Odisee-studenten krijgen gratis condoom op Wereldaidsdag

Sensibilisering van jongeren rond hiv en soa's blijft belangrijk

shutterstock_772014661.jpg

Sint-Niklaas - Wereldaidsdag op 1 december is een jaarlijkse oproep tot solidariteit met mensen met hiv. Ook Odisee campus Sint-Niklaas wil meewerken aan die solidariteit, en aan de sensibilisering van jongeren rond hiv en soa's. De hogeschool deelt daarom tijdens de middagpauze rode lintjes en gratis condooms uit aan haar studenten. Studenten kunnen ook meedoen met een Kahoot Quiz rond soa’s en de FlirterTwister spelen.

Sinds 1988 wordt er jaarlijks op 1 december wereldwijd aandacht gevraagd voor hiv en aids. Een van de acht milleniumdoelen van de Verenigde Naties is ‘Bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziekten’. Daarom bedachten twee voorlichters van de WHO in Genève in augustus 1987 Wereldaidsdag. Het rode lintje werd toen het internationale symbool voor solidariteit voor mensen met hiv of aids.

Jongeren sensibiliseren blijft belangrijk

In België is de ziekte min of meer onder controle. In 2021 werden in België 17.622 hiv-patiënten medisch opgevolgd. Tussen 2020 en 2021 steeg het aantal nieuwe diagnoses met 4%. “Het blijft dus belangrijk om jongeren te informeren over de gevaren van hiv en de risico’s van onbeschermd vrijen,” vertelt Annick Haentjens van STUVO, dienst studentenvoorzieningen van Odisee.

Daarom deelt Odisee op Wereldaidsdag rode lintjes en gratis condooms uit op de campus. Sensoa ontwikkelde ook een Kahoot Quiz rond soa’s. Daarmee kunnen de studenten donderdag hun kennis rond soa’s uitbreiden. Ze kunnen ook de FlirterTwister spelen. Via een draai aan de drie wielen kunnen ze op een leuke manier nadenken over hun eigen grenzen en kijken tot waar zij seksueel gedrag OK vinden.

De condooms blijven na de actie nog even staan. “Misschien hebben studenten schroom om een condoom mee te nemen als wij er vanuit STUVO bijstaan, “ licht Annick toe: “Daarom laten we de resterende condooms staan, omdat we het belangrijk vinden dat studenten makkelijk toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen.”

Wil je zelf je solidariteit tonen met mensen met HIV? Haal dan een rood lintje af op Odisee campus Sint-Niklaas. Je vindt de stand vanaf 12u in de inkomhal van de campus.

Annick Haentjens

STUVO

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Contact

Warmoesberg 26 1000 Brussel

02 210 12 11

[email protected]

www.odisee.be