Student aan hogeschool Odisee Brussel brengt motivatie van ervaren Brusselse leraar in kaart

Oproep voor meer ondersteuning van Brusselse leraren op Dag van de Leraar

Robin Van der Cammen (26), pas afgestudeerd student bachelor Secundair Onderwijs bij hogeschool Odisee Brussel en zelf aan de slag als leerkracht, schreef zijn bachelorproef rond de motivatie van ervaren leraren om werkzaam te blijven in Brussel en hoe hun ervaring een bron van inspiratie kan zijn voor startende leraren. Zo wil hij de uitdagingen die zich in in de Brusselse scholen en andere grootsteden voordoen voor startende leraren op een positieve manier belichten.

Zorgwekkende uitval van startende leraren in Brussel

“Bijna de helft van de startende leraren die beginnen met lesgeven in Brussel, verlaten het Brussels onderwijs binnen een periode van slechts vijf jaar. Dat is zorgwekkend”, vertelt Robin. “Zelf heb ik twee jaar lang lesgegeven in een Brusselse school en tijdens deze periode heb ik heel wat hindernissen ervaren. Je komt als starter voor zeer diverse klasgroepen te staan. Die diversiteit gaat niet alleen over leerlingen hun etnische afkomst, maar ook over hun thuissituatie en individuele studiebehoeften', aldus Van der Cammen. 

Een groot deel van de leerlingen in de grootstad heeft een moedertaal die verschillend is van het Nederlands. Goed omgaan met deze (taal)diversiteit in grootsteden zoals Brussel vraagt een grotere inspanning van startende leraren. De combinatie met het administratieve werk en de verschillende rollen die je als leraar hebt, blijkt voor veel starters teveel. "Om die reden is het ontzettend belangrijk dat starters de nodige ondersteuning krijgen", besluit de afgestudeerde student.

Motivatie van de ervaren Brusselse leerkracht

Lesgeven in Brussel kent zijn uitdagingen, maar Van der Cammen zoomt in zijn onderzoek in op de sterktes van lesgeven in de grootstad. Het opbouwen van een band met de leerlingen en hen zien groeien zou de belangrijkste bron van motivatie zijn bij ervaren leraren uit Brussel. “Heel wat ervaren leraren geven aan dat hun leerlingen goed kennen de basis is van hun klasmanagement. Hierdoor kunnen de leraren inspelen op de individuele noden van de leerlingen en begrijpen ze hoe de klasgroep functioneert”, vult Van der Cammen aan.

Daarnaast vormen de uitgesproken teamgeest onder collega’s, de mogelijkheid tot levenslang leren, de passie om les te geven én de successen geboekt in de soms complexe Brusselse onderwijscontext ook belangrijke bronnen van motivatie om les te (blijven) geven in Brussel. “Beginnen lesgeven in Brussel is niet altijd gemakkelijk, maar blijven lesgeven in Brussel is dat ook niet. Het vraag een inspanning, het vraagt toewijding en passie. Gelukkig geeft lesgeven in Brussel ook heel veel terug. Leerkrachten vinden hun motivatie in de unieke context, in de diversiteit en in de uitdaging van lesgeven in Brussel”, besluit Van der Cammen.

Tijd voor actie

Het lerarentekort laat zich scherp voelen in Brussel. Motivatie is een belangrijke factor, maar niet de enige om meer onderwijspersoneel aan te trekken en te behouden. Ann Martin (directeur cluster Education bij hogeschool Odisee) vult aan: "Het is dringend tijd dat ook het loopbaandebat eens écht wordt opgestart, waarbij er aandacht komt voor financiële incentives als bijvoorbeeld een Brusselpremie wanneer je lesgeeft in de grootstad”. Ook voor zij-instromers die een carrièreswitch naar het onderwijs overwegen lijkt het volwaardig meenemen van dienstanciënniteit een belangrijk argument om de knoop door te hakken.

Niet voor publicatie

Hogeschool Odisee Brussel trakteert op dinsdag 5 oktober, de Dag van de Leraar, al haar docenten en leerkrachten in opleiding op gratis koffie en chocomelk via een coffeetruck die plaatsneemt aan de ingang van het Erasmusgebouw van de Brusselse campus (Warmoesberg 26, 1000 Brussel) tussen 9u45 en 14u30. Hiermee wil de hogeschool in de eerste plaats haar docenten en leraren bedanken voor hun inzet tijdens de afgelopen periode van les geven en les krijgen op afstand. Voor meer info over de actie kunt u terecht bij de organisator van het event, Jana Demeulemeester, via de coördinaten hiernaast of hieronder.

Bachelorproef Robin Van der Cammen - Bijlage.pdf

PDF 5.4 MB

Bachelorproef Robin Van der Cammen.pdf

PDF 1.7 MB

Jana Demeulemeester

medewerker Communicatie campus Brussel, Odisee Hogeschool

Share

Latest News

Website preview
Odisee-hogeschool breidt studieaanbod in Sint-Niklaas uit: "Met Sales Support spelen we in op sterke vraag naar commerciële profielen"
Na Accounting Administration introduceert de Odisee-hogeschool in Sint-Niklaas een tweede graduaatsopleiding binnen het studiegebied Bedrijfskunde
odisee.prezly.com
Website preview
Studenten doneren € 1.079 ten voordele van oogzorg in Afrika
Studenten Oogzorg van hogeschool Odisee zamelen € 1.079,26 in voor Light for the World België
odisee.prezly.com
Website preview
UZ Gent en Odisee-hogeschool leiden technologen medische beeldvorming op met VR-brillen
"Oefenen in veilige VR-omgeving verhoogt kwaliteit medische beeldvorming"
odisee.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Odisee-hogeschool

Odisee is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij sámen werken aan ons onderwijsproject. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Odisee biedt 27 bacheloropleidingen, 12 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aan. We tellen meer dan 11.000 studenten en 1.500 personeelsleden, en denken en doen zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent Schaarbeek en Sint-Niklaas.

Neem contact op met

Warmoesberg 26 1000 Brussel

communicatie@odisee.be

www.odisee.be