Proclamaties op hogeschool Odisee: studenten uit 47 verschillende landen behalen diploma op Brusselse campus
Oktober 2024 | Proclamaties op campus Brussel voor studenten bachelor- en graduaatsopleidingen
Afgelopen weekend vonden de proclamaties plaats voor de Brusselse studenten van de hogeschool Odisee. In totaal mochten zo'n 800 studenten hun diploma trots in ontvangst nemen. De afgestudeerden vertegenwoordigen maar liefst 47 nationaliteiten van over de hele wereld. "Brussel is en blijft een aantrekkelijke studiebestemming voor internationale studenten", klinkt het.
Op 18 en 19 oktober mochten in totaal zo'n 800 studenten van de Brusselse opleidingen van hogeschool Odisee hun diploma in ontvangst nemen. De groep afgestudeerden op de Brusselse campus vertegenwoordigt maar liefst 47 verschillende nationaliteiten. Dat de Engelstalige opleiding Business Management daar een groot aandeel in heeft, hoeft niet te verbazen.
"Met onze Engelstalige opleiding trekken we niet alleen heel wat Europese studenten aan, maar ook studenten van ver daarbuiten", vertelt opleidingshoofd Tom Kestens. De grootste groep studenten komen momenteel uit Pakistan, de Bengaalse regio en Azerbeidzjan, maar er zijn evengoed studenten uit Kameroen of Vietnam. "Brussel is een aantrekkelijke studiebestemming vanwege de hoge kwaliteit van het onderwijs. Studeren in het hart van Europa spreekt uiteraard ook tot de verbeelding bij vele internationale studenten", geeft Kestens mee.
Zoekjaar
Voor niet-EER-studenten, studenten afkomstig van buiten de Europese Economische Ruimte, biedt Brussel ook verschillende mogelijkheden. "Na hun afstuderen kunnen zij bijvoorbeeld een verblijfsvergunning aanvragen voor een ‘zoekjaar’, waarin ze de tijd krijgen om een baan te vinden of een eigen bedrijf te starten. Dat maakt Brussel ook een aantrekkelijke optie voor internationale studenten die hun carrière in Europa willen voortzetten", duidt Kestens.
Zo ook Alana Li (21) uit Kazachstan, die haar diploma in Business Management behaalde en volop in de aanvraag van zo'n zoekjaar zit. “Studeren in Brussel was soms een uitdagende maar vooral een enorm verrijkende ervaring", vertelt ze. "De internationale sfeer is er uniek, zeker ook binnen de opleiding zelf. Studenten uit zoveel verschillende landen brengen elk hun cultuur en perspectief mee. Door samen te studeren, leer je elkaars verschillen beter begrijpen én appreciëren."
"In Kazachstan ligt de focus ook erg op het excelleren in studieresultaten. Dat is hier ook het geval uiteraard, maar je voelt dat ook de activiteiten naast je studies erg belangrijk zijn. Ik leerde vrijwilligerswerk appreciëren, en was actief lid van de Algemene Studentenraad binnen de hogeschool", duidt Alana.
Nu richt Alana zich op het vinden van een marketingfunctie en focust ze zich op haar taallessen. Voor internationale studenten, onder wie ook Alana, werd een livestream van de proclamatie voorzien zodat vrienden en familie over heel de wereld deze speciale dag konden volgen.
Afstudeerders met diverse profielen
Met studiegebieden binnen de gezondheidszorg, IT, lerarenopleidingen en sociaal-agogisch werk stoomt de hogeschool ook heel wat diverse én broodnodige profielen klaar voor de arbeidsmarkt. "Zo ook de verschillende zorgopleidingen, die tot knelpuntberoepen in Brussel en Vlaanderen opleiden", vertelt studiegebiedsdirecteur Karen Van Wassenhove. Dit betreft de opleidingen Verpleegkunde, Medische Beeldvorming en Radiotherapie, Ergotherapie en Oogzorg, die samen een vijfde van het aantal afgestudeerden op campus Brussel uitmaken.
Ook naar de verschillende IT-profielen, eveneens knelpuntberoepen, is veel vraag. “Het merendeel van onze studenten kreeg al een contract aangeboden gedurende hun laatste studiejaar, vooraleer ze dus daadwerkelijk afstudeerden”, zegt opleidingscoördinator Toegepaste Informatica Sam Van Buggenhout.
Onder de afgestudeerden bevinden zich ook veel pionierstudenten, studenten waarvan geen van beide ouders een diploma hoger onderwijs heeft. “Sinds 2018 is een derde van de afgestudeerden op onze Brusselse campus een pionierstudent,” vertelt Ann Martin, directeur Onderwijs. “Het is bemoedigend om te zien dat dit aandeel groot blijft en dat ook pionierstudenten hun doelen verwezenlijken. Het toont niet alleen de kracht van ons onderwijsmodel, maar ook de mooie impact die we hebben op het leven van onze studenten en de samenleving als geheel”, voegt Martin nog toe.
Media
Niet voor publicatie
Voor meer info kun je terecht bij onderstaande Odisee-medewerkers. Persmedewerker Arthur Meul brengt je graag met hen in contact.
- Tom Kestens - opleidingshoofd Business Management
- Karen Van Wassenhove - studiegebiedsdirecteur Gezondheid en Zorg
- Ann Martin - directeur Onderwijs
Arthur Meul