Primeur in Vlaanderen: eerste bacheloropleiding met eigen podcast
Odisee-opleiding Energietechnologie lanceert maandelijkse podcast
De bacheloropleiding Energietechnologie van hogeschool Odisee gaat van start met een eigen podcast. En dat is een primeur in het Vlaamse hogeschoollandschap. Opleidingshoofd Sylvie De Muynck en lector Joachim Goeminne, de initiatiefnemers van Radio Energietechnologie, hopen op die manier de kennis uit hun opleiding naar een breed publiek te brengen.
Elke maand lanceren Sylvie en Joachim een nieuwe podcast onder de noemer Radio Energietechnologie. Daarin praten ze met uiteenlopende gasten over gevarieerde thema's. "We snijden technische onderwerpen aan, zoals de slimme energiemeter, maar hebben het evengoed over nieuwe onderwijsvormen, over de ethische kant van technologie en over hoe techniek onze maatschappij duurzamer kan maken", aldus Joachim. "Twee van onze studenten komen bijvoorbeeld vertellen over hun Energy Boat-project. Ze trekken naar Nederland om er schepen milieuvriendelijker te maken."
Nieuwe doelgroepen bereiken
Een van de doelen van de podcast is om mensen aan te spreken die anders moeilijker bereikt worden. Sylvie: "Zo proberen we al jaren om meer meisjes in onze opleiding te krijgen. Daarom nodigen we in een van onze podcasts een oud-studente uit, die zal vertellen over haar ervaringen aan Odisee en over haar huidige job." "Maar we doen in de eerste plaats natuurlijk aan wetenschapscommunicatie", gaat Joachim verder. "We willen de kennis uit onze opleiding op een toegankelijke manier naar het grote publiek brengen."
Opname op verplaatsing
Onlangs ging de eerste aflevering van Radio Energietechnologie online. Die namen Sylvie en Joachim op in Ampla House, en co-workspace aan de Coupure in Gent. "Zo staan we ook in contact met de buurt rond onze thuisbasis, Technologiecampus Gent", aldus Sylvie. "Maar we zenden ook uit vanop andere locaties. Soms blijven we op de campus, maar we zijn ook van plan om afleveringen op te nemen op bijvoorbeeld het Wooow Wetenschapfestival (24 november in Gent, red.)."