Odisee-studenten organiseren voetbaltoernooi voor mensen met een beperking

Odisee-studenten organiseren voetbaltoernooi voor mensen met een beperking

Op zaterdag 15 februari organiseert de Odisee-hogeschool, in samenwerking met sportvereniging FriS, een voetbaltoernooi voor mensen met een beperking. Tijdens dit G-voetbaltoernooi zullen een 200-tal sportievelingen op een aangepaste manier kunnen genieten van hun favoriete spel.

Voor de zestiende keer ondertussen organiseren de derdejaarsstudenten Bewegingsrecreatie van de lerarenopleiding dit G-voetbaltoernooi in de Odisee-hogeschool, campus Dilbeek. Bedoeling is om mensen met een beperking of sportievelingen die in een reguliere competitie niet terecht kunnen, op een aangepaste manier een dag sportplezier te bezorgen. 

Plezier staat centraal

Bij dit toernooi is de eindwinnaar niet zozeer belangrijk, maar staat het plezier van de deelnemers centraal. Anne Dejonghe van Odisee legt uit: “We focussen zoveel mogelijk op de sportbeleving en het amusement op het terrein. We willen er voor alle spelers een fijne en sportieve dag van maken. Iedereen kan dus aan de aftrap komen, ongeacht hun niveau. We voorzien bijvoorbeeld ook geen eindklassement, maar elke deelnemer krijgt wel een medaille. Iedereen die deelneemt is een winnaar en dat willen we op die manier in de verf zetten.”

Minder stress

Niet enkel de competitiedruk kan sommige spelers met een beperking parten spelen, maar ook de lange wachttijden tussen de wedstrijden door eisen soms hun tol. Ook daar houden ze bij de organisatie van het event rekening mee. “Het toernooi is vrij uniek, omdat er wedstrijden kunnen gespeeld worden op 3 velden tegelijkertijd. Dat betekent voor de voetballers minder lange wachttijden en dus ook aanzienlijk minder stress. Bovendien kunnen de spelers tussen de wedstrijden door ook andere sporten beoefenen om zich uit te leven. Daarvoor hebben we een springkasteel voorzien en er kan ook tafeltennis gespeeld worden.” 

Interessante dag voor spelers én studenten

Dit event is niet enkel een meerwaarde voor de deelnemers, maar levert ook de organiserende Odisee-studenten een pak relevante praktijkkennis op. “Van dit event steken wij heel wat op”, zegt Gianni Chiffi, Odisee-student Lichamelijke opvoeding. “Sommige collega-studenten hebben ondertussen al wel wat ervaring in de begeleiding van sporters, maar nog niet iedereen heeft al gewerkt met sporters met een beperking. Dat vergt sowieso een andere aanpak. Dit event leert ons dat we stil moeten staan bij heel wat dingen die op het eerste gezicht misschien voor de hand liggen, maar die wel belangrijk zijn om alles vlot te laten verlopen. Het meest opvallende voorbeeld voor mij is dat sommige sporters met een beperking soms echt schrik hebben van het hele wedstrijdgebeuren. Door het feit dat we focussen op succesbeleving bij iedere deelnemer, helpen we hen sowieso al die drempel over.”

Praktisch

Het G-voetbaltoernooi vindt plaats in de Odisee-hogeschool, campus Dilbeek, Stationsstraat 301 in Dilbeek.

24 ploegen nemen het tegen elkaar op in een aantal wedstrijden. De wedstijden worden tussen 10 en 16u gespeeld.

Kom je graag een kijkje nemen? Graag een seintje bij één van de contactpersonen onderaan dit bericht.

Over Odisee Campus Dilbeek 

Hogeschool Odisee biedt een brede en gevarieerde waaier van bacheloropleidingen in zes studiegebieden: Lerarenopleiding (waaronder lerarenopleiding lichamelijke opvoeding – bewegingsrecreatie), Sociaal-Agogisch Werk, Biotechniek, Gezondheidszorg, Bedrijfskunde en Technologie. 

En dit op 6 verschillende campussen: Campus Brussel, Campus Dilbeek, Campus Waas Sint-Niklaas, Campus Aalst, Campus Gent en Campus Schaarbeek. 

Op campus Dilbeek wordt lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aangeboden, samen met orthopedagogiek. 

Voor meer info, surf naar www.odisee.be.

Over FriS

FriS is een sportvereniging voor kinderen en volwassenen met een beperking in Vlaams-Brabant en Brussel. De filosofie van FriS is eenvoudig: ‘Iedereen die wil sporten en om één of andere reden niet volwaardig aan bod komt in een andere sportclub, is van harte welkom.’

Naast het wekelijkse zwemmen, basketbal, voetbal, turnen, dansen, boccia, atletiek en badminton worden tal van andere activiteiten én een zomerkamp georganiseerd. 

Meer info op www.frisseclub.net

Contacteer ons
Anne Dejonghe Docente Odisee, Odisee
Charlotte Lannoy Communicatiemedewerker campus Brussel, Odisee
Anne Dejonghe Docente Odisee, Odisee
Charlotte Lannoy Communicatiemedewerker campus Brussel, Odisee
Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij samen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat 10.000 studenten en 1.200 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via onderstaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel