Praktijklessen en -examens opnieuw mogelijk op campussen van hogeschool Odisee

Praktijklessen en -examens opnieuw mogelijk op campussen van hogeschool Odisee

Vanaf maandag 30 november, met alle nodige veiligheidsmaatregelen

Praktijklessen en praktijkexamens zullen opnieuw mogelijk zijn op de campussen van hogeschool Odisee, vanaf maandag 30 november. Daarmee volgt de hogeschool de beslissing van de minister van Onderwijs, Ben Weyts, die maandag bekendmaakte dat er opnieuw ruimte komt voor praktijk 'on campus' in de hogescholen. Odisee reageert opgelucht - maar blijft tegelijk uiterst voorzichtig.

"We zijn blij met de beslissing van de minister dat praktijk weer kan op onze campussen", reageert Ann Martin, directeur Onderwijs bij Odisee. "Voor onze hogeschool - en voor alle hogescholen in Vlaanderen en Brussel - zijn praktijkoefeningen en praktijkevaluaties van vitaal belang voor het leertraject van onze studenten. Die elementen kun je eigenlijk niet digitaal vervangen. We hebben ze de afgelopen maand moeten opschorten, maar we zijn opgelucht dat ze opnieuw kunnen plaatsvinden."

De beslissing van de minister betekent uiteraard niet dat alle onderwijsactiviteiten op de campussen van Odisee hervatten; het leeuwendeel blijft digitaal gaan. Odisee bevindt zich vanaf 30 november immers opnieuw in de 'normale' code rood: voor theorie blijft afstandsonderwijs gelden, al zeker tot eind 2020. En praktijk vindt alleen op de campus plaats als het echt niet anders kan.

"Praktijkexamens zullen binnenkort ook op de campus kúnnen plaatsvinden," licht Ann Martin toe, "met de nadruk op 'kunnen'; als het specifieke examen dus niet anders kan. Want de richtlijn blijft wel om zoveel mogelijk examens online te laten plaatsvinden. Daarnaast blijven ook onze docenten zoveel mogelijk digitaal lesgeven en houden we zo de bezetting op onze campus zo laag mogelijk. Ook het personeel van onze ondersteunende diensten werkt nog steeds zoveel mogelijk thuis. Zo doen we er alles aan om het virus geen kans te geven op onze hogeschool."

Buddy's voor studenten én personeel

Tot slot neemt Odisee ook nog extra initiatieven voor het mentale welzijn van docenten en studenten, want het is alom bekend dat de lockdown zwaar op hen weegt. De Algemene Studentenraad richtte daarvoor eerder deze maand het Odibuddyproject op, waarbij studenten zich kandidaat konden stellen om collega-studenten te helpen in deze moeilijke tijden - met praktische en studiegerelateerde vragen, maar ook gewoon door een luisterend oor te bieden. De personeelsdienst van Odisee voegt daar binnenkort een soortgelijk initiatief aan toe voor docenten en andere personeelsleden van de hogeschool.

Niet voor publicatie

Voor meer toelichting bij dit persbericht, kunt u contact opnemen met Ann Martin, directeur Onderwijs bij Odisee, via de contactgegevens als bijlage.

Contacteer ons
Ann Martin directeur Onderwijs hogeschool Odisee
Tom Deschacht Persverantwoordelijke hogeschool Odisee
Ann Martin directeur Onderwijs hogeschool Odisee
Tom Deschacht Persverantwoordelijke hogeschool Odisee
Over Hogeschool Odisee

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent. Meer info: www.odisee.be of neem contact op via de bijgaande gegevens.

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel