Odisee stelt op congres snelle methode tegen faalangst voor

Hogeschool speelt in op verhoogde vraag van studenten naar psychologische hulpverlening

Stuvoplus, de dienst Studentenvoorzieningen van hogeschool Odisee, stelt vast dat studenten steeds vaker psychologische begeleiding zoeken voor bijvoorbeeld faalangst. Dat nieuws werd afgelopen zaterdag in Het Nieuwsblad bevestigd door studenten. Tijdens Stuvo Futureproof 2045, een congres in Gent over studentenvoorzieningen, stelt de hogeschool een snelwerkende methode voor om met faalangst om te gaan.

Studenten met faalangst zoeken steeds vaker hulp en psychologische bijstand, meldde Het Nieuwsblad vorige week. Maar vaak zoeken ze die hulp pas vlak voor aanvang van de examens, zegt Marc Ophalvens van Stuvoplus, de dienst Studentenvoorzieningen van Odisee. "Daarom is het belangrijk om zeer kort op de bal te spelen. En voor een vak waarvoor de studenten al eerder buisde, is dat des te belangrijker. Bij Odisee hebben we daarom een aanpak ontwikkeld om faalangst in 2 à 3 sessies onder controle te krijgen."

Angst verminderen

"Bij die nieuwe aanpak proberen we door te dringen tot de kern van de angst", legt Marc Ophalvens uit. "Dat is dan niet het aankomende examen, maar wel het feit dat een slecht examen kan leiden tot het opgeven van de studie. De 'ultieme mislukking' als het ware, waar de student geen uitweg uit ziet. En dat zorgt voor extra veel stress en faalangst. Daarom zorgen wij ervoor dat de student alternatieven gaat zien, zodat de angst voor dat ene examen vermindert."

Alternatieven zoeken

"De belangrijkste oefening die ze al meekrijgen na de eerste sessie is om zich heel concreet voor te stellen hoe ze hun leven toch op de best mogelijke manier invulling kunnen geven als de ultieme mislukking zich zou voordoen. Als ze dat voor ogen hebben en zien dat dat ook leefbaar is, kunnen ze zeggen: 'Ik doe wat ik kan en als het niet lukt, dan is het maar zo. Dan ga ik over tot mijn plan B'. Op die manier gaan ze niet meteen panikeren bij de gedachte dat dat zou kunnen gebeuren."

"Met die aanpak hopen we op kortere termijn faalangst bij zoveel mogelijk studenten weg te werken. Want we merken bij de dienst Studentenvoorzieningen van Odisee dat studenten steeds vaker aangeven dat ze zich niet goed voelen."

Marc Ophalvens geeft een lezing over deze methode tijdens het congres Stuvo Futureproof 2045, op woensdag 4 maart in het Sint-Baafshuis in Gent.

Marc Ophalvens

Dienst Studentenvoorzieningen Odisee

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be