Ouders enorm betrokken bij studiekeuzeproces van hun 17-jarige

Ouders enorm betrokken bij studiekeuzeproces van hun 17-jarige

Verzamelen zelf documentatie, komen mee met zoon of dochter naar infodagen

Ma en pa blijken heel erg betrokken bij het studiekeuzeproces van zoon of dochter, wanneer ze naar het hoger onderwijs trekken. Dat blijkt uit een enquête die hogeschool Odisee afnam bij haar eerstejaars. Daaruit blijkt onder meer dat de ouders heel vaak meekomen naar de infodagen van de hogeschool, samen met zoon of dochter, en zelf ook infosessies bijwonen over het hoger onderwijs. Een opmerkelijke evolutie.

Traditiegewijs zijn nogal wat laatstejaars secundair onderwijs nu al druk bezig met hun studiekeuze voor volgend jaar, wanneer ze naar de hogeschool of universiteit trekken. Ook in coronatijden, zo blijkt uit de ervaringen van hogeschool Odisee. Maar wat opvalt: de ouders van de aankomende studenten spelen in het studiekeuzeproces een steeds belangrijkere rol. Dat blijkt uit een enquête die de communicatiedienst van Odisee twee weken geleden afnam bij 2.249 eerstejaarsstudenten, die nog vers van de secundaire-schoolbanken komen dus. 436 van hen vulden de enquête helemaal in – ze bevroeg ook andere aspecten – en daaruit blijkt dat vader en moeder het studiekeuzeproces van zoon- of dochterlief intensief opvolgen.

Mee naar de infodagen

Zo blijkt dat maar liefst 78% van hen zélf documentatie over het hoger onderwijs gaat opzoeken – 30% blijkt er zelfs intensief mee bezig, zo verklaren de eerstejaars over hun vader en moeder. Meer dan de helft van de ouders trekt ook naar een specifieke infosessie over het hoger onderwijs, op de secundaire school van hun kind bijvoorbeeld. En nog sterker: 62% van de ouders komt samen mét hun zoon of dochter naar een infodag van de hogeschool. Voor tieners van, pakweg, de jaren 1990 zou dat ondenkbaar geweest zijn – nu is het  volstrekt normaal.

Het past in een evolutie die Odisee-studiekeuzeadviseurs Leen Smisdom en Inge De Schuyter de laatste jaren zien gebeuren: “Ouders zijn echt heel erg betrokken bij de studiekeuze van hun kinderen, soms zelfs té, waardoor het moeilijk wordt voor zoon of dochter in kwestie om nog volledig onafhankelijk hun studiekeuze te maken,” vertelt De Schuyter. “Inderdaad: soms bellen ouders – meestal de moeder – ons zelf op om informatie te vragen, los van hun zoon of dochter. Of ze schrijven zelf hun zoon of dochter in, in plaats van dat hij of zij dat zou doen. Maar dat zijn uitzonderingen, gelukkig”, vult Smisdom aan.

Samen online inschrijven

Wat tot slot ook nog opvalt: allicht mede onder invloed van corona en omdat hogescholen het aanmoedigen, gebeuren de meeste inschrijvingen vandaag online: 89% komt daarvoor niet meer de deur uit, maar doet het thuis. Maar, ook daar zit één keer op de drie pa of ma bij: 32% heeft het inschrijvingsproces samen met zijn of haar ouders volbracht. En toch antwoordt 72% van de eerstejaars dat ze “helemaal onafhankelijk van de ouders” hun uiteindelijke keuze maakte. Als puntje bij paaltje komt, beslist zoon of dochter dus toch nog zelf. En zo hoort het natuurlijk.

Extra: hogescholen organiseren speciale infosessies voor ouders

Nogal wat hogescholen organiseren in november (of later) digitale infoavonden voor ouders. Odisee besliste om een heus online programma op te zetten, speciaal voor ouders, op dinsdag 10 november om 20.45 uur via odisee.be/ouders. Het wordt een kruising tussen een infosessie en een tv-programma met interviews, experts, uitleg over de structuur van het hoger onderwijs, do's-and-don'ts voor ouders, info over financiën en op kot gaan en natuurlijk: studeren in coronatijden. Na het programma, dat ongeveer een half uur zal duren, kunnen ouders live vragen stellen aan de studiekeuzeadviseurs van Odisee.

Niet voor publicatie

  • Voor meer achtergrond en verklaringen kan u contact opnemen met onze studiekeuzeadviseurs Inge De Schuyter en Leen Smisdom. U vindt hun contactgegevens bij dit bericht. 
  • De uitgebreide resultaten van de enquête leest u in de pdf als bijlage.
Contacteer ons
Leen Smisdom Studiekeuzeadviseur Odisee
Inge De Schuyter Studiekeuzeadviseur Odisee
Leen Smisdom Studiekeuzeadviseur Odisee
Inge De Schuyter Studiekeuzeadviseur Odisee
Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel