • Hilde Vrancken, stafmedewerker Ferm Kraamzorg – 0479 60 84 73
  • Laurien Tielens, coördinator oudertrainingen CKG De Schommel – 0470 44 38 63
Hanne Van Daele

Hanne Van Daele

Algemeen persverantwoordelijke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee, dat 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Gent, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

info@odisee.be

www.odisee.be