Odisee wil stress en angst meten bij zwangere koppels en jonge ouders in coronatijd

Odisee-opleiding Vroedkunde en partners ontwikkelen samen online zelftest

De opleiding Vroedkunde van hogeschool Odisee bouwt samen met werkveldpartners een digitale zelftest voor zwangere koppels en jonge ouders. "Zo willen we gevoelens van angst en stress omwille van het coronavirus tijdig opsporen, en (toekomstige) ouders indien nodig doorverwijzen naar professionele hulp", zegt Odisee-docent en -onderzoeker Inge Tency.

"Een zwangerschap en geboorte is sowieso al een ontzettend ingrijpende levensfase die heel wat nieuwe uitdagingen, verantwoordelijkheden en intense emoties met zich meebrengt", aldus Inge Tency. "Daarbovenop komt nu ook nog de coronacrisis, die maakt dat zwangere koppels en jonge ouders zich zorgen maken."

Het is niet evident dat zij die signalen van stress of angst bij zichzelf te herkennen, zegt Inge Tency. “Gevoelens van angst en onzekerheid zijn zeker in deze coronatijd meer dan normaal, maar wanneer is er meer aan de hand? Daarom ontwikkelden we samen met enkele professionele partners een online screeningstool die vrouwen en hun partners helpt om in te schatten hoe het met hen gaat, en waar en bij wie ze hulp kunnen vinden als dat nodig zou zijn." De ontwikkeling van de digitale zelftest is gekoppeld aan PATH, een Europees project rond perinatale mentale gezondheid.”

Doorverwijzen naar hulpverlening

“We kozen voor een eenvoudig uit te voeren online zelftest, gebaseerd op bestaande, gevalideerde vragenlijsten die peilen naar angst en depressieve gevoelens”, legt Inge Tency uit. "Afhankelijk van hun eindscore krijgen zwangere koppels en jonge ouders een aangepast advies. Ze worden doorverwezen naar de website van het project, waar een overzicht met nuttige en betrouwbare links en coronagerelateerde informatie te vinden is."

Als uit de test blijkt dat gevoelens van angst en neerslachtigheid overheersen, dan wordt aanbevolen om contact op te nemen met een hulpverlener. “De koppeling van de screening aan een zorgaanbod was voor ons zeer belangrijk. Op die manier kunnen we mensen ook meteen helpen, en kunnen we snel ingrijpen en erger voorkomen. En natuurlijk besteden we ook de nodige aandacht aan de partner”, benadrukt Inge Tency.

Unieke samenwerking met professionele partners

De screeningstest werd op een korte tijd gerealiseerd dankzij de inzet en betrokkenheid van verschillende zorgverleners en organisaties. “We werken samen met collega-onderzoekers van Artesis Plantijn, studenten, vroedvrouwen, gynaecologen, psychiaters en psychologen, en we zochten aansluiting bij lopende initiatieven”, geeft Inge Tency aan. “Zo wordt er op de website doorverwezen naar de Facebook-pagina Mentale zorgen bij corona en zwangerschap van expertisecentrum Moeder & Baby (Zoersel en Gent), waar mensen een afspraak kunnen maken met een hulpverlener. We konden ook een beroep doen op experts van Het is een fase, een website met info en tips over zwanger zijn en bevallen in coronatijd. Verder heeft onze samenwerking ook een internationaal tintje, want we kregen technische hulp van de IT-afdeling van de Universiteit van Bournemouth, de Britse partner in het PATH-project."

Contact

Inge Tency

Odisee docent en onderzoeker opleiding Vroedkunde

Meer info

  • De projectwebsite vind je hier.
  • PATH is een project van Interreg 2 Zeeën 2014-2020, een Europees Programma voor het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en België, dat deels wordt gefinancierd door het European Regional Development Fund. Meer info: https://www.interreg2seas.eu/en/PATH

Bijzondere dank aan Els Dufraimont, Kristiaan Plasmans, Helga Peeters, Laura Van den Branden, Charlotte Brosens, Silke De Moor, Kelly Jacobs, Magali Verheecke, Rien de Mey, Ricardo Colasanti, Zequn Li en Wen Tang bij het realiseren van dit initiatief.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be